– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon. Lika god varm som kall.
Ingredienser för ugnsbakad gröt (2 portioner):
- 1/2 dl hackade nötter
- 2 1/2 dl havregryn (jag använder alltid glutenfria)
- 1 msk chiafrön
- 1/2 tsk ceylonkanel
- 1/2 tsk kardemumma
- 2 krm ingefära
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 krm havssalt
- 2 msk kallpressad kokosolja
- 3 dl havremjölk eller annan mjölkdryck
- 1 msk honung, fibersirap eller annan sötning (kan uteslutas)
- 1 dl frysta eller färska blåbär
Gör så här:
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål: hackade nötter, havregryn, chiafrön, ceylonkanel, kardemumma, ingefära, bakpulver och havssalt
- Tillsätt de våta ingredienserna: kallpressad kokosolja, mjölkdryck, honung/sirap och rör om väl.
- Häll upp smeten i en ugnsfast form. Till den här mängden är runt 15 cm i diameter en bra storlek på form.
- Låt smeten stå i cirka 10 minuter så att chiafröna får tid att svälla.
- Strö över blåbär och grädda gröten i mitten av ugnen på 175°C, i cirka 30 minuter.
- Ugnsbakad gröt är lika god varm som kall. Ät den som den är, eller servera med lite yoghurt eller havremjölk.
Relaterade inlägg:
- Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept
- Därför är bittra ämnen bra för magen
- Hälsofördelar och användning av maskros
- Nyttigare variant av chokladbollar
0 kommentarer