– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Här följer ett recept för en hälsosammare variant av chokladbollar, som inte innehåller något vitt socker eller mjölkprodukter. Snabba och enkla att göra och dessutom gudomligt goda!
Detta behöver du:
- 20 dadlar
- 4 dl mandelmjöl
- 6 msk kallpressad kokosolja
- 6 msk raw kakao
- 3 msk vatten
- 4 msk jordnötssmör
- 4 tsk vaniljpulver
- Kokosflingor, kakao eller nötkross för att rulla chokladbollarna i
Så här gör du:
- Kärna ut dadlarna om de inte redan är kärnfria.
- Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller en hackare tills du fått en deg som håller ihop bra. Har du ingen matberedare så går det utmärkt att hacka dadlarna till en massa och sedan blanda ihop alla ingredienser i en skål.
- Gör runda bollar av degen i önskad storlek.
- Rulla bollarna i kokosflingor, kakao eller nötkross.
- Förvara dina chokladbollar i kylen tills de ska ätas. De går även utmärkt att frysa.
Kort om kakao
Det var Carl von Linné som gav kakaoträdet det vetenskapliga namnet Theobroma cacao som ungefär betyder ”gudarnas föda” (theos = gud och broma = föda). Raw kakao är mycket näringsrikt, vilket gjort att den kommit att klassas som en superfood. Den innehåller generöst med antioxidanter som polyfenoler och då främst flavonoider. Den har ett ORAC-värde på runt 90 000, vilket gör att raw kakao hamnar högt upp på listan för mest antioxidantrika livsmedel.
Raw kakao innehåller även en mängd fettsyror, aminosyror, vitaminer och mineraler. Bland mineralerna hittar man zink, järn, fosfor, kalcium och speciellt rik är kakao på kalium och magnesium. Det finns även en betydande mängd vitaminer som A, C, E, B1, B2, B3 och B5. Bland aminosyrorna finns det speciellt generöst av tryptofan, valin, alanin, arginin, tyrosin och fenylalanin.
Tänk på att det är raw kakao som du vill välja för att dra nytta av all näring som den har att erbjuda. Du kan läsa mer om kakao i ett föregående inlägg ”Skillnaden mellan raw kakao & raffinerad”.
Mums! Vad gott ska prova att göra dem nästa helg! 🙂
Dom blir garanterat riktigt goda! 🙂
Tack för receptet 🙂
Varsågod!
Åh, så gott det ser ut och låter. Sparar receptet 🙂
Trevligt! Ja spara gärna receptet. 🙂
Ca de godaste hittepå-chokladbollarna jag ätit!
Vad roligt! 🙂
Låter supergott! Jag undrar om man kan mixa allt med en elvisp efter man såklart finhackat dadlarna?
Ja så länge allt är finhackat så går det säkert galant att använda elvisp sen för att få ihop degen.
Hej, kan man byta ut mandelmjölet mot något annat? Ex majsmjöl, havremjöl eller liknande om man inte tål gluten?
Mandelmjöl innehåller inte gluten och receptet är glutenfritt. 🙂