Aminosyror

by Mikaela Bjerring · 1 comment

Klicka här för att gå direkt till produkter

Aminosyror och dess indelning och funktion

Aminosyror är byggstenarna i proteiner som är den grundläggande strukturen för alla livsformer. Människans fasta kroppsdelar består till 75 procent av protein som i sin tur är uppbyggt av aminosyror.

Aminosyror spelar en viktig roll i nästan alla viktiga metaboliska och strukturella och fysiologiska processer i kroppen. Ca 400 gram av protein byggs upp och bryts ner varje dag som en del av ett kontinuerligt flöde av aminosyror som sköter kroppens nyckelfunktioner.

Aminosyror tas upp från tarmen av specifika transportsystem för enskilda aminosyror eller grupper om 2-3 aminosyror. Vissa aminosyror blockerar upptaget av andra, så aminosyror bör tas i rätt balans till varandra vilket de flesta kosttillskott av protein och aminosyror tar hänsyn till. Vid intag av aminosyror kan man öka effektiviteten genom att komplettera med C-vitamin och B6-vitamin. Med långvarigt intag av enskilda aminosyror är det bra att samtidigt inta ett  högkvalitativt multivitamin/ mineraltillskott samt en en balanserad aminosyreblandning som finns i form av kapslar, tabletter, greenspulver, proteindryck m.m.

Det finns 22 aminosyror som utgör huvudbeståndsdelarna i protein. Av dessa är 8 essentiella aminosyror. Kroppen kan inte själv framställa dessa essentiella aminosyror, utan de måste tillföras genom kosten eller via kosttillskott. Detta måste ske regelbundet eftersom aminosyror inte kan lagras i kroppen.

Dom essentiella aminosyror är:

Aminosyror och dess struktur

Aminosyror och dess struktur

Dom Icke essentiella är aminosyror:

Övriga aminosyror

Se hela gymgrossistens sortiment av aminosyror och protein

Produkter

 
 
KÄLLOR & REFERENSER
Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 423-436, ISBN: 91-631-7910-5.

Bildkälla: Wikimedia commons

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }