Utmattning – Utbrändhet

by Mikaela Bjerring · 2 comments

Den som är stressad under en lång tid kan drabbas av vad som kallas för utmattningssyndrom eller utbrändhet. Utmattningssyndrom uppstår ofta som en reaktion på långvarig stress. Klicka här för att läsa mer om utmattningssyndrom och utbrändhet

Adreno Plus 90 Kapslar

adreno plus - adaptogenkomplex Adreno Plus är ett naturligt tillskott som stödjer kroppen vid trötthet och utmattning. Produkten innehåller adaptogena växtextrakt som hjälper kroppens anpassningsförmåga vid krävande situationer tillsammans med magnesium och vitamin B5. Komplettera med produkten B-Relax.

269 kr

Gå till butik

B-Relax 90 Kapslar

adreno plus - adaptogenkomplex B-Relax innehåller en kombination av B-vitaminerna, tillsammans med mineralet magnesium, aminosyran L-teanin och citrusbioflavonoider.

219 kr

Gå till butik

LE Orginal 120 tabletter

Le original - kosttillskott vid stress och utmattning LE Original är en helt vegetarisk produkt och innehåller Wild Yam, SOD, RNA och DNA samt andra kraftfulla antioxidanter. En produkt utformad att stödja binjurarna vid stress och utmattning.

449 kr

Gå till butik

Räddningsdroppar, Five Flower Remedy

Räddningsdroppar, five flower remedy Five Flower Remedy är en kombination utav blomessenser som vid negativa sinnestillstånd stödjer kroppens emotionella balans, så som stress, oro, panik, ångest så att kroppen kan koppla på positiva känslor och bli lugnare.

209 kr

Gå till butik
 

Om stress och utmattningssyndrom

Om det inte finns balansen mellan stress och återhämtning under en längre tid börjar kroppen sända ut signaler om att stressnivån är för hög. Om man vid detta tillfälle inte tillåter kroppen att verkligen återhämta sig är risken stor att man råkar ut för psykisk och fysisk utmattning.

Utmattningssyndromet kan ofta kopplas till påfrestande situationer. Det kan bero på svårigheter på arbetsplatsen, privatlivet eller ett allt för högt livstempo. Mycket talar även för att långvarig sömnstörning är en bidragande orsak till utmattningssyndrom. Att man har svårt för att somna, vaknar många gånger per natt och får mindre djupsömn, gör att kroppen inte kan fungera optimalt under dagen.

Utmattningssyndrom ger både fysiska och psykiska symtom. Vanligen har insjuknandet föregåtts av ett eller flera stressrelaterade besvär under en längre period, exempelvis:

 • Känslomässig labilitet eller irritabilitet
 • Minnestörningar
 • Koncentrationssvårigheter
 • Sömnsvårigheter
 • Ångest
 • Värk i rygg, nacke och axlar
 • Mag-tarmbesvär
 • Yrsel
 • Ljudkänslighet
 • Hjärtklappningar
 • Trötthet och svaghet

Räddningsdroppar är ett örtpreparat som kan tas vid utmattning, utbrändhet och stress. Läs mer om produkten via länken nedan under produkter.

 

Själva insjuknandet kommer ofta sakta och smygande, men kan ibland vara så dramatiskt att man upplever att man går in i väggen. Man kan då plötsligt få svårt att orientera sig och man blir lätt förvirrad, vardagliga sysslor kan bli svåra att hantera vilket i sin tur kan leda till stark ångest. När ens prestationsförmåga försämras är det lätt att känna sig misslyckad, få skuld- och skamkänslor och bli nedstämd. Man blir känslomässigt utmattad och nedstämdheten kan utvecklas till depression.

Det här kan du göra för att minska din stress:

 • Ta tid till återhämtning. Detta behöver inte bara vara vila utan kan också innebära att man motionerar, utövar en hobby eller umgås med familj och vänner.
 • Träna sinnet för positivt tänkande för att förebygga, lindra och hantera stress.
 • Sov tillräckligt. De flesta vuxna behöver mellan sju och åtta timmars sömn för att fungera bra under dagen.
 • Våga säga nej till saker, prioritera din tid.
 • Försök att få avlastning. Våga be om hjälp.
 • Ät på regelbundna tider.
 • Rör på dig regelbundet.

Vad kan du göra om du redan lider av utmattning och utbrändhet
När man är utarbetad (förstadiet till utbrändhet och utmattning) lider man ofta av underskott av olika mineraler och vitaminer. Vid stress förbrukar kroppen mer näringsämnen och det är därför lätt att utveckla ett brist tillstånd.

Sen behöver du mycket vila. Försök och omge dig av positiva människor och gör aktiviteter som får dig att skratta. Regelbundenhet i vardagen och minskad social press är mycket viktigt just nu.

 KÄLLOR & REFERENSERChristina Maslach och Michael P. Leiter, Early Predictors of Job Burnout and Engagement, Journal of Applied Psychology 2008, Vol. 93, No. 3, 498–512

Utbrändhet - Vårdguiden: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Utbrandhet/

Spara

Spara

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Elin april 4, 2018 kl. 09:38

Hej!
Tack för en bra artikelserie om utmattning. Jag kommer tyvärr dock bara till del 3, sen hittar jag ingen fortsättning. Vänligen hjälp mig att hitta rätt k min förvirring. Jag är själv i en utmattning just nu och vill väldigt gärna ta del av kloka råd att komma ur den.

Tack igen.

Svara

2 Mikaela Bjerring april 6, 2018 kl. 09:53

Hej Elin! Trevligt att du tyckte om artikelserien. Del 4 hittar du här: https://passionforhalsa.se/del-4-utmattningssyndrom-och-vagen-tillbaka-fran-utbrandhet

Svara

Leave a Comment