Utmattning – Utbrändhet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Werlabs -

by Mikaela Bjerring

Utmattning eller att man blivit utbränd är resultatet av långvarig negativ stress. Det är den sista stressfasen och nu har kroppen verkligen sagt ifrån. Vägen tillbaka från utmattningssyndrom kan många gånger vara lång, men med rätt åtgärder så kan man göra mycket för att vinna tillbaka sin energi och hälsa. Här följer tips och råd om vad du kan göra för att återhämta dig snabbare och stödja kroppen under processen. Klicka här för att skrolla ner direkt till produkter vid utmattningssyndrom och utbrändhet

Om utmattning och utbrändhet

Orsak till utmattning och utbrändhet

Om det inte finns balans mellan stress och återhämtning under en längre tid börjar kroppen sända ut signaler om att stressnivån är för hög. Om man vid detta tillfälle inte tillåter kroppen att verkligen återhämta sig är risken stor att man råkar ut för psykisk och fysisk utmattning. Utmattningssyndrom kan kopplas till påfrestande situationer som t.ex svårigheter på arbetsplatsen, privatlivet eller för högt livstempo. Mycket talar även för att långvarig sömnstörning är en bidragande orsak till utmattning. Att man har svårt för att somna, vaknar många gånger per natt och får mindre djupsömn gör att kroppen inte kan fungera optimalt under dagen. Stress brukar delas in i en 3-fasreaktion som kallas det generaliserade anpassningssyndromet (GAS), där utmattning är den sista fasen som ger både fysiska och psykiska symtom.

Symtom för utmattningssyndrom

 • Känslomässig labilitet eller irritabilitet
 • Minnesstörningar
 • Koncentrationssvårigheter
 • Sömnsvårigheter
 • Ångest
 • Värk i rygg, nacke och axlar
 • Mag-tarmbesvär
 • Yrsel
 • Ljudkänslighet
 • Hjärtklappningar
 • Trötthet och svaghet

Själva insjuknandet kommer ofta sakta och smygande, men kan ibland vara så dramatiskt att man upplever att man går in i en vägg. Man kan då plötsligt få svårt att orientera sig och man blir lätt förvirrad, vardagliga sysslor kan bli svåra att hantera, vilket i sin tur kan leda till stark ångest. När ens prestationsförmåga försämras är det lätt att känna sig misslyckad, få skuld- och skamkänslor och bli nedstämd. Man blir känslomässigt utmattad och nedstämdheten kan utvecklas till depression.

Det här kan du göra för att minska din stress:

 • Ta tid till återhämtning. Detta kan innebära vila, men även lugnare aktiviteter som att promenera. Att ta sig ut i naturen kan vara otroligt läkande för både kropp och själ.
 • Prioritera dig själv. Ju mer du fokuserar på dig själv, ju snabbare kommer du att kunna återhämta dig. Våga berätta för dina nära och kära om hur du mår, så dom kan stötta dig i processen att komma tillbaka.
 • Omge dig av en miljö och människor som får dig att må bra. Rensa bort negativa människor och energitjuvar.
 • Motionera och var fysiskt aktiv, men lyssna på din kropp. Detta är ingen tid att utmana inte dig själv, utan välj aktiviteter som du känner att du klarar av och som du mår bra av.
 • Träna sinnet för positivt tänkande för att förebygga, lindra och hantera stress.
 • Utför aktiviteter och omge dig av människor som får dig att skratta. Skratt kan vara otroligt läkande och är en riktigt bra medicin.
 • Sov tillräckligt. De flesta vuxna behöver mellan sju och åtta timmars sömn för att fungera bra under dagen. När du är utmattad ökar ditt behov ytterligare.
 • Våga säga nej till saker, prioritera din tid.
 • Försök att få avlastning. Våga be om hjälp.
 • Ät på regelbundna tider och var noga med att du äter en ren, naturlig och näringsrik kost med mycket grönt, hälsosamma fettsyror och bra proteinkällor. Vid stress förbrukar kroppen mer av vissa näringsämnen, vilket sätter kroppen ur balans ytterligare. B-vitaminer och vissa mineraler som magnesium har stor betydelse här. Ett kosttillskott anpassat för stress kan då vara ett bra komplement till en annars välbalanserad kost. Längre ner hittar du produkter för att stödja kroppen vid stress som B-komplex, magnesium, adaptogena örter, grönt te extrakt, binjureextrakt.

Näringsämnen som stödjer kroppen vid stress:

 • Vitaminer:  B-komplex, B1, B5, C
 • Mineraler:  Ca, Mg, Zn
 • Aminosyror: L-theanin, L-tyrosin, L-glutamin
 • Naturmedicin/örter:  Chisandra, Havrefrö, Rosenrot, Rysk rot, Ashwagandha, Suma piffafia

(Dom näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

Magnesium

Magnesium har en stor betydelse för en mängd viktiga kroppsprocesser. Inte minst behövs den för att stödja kroppen vid stress. Magnesium brukar kallas för vår antistress mineral eftersom den minskar trötthet och utmattning och hjälper oss att slappna av. Magnesium har även en stor en betydelse för nervsystemets normala funktion och minskar frisättningen av stresshormoner i kroppen.

B-vitaminer

B-vitaminerna har en stor betydelse vid stress, vilket är något som varit känt sedan länge. När man stressar förbrukas B-vitaminerna i rykande fart och behovet ökar markant. Samtidigt har de förmågan att öka kroppens motståndskraften mot stress.

Grönt te extrakt och l-theanin

Grönt te och dess rika innehåll av aminosyran l-theanin kan bidra till ökat lugn och avslappning och därmed vara hjälpsamt vid stresshantering. Ett tillskott av grönt te-extrakt eller aminosyran l-theanin kan därmed intas för att stödja kroppen vid stress.

Adaptogena örter

Adaptogener är en kategori som inkluderar en grupp örter som allmänt stärker kroppen så att den kan klara av olika stressfaktorer och yttre angrepp. Detta förhindrar kroppen att komma till ett utmattningstillstånd som ofta är följden efter långa perioder av fysisk-, psykisk- eller emotionell stress. Exempel på adaptogena örter är rosenrot, rysk rot, schisandra och ashwagandha.

Binjureextrakt

Våra binjurar sitter i anslutning till njurarna och ansvarar för produktionen av flera hormoner som i sin tur spelar roll för stresshantering och kroppens förmåga att gå från vilande tillstånd till vakenhet. Eftersom binjureextrakt stödjer binjurarnas funktion kan det vara effektivt vid stresshantering.

Om man verkligen vill få en bättre insyn om hur det står till med näringsbalansen i kroppen så kan man göra en blodanalys för olika värden. Ett tillförlitligt företag att vända sig till är Werlabs.

Produkter

B-Relax, Alpha Plus 90 Kapslar

adreno plus - adaptogenkomplex B-Relax består utav näringsämnen som kroppen har extra behov av vid stress - samtliga B-vitaminer tillsammans med mineralet magnesium, aminosyran L-teanin och citrusbioflavonoider.

219 kr

Holistic Mega B-komplex, 90 kapslar

Holistic mega b-komplex Mega B-komplex innehåller en balanserad mängd av alla B-vitaminer. B-vitaminer är vattenlösliga och kan inte lagras i kroppen, vilket betyder att vi är beroende av jämn tillförsel via kosten.

144 kr

 

Ashwagandha, KSM66 120 kapslar

KSM66® Ashwagandha är ett kliniskt testat kosttillskott med extrakt av örten ashwagandha. Används vid stress, trötthet, för mental balans, uthållighet och ork. Den är tillverkad genom "Green Chemistry" som är en ekologisk, ren och miljövänlig framställning där man inte använder sig av kemiska lösningsmedel eller alkohol.

219 kr

 

Solgar Green tea leaf extract, 60 kapslar (60 portioner)

Solgar gront te extrakt Grönt te är naturligt rikt på teanin, anitoxdanter och ämnet EGCG. Innehåller 60 kapslar vilket motsvarar 60 portioner.

212 kr

 

Räddningsdroppar, Five Flower Remedy 30 ml

Räddningsdroppar, five flower remedy Five Flower Remedy är en kombination utav blomessenser som vid negativa sinnestillstånd stödjer kroppens emotionella balans, så som stress, oro, panik, ångest så att kroppen kan koppla på positiva känslor och bli lugnare.

209 kr

 

Holistic Stressbalans, 50 ml

Holistic StressBalans är ett balanserade kosttillskott innehållandes örtextrakt i form av ashwagandha, ryskrot, schisandra, rosenrot och lakritsrot. Använd vid fysisk-, psykisk-, och emotionell stress.

199 kr

Chi San, Bringwell 500 ml

Chi San är godkänt naturläkemedel som innehåller en kombination utav extrakt från rysk rot, rosenrot och schisandra. Ingredienserna har adaptogena egenskaper vilket innebär att de gör kroppen mentalt och fysiskt redo vid stress.  

154 kr

 

Adreno Plus, Alpha Plus 90 Kapslar

adreno plus - adaptogenkomplex Adreno Plus är ett naturligt tillskott som stödjer kroppen vid trötthet och utmattning. Produkten innehåller adaptogena växtextrakt som hjälper kroppens anpassningsförmåga vid krävande situationer tillsammans med magnesium och vitamin B5. Komplettera med produkten B-Relax.

269 kr

Adrenal (binjureextrakt), Alpha Plus 90 kapslar

Alpha Plus Adrenal är kapslar med rent binjurepulver från nötkreatur. Våra binjurar sitter i anslutning till njurarna och ansvarar för produktionen av flera hormon som i sin tur spelar roll för kroppens förmåga att gå från vilande tillstånd till vakenhet, samt stresshantering.

249 kr

 

Fler produkter för naturlig stresshantering hittar du här

Relaterade inlägg:

 

1 Elin april 4, 2018 kl. 09:38

Hej!
Tack för en bra artikelserie om utmattning. Jag kommer tyvärr dock bara till del 3, sen hittar jag ingen fortsättning. Vänligen hjälp mig att hitta rätt k min förvirring. Jag är själv i en utmattning just nu och vill väldigt gärna ta del av kloka råd att komma ur den.

Tack igen.

2 Mikaela Bjerring april 6, 2018 kl. 09:53

Hej Elin! Trevligt att du tyckte om artikelserien. Del 4 hittar du här: https://passionforhalsa.se/del-4-utmattningssyndrom-och-vagen-tillbaka-fran-utbrandhet