Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Utmattning – Utbrändhet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Werlabs –

Utmattning eller att man blivit utbränd är resultatet av långvarig negativ stress. Det är den sista stressfasen och nu har kroppen verkligen sagt ifrån. Vägen tillbaka från utmattningssyndrom kan många gånger vara lång, men med rätt åtgärder så kan man göra mycket för att vinna tillbaka sin energi och hälsa. Här följer tips och råd om vad du kan göra för att återhämta dig snabbare och stödja kroppen under processen.

Naturlig hjälp vid stress och utmattning

Orsak till utmattning och utbrändhet

Om det inte finns balans mellan stress och återhämtning under en längre tid börjar kroppen sända ut signaler om att stressnivån är för hög. Om man vid detta tillfälle inte tillåter kroppen att verkligen återhämta sig är risken stor att man råkar ut för psykisk och fysisk utmattning. Utmattningssyndrom kan kopplas till påfrestande situationer som t.ex svårigheter på arbetsplatsen, privatlivet eller för högt livstempo. Mycket talar även för att långvarig sömnstörning är en bidragande orsak till utmattning. Att man har svårt för att somna, vaknar många gånger per natt och får mindre djupsömn gör att kroppen inte kan fungera optimalt under dagen. Stress brukar delas in i en 3-fasreaktion som kallas det generaliserade anpassningssyndromet (GAS), där utmattning är den sista fasen som ger både fysiska och psykiska symtom.

Symtom för utmattningssyndrom

 • Känslomässig labilitet eller irritabilitet
 • Minnesstörningar
 • Koncentrationssvårigheter
 • Sömnsvårigheter
 • Ångest
 • Värk i rygg, nacke och axlar
 • Mag-tarmbesvär
 • Yrsel
 • Ljudkänslighet
 • Hjärtklappningar
 • Trötthet och svaghet

Själva insjuknandet kommer ofta sakta och smygande, men kan ibland vara så dramatiskt att man upplever att man går in i en vägg. Man kan då plötsligt få svårt att orientera sig och man blir lätt förvirrad, vardagliga sysslor kan bli svåra att hantera, vilket i sin tur kan leda till stark ångest. När ens prestationsförmåga försämras är det lätt att känna sig misslyckad, få skuld- och skamkänslor och bli nedstämd. Man blir känslomässigt utmattad och nedstämdheten kan utvecklas till depression.

Det här kan du göra för att minska din stress:

 • Ta tid till återhämtning. Detta kan innebära vila, men även lugnare aktiviteter som att promenera. Att ta sig ut i naturen kan vara otroligt läkande för både kropp och själ.
 • Prioritera dig själv. Ju mer du fokuserar på dig själv, ju snabbare kommer du att kunna återhämta dig. Våga berätta för dina nära och kära om hur du mår, så dom kan stötta dig i processen att komma tillbaka.
 • Omge dig av en miljö och människor som får dig att må bra. Rensa bort negativa människor och energitjuvar.
 • Motionera och var fysiskt aktiv, men lyssna på din kropp. Detta är ingen tid att utmana inte dig själv, utan välj aktiviteter som du känner att du klarar av och som du mår bra av.
 • Träna sinnet för positivt tänkande för att förebygga, lindra och hantera stress.
 • Utför aktiviteter och omge dig av människor som får dig att skratta. Skratt kan vara otroligt läkande och är en riktigt bra medicin.
 • Sov tillräckligt. De flesta vuxna behöver mellan sju och åtta timmars sömn för att fungera bra under dagen. När du är utmattad ökar ditt behov ytterligare.
 • Våga säga nej till saker, prioritera din tid.
 • Försök att få avlastning. Våga be om hjälp.
 • Ät på regelbundna tider och var noga med att du äter en ren, naturlig och näringsrik kost med mycket grönt, hälsosamma fettsyror och bra proteinkällor. Vid stress förbrukar kroppen mer av vissa näringsämnen, vilket sätter kroppen ur balans ytterligare. B-vitaminer och vissa mineraler som magnesium har stor betydelse här. Ett kosttillskott anpassat för stress kan då vara ett bra komplement till en annars välbalanserad kost. Längre ner hittar du produkter för att stödja kroppen vid stress som B-komplex, magnesium, adaptogena örter, grönt te extrakt, binjureextrakt.

Näringsämnen som stödjer kroppen vid stress:

 • Vitaminer:  B-komplex, B1, B5, C
 • Mineraler:  Ca, Mg, Zn
 • Aminosyror: L-theanin, L-tyrosin, L-glutamin
 • Naturmedicin/örter:  Chisandra, Havrefrö, Rosenrot, Rysk rot, Ashwagandha, Suma piffafia

(Dom näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

Magnesium

Magnesium har en stor betydelse för en mängd viktiga kroppsprocesser. Inte minst behövs den för att stödja kroppen vid stress. Magnesium brukar kallas för vår antistress mineral eftersom den minskar trötthet och utmattning och hjälper oss att slappna av. Magnesium har även en stor en betydelse för nervsystemets normala funktion och minskar frisättningen av stresshormoner i kroppen.

B-vitaminer

B-vitaminerna har en stor betydelse vid stress, vilket är något som varit känt sedan länge. När man stressar förbrukas B-vitaminerna i rykande fart och behovet ökar markant. Samtidigt har de förmågan att öka kroppens motståndskraften mot stress.

Grönt te extrakt och l-theanin

Grönt te och dess rika innehåll av aminosyran l-theanin kan bidra till ökat lugn och avslappning och därmed vara hjälpsamt vid stresshantering. Ett tillskott av grönt te-extrakt eller aminosyran l-theanin kan därmed intas för att stödja kroppen vid stress.

Adaptogena örter

Adaptogener är en kategori som inkluderar en grupp örter som allmänt stärker kroppen så att den kan klara av olika stressfaktorer och yttre angrepp. Detta förhindrar kroppen att komma till ett utmattningstillstånd som ofta är följden efter långa perioder av fysisk-, psykisk- eller emotionell stress. Exempel på adaptogena örter är rosenrot, rysk rot, schisandra och ashwagandha.

Binjureextrakt

Våra binjurar sitter i anslutning till njurarna och ansvarar för produktionen av flera hormoner som i sin tur spelar roll för stresshantering och kroppens förmåga att gå från vilande tillstånd till vakenhet. Eftersom binjureextrakt stödjer binjurarnas funktion kan det vara effektivt vid stresshantering.

Om man verkligen vill få en bättre insyn om hur det står till med näringsbalansen i kroppen så kan man göra en blodanalys för olika värden. Ett tillförlitligt företag att vända sig till är Werlabs.

 

Fler produkter för naturlig stresshantering hittar du här

 

Källor och Referenser:
(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, Sida: 693, ISBN: 91-631-7910-5       
(2) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, Sidor: 152-159, 173, 315, ISBN: 91-534-2085-3

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close