– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Mindly.se –
Meditation är ett fantastiskt verktyg för både kroppslig och mental avslappning. Det är en känd metod för att reducera stress, men hälsovinsterna är många fler än så. Här följer om 10 fantastiska fördelar med att meditera regelbundet.

Vad är meditation?
Under meditationen aktiveras det parasympatiska nervsystemet. Den delen av det autonoma nervsystemet som får oss att känna lugn och harmoni. Det gör att vi kan uppnå både kroppslig och mental avslappning när vi mediterar.
Att ha meditation som en del av sin livsstil kan minska stress och oro. Våra inre upplevelser är ett samspel mellan våra tankar, känslor och kroppssensationer som formar vår verklighet. Genom att observera vårt inre liv med ett stilla sinne, kan vi få distans till negativa tankar och känslor som annars kan orsaka oss lidande.
Det blir då lättare att ändra fokus och istället forma tankarna kring hur vi faktiskt vill att vårt liv ska se ut. På så sätt kan vi skapa en tillvaro med mer sinnesro, glädje och livskvalité.
10 fördelar med meditation
Reducerar stress
Meditation kan vara ett effektivt sätt för att hantera stress. Studier (1) har visat att regelbunden meditation kan minska upplevd stress och ha en positiv effekt på de fysiologiska markörerna för stress. Det inkluderar en normaliserande effekt på kortisolnivåerna, blodtryck, hjärtfrekvens, blodfetter och CRP, ett protein som ökar vid inflammation.
Minskar ångest
Regelbunden meditation kan bidra till minskad ångest. Det kan också hjälpa till reducera psykiska problem som social ångest, rädsla och tvångsmässiga beteenden (2).
Stödjer den emotionella hälsan
Meditation kan ge dig en känsla av lugn, frid och balans som kan gynna ditt känslomässiga välbefinnande. Det kan bidra till en förbättrad självbild och en mer positiv syn på livet. Genom studier (3) har man sett att det kan leda till färre negativa tankar och minska nedstämdhet och depression.
Stödjer kognitiva funktioner
Meditation kan förbättra många av våra kognitiva funktioner. Det kan ha fördelar för minnet, inlärning, kreativitet, problemlösning och bidra till bättre koncentration (4).
Får hjärnan att åldras långsammare
Forskning har visat att meditation kan får hjärnan att åldras långsammare. Genom studier har man sett att hjärnans gråa materia minskar betydligt långsammare med åldern hos dom som mediterar regelbundet, jämfört med dom som inte har som vana att meditera (5).
Ökar självmedvetenheten
Meditation kan hjälpa oss att utveckla en större självkännedom. Det kan öka vår förståelse för våra beteenden, vanor, känslomässiga reaktioner och tankeprocesser (6). Det handlar även om hur vi förhåller oss till dom i vår omgivning. När vi får större självinsikt och mer självkännedom kan vi också göra bättre val i livet.
Bättre sömn
Meditation kan få dig att bli mer avslappnad och minska både fysiska och mentala spänningar. Det kan både bidra till lättare insomning och bättre sömnkvalité (7).
Förbättrad viljestyrka
Meditation hjälper till att utveckla den mentala disciplinen som kan öka viljestyrkan och självkontrollen (8). När vi är mindre stressade och lugnare i själen, är det helt enkelt lättare att ta kontroll över känslor, impulser och beteende.
Ger större medkänsla
Vägen till ökad medkänsla är via självmedkänsla. Genom meditation kan du bli bättre på att förstå dig själv och öva upp din vänlighet mot dig själv (9). När man själv mår bra är det helt enkelt lättare att känna medkänsla och finnas där för andra.
Kan lindra smärta
Att ha meditation som en del av sin livsstil kan bidra till att lindra smärta. Det har även blivit vetenskapligt bevisat (10). Genom forskning har man sett att under meditation aktiveras smärthämmande områden i hjärnan på samma sätt som när man intar smärtlindrande mediciner.
Att lära sig meditera
Vem som helst kan lära sig att meditera och det behöver inte ta upp mycket av din tid. Så lite som 10-20 minuter om dagen är oftast allt som krävs för att uppnå en bra effekt.
Om du upplever att det känns svårt i början så kan du ta hjälp av en ljudbok för meditation. På så sätt får du en bra vägledning och det blir lättare att komma in i lugnet.
Källor och referenser
(1) Mindfulness mediates the physiological markers of stress: Systematic review and meta-analysis: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28863392/
(2) Effects of the transcendental technique of Mindfulness mediates on trait: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24107199/
(3) Meditation and Its Mental and Physical Health Benefits: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10355843/
(4) The Effect of Concentration Level and Cognitive Performance in in Meditators: https://www.researchgate.net/publication 329909772_The_Effect_of_Meditation_on_Concentration_Level_and_Cognitive_Performance
(5) Promising Links between in meditators and reduced (brain) Aging: 10.3389/fpsyg.2017.00860. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5447722/
(6) Aspects of Self-Awareness in Meditators: https://www.researchgate.net/publication/339102608_Aspects_of_Self-Awareness_in_Meditators_and_Meditation-Naive_Participants_Self-Report_Versus_Task_Performance
(7) The effect of mindfulness in meditators on sleep quality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30575050/
(8) Meditation improves self-regulation over the life span: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4176767/
(9) Effect of kindness-based meditation on health and well-being: a systematic review and meta-analysis: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24979314/
(10) Zeidan F. et al. Brain Mechanisms Supporting the Modulation of Pain by Mindfulness Meditation, the Journal of Neuroscience, April 6, 2011. DOI:10.1523/JNEUROSCI.5791-10.2011
Relaterade inlägg:
0 kommentarer