Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

5 tillfällen du vill gurgla med saltvatten

av | maj 15, 2017 | Fysisk hälsa, Hälsa, Huskurer & Husmorstips | 24 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bodystore.com –

Att gurgla med saltvatten för att bli av med besvär i mun och hals är en gammal välbeprövad huskur. Salt är nämligen känt för att reducera bakterietillväxt och minska inflammation. En saltlösning är dessutom rent och naturligt, och något som man enkelt kan blanda ihop själv.

5 tillfällen du vill gurgla med saltvatten

Saltets antiseptiska & antibakteriella egenskaper

Salt har antiseptiska och antibakteriella egenskaper, vilket betyder att mikroorganismer som bakterier får svårare att föröka sig och spridas. Den vetenskapen går långt tillbaka i tiden då man upptäckte att man kunde få mat att hålla mycket längre genom att salta in den. Faktum är att det är väldigt få mikroorganismer som klarar av att överleva i en hög saltkoncentration.

Att gurgla svaljet och munnen med saltlösning vid en infektion och för att reducera inflammation kan därför vara väldigt effektivt. Det är en enkel kur som man kan ha stor användning av vid till exempel förkylning, halsfluss, hosta, halsont, tandköttsinflammation, dålig andedräkt, karies och för att minska svullnad och slembildning.

Gurgla saltvatten

Gurgla med saltvatten vid halsont

Att gurgla saltlösning vid halsont, halsfluss och streptokocker hjälper till att reducera och minska tillväxten av bakterier och virus som spridit sig i halsen. På så sätt kan man snabbare bli av med infektionen. Upprepa fler gånger varje dag tills du är frisk.

Saltvatten vid karies och tandköttsinflammation

Saltvatten kan användas som en munskölj för att förebygga och som hjälp vid tandköttsinflammation och karies. Skölj munnen under ett par minuter och få saltvattnet att sippra mellan tänderna. Spotta ut vattnet när du är klar. Många upplever även att det är mycket effektivt att använda salttandkräm i kombination med saltsköljning.

Gurgla med saltvatten vid afte

Att skölja munnen med saltvatten är det många som tar till när de plågas av afte. Skölj med samma jonkoncentration som kroppen för att lindra problemet och smärtan. För att få till rätt saltkoncentration (0,9 %) så blandar du 1 krm salt med 1 dl vatten. Upprepa sköljningen flera gånger per dag.

Gurgla med saltvatten vid hosta

Att gurgla med saltvatten kan vara värt att prova vid hosta. Saltlösningen hjälper till att lösa upp slemmet i halsen så det lättare kan hostas upp. Det kan även lindra vid rethosta och torrhosta, samt minska irritation och svullnad i halsen som påverkar hostreflexen.

Saltvatten mot dålig andedräkt

Det finns flera anledningar till dålig andedräkt. Dels kan orsaken vara infektion i tonsillerna och bihålorna, eller bakterieöverväxt på tungan. Den dåliga lukten kan också bero på tonsillstenar, faryngit eller b-vitaminbrist. Genom att gurgla med saltlösning så kan man minska bakterietillväxten som bidrar till den dåliga andedräkten.

Skölja näsan och bihålorna med koksaltlösning

Nässköljning med saltlösning

Förutom att gurgla munnen och svalget med saltlösning, så kan man skölja näsan och bihålorna. Här är det extra viktigt att saltlösningen är av samma koncentration som blodet dvs. 0.9 %. Detta kan du blanda ihop genom att tillsätta 1 krm salt till 1 dl ljummet vatten. Är du osäker på kvalitén på vattnet kan du koka upp vattnet först. Med hjälp av en nässköljningskanna sköljer du sedan näsan.

Nässköljning kan vara ett suveränt sätt att avhjälpa problem relaterat till näsgångarna. Vid förkylning, bihåleinflammation, pollenallergi, dammallergi, nästäppa, spänningshuvudvärk, migrän och torra slemhinnor i näsan kan regelbunden nässköljning vara riktigt effektivt. Mer om nässköljning och hur du går till väga steg för steg kan du läsa i inlägget “Så kan nässköljning hjälpa dig“.

Recept för koksaltlösning

Recept för koksaltlösning:

 1. Mät upp 1 krm salt till 1 dl vatten. Dubbla eller trippla mängden beroende på hur mycket du behöver.
 2. Koka upp och låt svalna till rumstemperatur.
 3. Koksaltlösningen ska inte stå för länge, max ett dygn. Gör sedan nytt vid behov.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

24 Kommentarer

 1. Eva-Lena

  Det smakar inte gott, men fungerar gör det så det är värt den salta smaken.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, det smakar ju väldigt salt, så gott är det inte, men det fungerar bra tycker jag.

 2. Maria A.

  Superbra tips! Tack 🙂 Ska prova nästa gång jag börjar bli förkyld.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, det tycker jag att du ska göra 🙂

 3. Lena Karlsson

  Man känner sig verkligen ren i munnen efter denna sköljkur med salt :9

  Svara
 4. Hans

  Står inget om vilken typ av salt det ska vara, spelar det nån roll då ??

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Oraffinerat havssalt är att föredra framför vanligt bordssalt (bergssalt) oavsett vad man ska använda det till.

 5. Nina

  Tack det hjälpte mig jag kunde inte sova två dag.

  Svara
 6. Hans

  Jag har prövat skölja mun med saltlösning enligt receptet men den enda effekt jag får är att det känns hel äckligt i mun hela dagen, inte alls fräscht som många verkar skriva om. Vad har gått fel då ? (Till saken hör att jag har stora problem med tandköttet sen tidigare men tänkte pröva denna kur)

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det går ju inte att komma undan med att det smakar salt. Att det sedan smakar dåligt i munnen hela dagen kan ju grunda sig i större problem. Vad säger tandläkaren?

  • May Sparrman

   Ska det vara salt med eller utan jod?

  • Mikaela Bjerring

   När du gurglar med saltvatten så spelar det ingen roll. Däremot är ju jod en mineral som man måste se till att få i sig tillräckligt av annars.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close