5 tillfällen du vill gurgla med saltvatten

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 15 maj, 2017 · 14 comments

in Blogg, Förkylning, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Immunsystemet, Inflammation, Munhälsa

Att gurgla med saltvatten för att bli av med besvär i mun och hals är en gammal välbeprövad huskur. Salt är nämligen känt för att kunna minska bakterietillväxt och lindra vid inflammation och infektion. En saltlösning är dessutom rent och naturligt och något som man enkelt kan blanda ihop själv.

Saltets antiseptiska och antibakteriella egenskaper

Salt har antiseptiska och antibakteriella egenskaper, vilket betyder att bakterier och virus får svårare att föröka sig och spridas. Den vetenskapen går långt tillbaka i tiden, då man upptäckte att man kunde få mat att hålla sig bra längre genom att salta in den. Det är nämligen väldigt få mikroorganismer som klarar av att överleva i en hög saltkoncentration.

Att gurgla halsen och munnen med saltlösning för att minska infektion och inflammatoriska tillstånd kan därför vara väldigt effektivt. Det är en enkelt kur som man kan ha stor användning av vid t.ex förkylning, halsfluss, hosta, halsont, tandköttsinflammation, dålig andedräkt, karies och för att minska svullnad och slembildning.

Koksaltlösning mot halsont

Att gurgla saltlösning vid halsont, halsfluss och streptokocker hjälper till att reducera och minska tillväxten av bakterier och virus som spridit sig i halsen. På så sätt kan man snabbare bli av med infektionen. Upprepa fler gånger per dag tills du är frisk.

Koksaltlösning för att minska risken för karies och tandköttsinflammation

Saltvatten kan man använda som en munskölj för att förebygga och hjälpa vid tandköttsinflammationer och karies. Skölj munnen noga under ett par minuter och få saltvattnet att sippra mellan tänderna. Spotta ut vattnet när du är klar. Många finner det även mycket effektivt att använda salttandkräm i kombination med saltsköljningen.

Saltlösning vid afte

Att skölja munnen med saltvatten är det många som tar till när de plågas av afte. Skölj med samma jonkoncentration som kroppen för att lindra problemet och smärtan. För att få till rätt saltkoncentration (0,9 %) så blandar du 1 krm salt med 1 dl vatten. Upprepa sköljningen flera gånger per dag.

Saltlösning mot hosta

Att gurgla saltvatten kan vara värt att prova vid hosta. Saltlösningen löser upp slemmet i halsen, så det lättare kan hostas upp. Det kan även lindra vid rethosta och torrhosta, samt minska irritation och svullnad i halsen som påverkar vår hostreflex.

Saltvatten mot dålig andedräkt

Det finns flera orsaker till dålig andedräkt. Dels kan det orsakas av en infektion i tonsillerna och bihålorna, men även av bakterietillväxt på tungan. Dålig andedräkt kan också bero på tonsillstenar, faryngit eller b-vitaminbrist. Genom att gurgla med en saltlösning så kan man minska bakterierna som bidrar till den dåliga andedräkten.

Att skölja näsan med koksaltlösning

Förutom att gurgla munnen och svalget med saltlösning så kan man skölja näsan och bihålorna. Här är det extra viktigt att koksaltlösningen är av samma koncentration som blodet dvs. 0.9 %. Detta kan du som nämnt ovan blanda genom att tillsätta 1 krm salt med 1 dl ljummet vatten. Med hjälp av en nässköljningskanna sköljer du sedan näsan.

Att skölja näsan kan vara ett suveränt sätt att avhjälpa problem relaterat till näsgångarna. Vid förkylning, bihåleinflammation, pollenallergi, dammallergi, nästäppa, spänningshuvudvärk, migrän och torra slemhinnor kan regelbunden sköljning vara riktigt effektivt. Mer om nässköljning kan du läsa om här.

Relaterade inlägg:

 

{ 14 comments… read them below or add one }

1 Eva-Lena maj 22, 2017 kl. 21:04

Det smakar inte gott, men fungerar gör det så det är värt den salta smaken.

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 24, 2017 kl. 09:04

Ja, det smakar ju väldigt salt, så gott är det inte, men det fungerar bra tycker jag.

Svara

3 Maria A. maj 23, 2017 kl. 14:40

Superbra tips! Tack 🙂 Ska prova nästa gång jag börjar bli förkyld.

Svara

4 Mikaela Bjerring maj 24, 2017 kl. 09:02

Ja, det tycker jag att du ska göra 🙂

Svara

5 Lena Karlsson juni 29, 2018 kl. 09:45

Man känner sig verkligen ren i munnen efter denna sköljkur med salt :9

Svara

6 Mikaela Bjerring juni 30, 2018 kl. 17:09

Visst gör man. 🙂

Svara

7 Hans mars 19, 2019 kl. 22:48

Står inget om vilken typ av salt det ska vara, spelar det nån roll då ??

Svara

8 Mikaela Bjerring mars 20, 2019 kl. 08:23

Oraffinerat havssalt är att föredra framför vanligt bordssalt (bergssalt) oavsett vad man ska använda det till.

Svara

9 Nina april 23, 2019 kl. 22:40

Tack det hjälpte mig jag kunde inte sova två dag.

Svara

10 Mikaela Bjerring april 25, 2019 kl. 10:12

Vad bra att det hjälpte!

Svara

11 Hans juni 17, 2019 kl. 13:13

Jag har prövat skölja mun med saltlösning enligt receptet men den enda effekt jag får är att det känns hel äckligt i mun hela dagen, inte alls fräscht som många verkar skriva om. Vad har gått fel då ? (Till saken hör att jag har stora problem med tandköttet sen tidigare men tänkte pröva denna kur)

Svara

12 Mikaela Bjerring juni 18, 2019 kl. 11:34

Det går ju inte att komma undan med att det smakar salt. Att det sedan smakar dåligt i munnen hela dagen kan ju grunda sig i större problem. Vad säger tandläkaren?

Svara

13 Tess❤ december 16, 2019 kl. 17:23

Det funkar faktiskt Bra recept. Detta recept är te.x bra om man har feber och ont i halsen. För när man har feber brukar man inte äta så mycket då är det bra med lite salt. Jag är sjuk och jag testade detta och det hjälpte faktiskt lite.❤

Svara

14 Mikaela Bjerring december 17, 2019 kl. 08:09

Vad bra att det hjälpte. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: