ADHD – ADD

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

ADHD och ADD är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som påverkar personens koncentrationsförmåga och fokusering. Medan ADHD även omfattar överdriven aktivitet är ADD en uppmärksamhetsstörning utan hyperaktivitet. På denna sidan kan du läsa mer om ADHD och ADD, samt om kost- och livsstilsförändringar som kan hjälpa. Klicka här för att skrolla ner direkt till produkter

ADHD är en förkortning av ”Attention Deficit Hyperactivity Disorder” som är hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning. Det är ett neuropsykiatriskt funktionshinder där forskning har visat att det verkar vara själva nervcellernas struktur som är problemet (1). Det påverkar personens förmåga att koncentrera sig och fokusera. ADHD omfattar även överdriven impulsivitet och aktivitet. ADD (Attention-Deficit Disorder) är precis som ADHD fast utan hyperaktiviteten. Ibland kan det tvärtom vara lite svårt för en person med ADD att komma ur startblocken. ADHD verkar vara vanligare hos pojkar och män och ADD vanligare hos flickor och kvinnor.

Personer med ADHD och ADD blir mycket lätt distraherade av yttre stimuli, dom har svårt att följa instruktioner och styra uppmärksamheten. Dessa personer verkar ofta inte lyssna på vad som sägs, drömmande, tappar lätt bort saker som är nödvändiga för senare uppgifter eller aktiviteter. De kan även ha svårt att organisera målinriktade aktiviteter, växlar ofta från en oavslutad aktivitet till en annan, vilket påverkar förmågan att vara produktiv. Det kan även påverka personens sociala relationer och självkänsla. ADHD/ADD debuterar i barndomen och drabbar uppskattningsvis 5 % av alla barn och kvarstår under tonåren och upp i vuxen ålder i 40-70 % av fallen.

Naturlig hjälp vid ADHD och ADD

Forskning och medicinsk litteratur tyder på att man kan få stor framgång med att ändra kosten och komplettera med kosttillskott. Bland annat har det visat sig att barn och vuxna med ADHD eller ADD ofta lider brist på essentiella fettsyror, magnesium, zink, vitamin B6 och i vissa fall även järn, vilket bland annat refereras i Lifetime Nutritional Influences on Cognition, Behaviour and Psychiatric Illness (Benton, D (ed); Woodhead Publishing Ltd, 2011). Vitamin B6, zink och magnesium är näringsämnen som är nödvändiga för att hantera stress och för att ha god avgiftning. När vi äter mycket socker och är högaktiva, så bränner vi just dessa mineraler, vilket förvärrar symtomen ytterligare. Det kan därför många gånger hjälpa att eliminera mjölk, vete, socker och tillsatser (främst natriumglutamat). Det finns också en del studier med aminosyrorna l-teanin och karnitin som även dom visat ge mycket goda förbättringar vid ADHD och ADD (2).

Näringsämnen som kan förbättra tillståndet vid ADHD och ADD (3):

  • Vitaminer: B-komplex, vitamin-B3, vitamin-B6, C-vitamin
  • Mineraler: Magnesium, Zink
  • Fettsyror:  Omega-3 (EPA/DHA), GLA, AA
  • Aminosyror: Teanin, Karnitin

(De näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

Tänk på att du bör rådgöra med din läkare innan du kompletterar med kosttillskott om du är under medicinering.

Aminosyran l-teanin

Teanin har genom forskning visat sig kunna vara ett alternativ till medicinen Ritalin hos både vuxna och barn som lider av ADD eller ADHD (4). L-teanin är en unik aminosyra som finns rikligt i grönt te och som stimulerar produktionen av alfavågor i hjärnan, vilket resulterar i förbättrad mental funktion och fokus. Teanin modifierar också nyckelneurotransmittorer kopplade till humör, uppmärksamhet och minne. Som kosttillskott kan man t.ex inta grönt te-extrakt.

Fettsyrorna Omega-3 och Omega-6

Fettsyrorna Omega-3 och Omega-6 har betydelse för cellernas funktion och det finns vetenskapliga studier som tyder på att tillskott av dessa fettsyror kan ha positiv effekt vid ADHD och ADD. T.ex gjordes en studie av psykologen Sven Östlund vid Barn-neuropsykiatriska kliniken på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Han forskade på omega 3-tillskottet Eye Q, som kommer från fet fisk och hur det kan förbättra tillståndet vid ADHD och ADD. Dosen som testades var den som anges på förpackningen, sex kapslar per dag och gav mycket positiva resultat.

Även andra studier har visat att omega-3 fettsyran EPA har positiv inverkan på inlärningsförmågan, minnet och koncentrationen (6). De barn som svarade bra på behandlingen med omega 3 visade sig ha en felaktig balans mellan fettsyrorna, med ett underskott på omega-3. 
Både vuxna och barn som har uppmärksamhetsproblem och svårt att fokusera kan därmed ha stor nytta av att se till att få i sig tillräckligt med omega-3 (5) (6).

Aminosyran Karnitin

Via studier har man sett hur säkert det är att behandla ADHA-barn med aminosyran karnitin. I en dubbelblind placebokontrollerad studie fick 13 av 24 pojkar tillskott av karnitin. Föräldrarna samt lärarna gjorde en utvärdering och noterade hur de olika pojkarna uppförde sig. Samtliga av de 13 pojkarna uppförde sig lugnare och mindre aggressivt (7).

Magnesium, zink och B6

Genom studier har man sett att barn och vuxna med ADHD och ADD ofta lider brist på magnesium, zink, och vitamin B6 (8). Både magnesium och zink är avslappnande mineraler, som aktiverar det parasympatiska nervsystemet (till skillnad mot deras antagoniseter kalcium och koppar, som aktiverar det sympatiska nervsystemet). Det är alltså mycket svårt att slappna av om man inte får tillräckligt med avslappnade mineraler. Det kan därmed vara värt att prova ett kosttillskott som inkluderar magnesium, zink och B6 i en bra balans som t.ex produkten Puori Mineral M3.

Produkter

Mineral M3, Puori 120 Kapslar

Magnesium, zink och vitamin B6 ingår i denna kraftfulla produkt, två mineral och ett vitamin som är extra intressanta för aktiva personer.

229 kr

Eye Q flytande, IQ Medical 200 ml

Fiskoljan i Eye Q Flytande kommer från fet fisk som är hållbart fiskad och rik på EPA. Övriga fettsyror kommer från solrosfröolja och jättenattljusolja. Kombinationen av fettsyrorna är unik och passar hela familjen.

169 kr

Eye Q kapslar, IQ Medical 180 st

Fiskoljan i Eye Q Flytande kommer från fet fisk som är hållbart fiskad och rik på EPA. Övriga fettsyror kommer från solrosfröolja och jättenattljusolja. Kombinationen av fettsyrorna är unik och passar hela familjen.

279 kr

Eye Q tuggisar, IQ Medical 180 st

Fiskoljan i Eye Q Flytande kommer från fet fisk som är hållbart fiskad och rik på EPA. Övriga fettsyror kommer från solrosfröolja och jättenattljusolja. Kombinationen av fettsyrorna är unik och passar hela familjen.

279 kr

Carnitine Self Omninutrition 120 st

Carnitin från Self Omninutrition innehåller rent karnitin som man hittar i mitokondrien, vilket är den delen av cellen som är allra längst in. Det är där cellen förbränner fettet och omvandlar det till energin.

199 kr

Grönt te extrakt, HealthWell 120 st

Ta del av det gröna teet och dess innehåll på ett smidigt sätt med Healthwells kosttillskott Grönt Te! Det gröna teet som används i dessa vegetabiliska kallpressade tabletter kommer från noggrant utvalda tebuskar (Camellia sinensis), standardiserat till 40 % polyfenoler.

179 kr

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) The neurobiological basis of ADHD: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016271/

(2) Ge barnen medicin först när andra behadlingar provats: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2012/02/02/ge-barnen-medicin-forst-nar-andra-behandlingar-provats/

(3) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 676, ISBN: 91-631-7910-5.

(4) Teanin / Theanine: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 480-481, ISBN: 91-631-7910-5.

(5) Omega-3: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor:268-277, ISBN: 91-631-7910-5.

(6) Studie: Omega-3 hjälper vid ADHD: Johnson M, Ostlund S, Fransson G, Kadesjö B, Gillberg C. (2009 Mar, vol. 12 sid. 394-401). ”Omega-3/omega-6 fatty acids for attention deficit hyperactivity disorder: a randomized placebo-controlled trial in children and adolescents.”. Journal of Attention Disorders.

(7) Karnitin vid ADHD: Montgomery, SA, et al. "Meta-analysis of double blind randomized controlled clinical trials of ALC versus placebo in brainfunction". Int Clin Psychopharmacol.2003;18:61-71

(8) Lifetime Nutritional Influences on Cognition, Behaviour and Psychiatric Illness (Benton, D (ed); Woodhead Publishing Ltd, 2011).

 

1 Maria februari 9, 2012 kl. 14:34

Jättebra artikel! Jag gillar att ni fokuserar på naturpreparat istället för att göra reklam för mediciner (som enligt min erfarenhet inte fungerar utan bara förstör!).

2 Jennie juni 14, 2013 kl. 15:53

intressant läsning. skönt att hitta en blogg med lite substans.

jennie