Asparginsyra, Aspargin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

by Mikaela Bjerring

Asparginsyra är en icke essentiell aminosyra (NEAA) som tillverkas i kroppen från glutamat med hjälp av bl.a vitamin B6. Asparaginsyra är en av de aminosyror som ingår i proteiner och som tillskott ingår den ofta i olika aminosyrakomplex. Klicka här för att läsa mer om asparginsyra

WNT Amino tabletter, 120

WNT Amino tabletter WNT's Amino Tabs är ett vetenskapligt framtaget aminosyrekomplex med fria och peptidbundna aminosyror som absorberas mycket snabbt i muskulaturen.

169 kr

 

Aldrig vila Regenerate, 800 g

Aldrig vila Regenerate, 800 g Regenerate är en väl sammansatt post-workout produkt för dig som tränar hårt. De verksamma ämnena maximerar återhämtningen, ingår i muskeluppbyggande processer samt upprätthåller normala hormonnivåer.

349 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran Asparginsyra

Funktion av asparginsyra i kroppen

Asparginsyra är aktiv i både urinsyracykeln som står för organismens omsättning av urin och kväve, och citronsyracykeln som hanterar vår kolhydratomsättning. Aspargin deltar således i två av kroppens viktigaste biokemiska funktionsområden och är därmed involverad i otaliga viktiga aktiviteter. Denna aminosyra finns i hög koncentration överallt i kroppen. 
Asparagin är den biokemiska förbindelse som ingår mellan asparaginsyra och ATP (adenosin-tri-fosfat), cellernas energibriketter som är redo till förbränning och produktion av cellenergi.

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.