Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Astma

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Astma uppstår på grund av en kronisk inflammation i luftrören. När ett allergiframkallande eller retande ämne i luften eller kosten kommer i kontakt med den glatta muskulaturen runt luftrören krampar dom ihop sig, blir inflammerade och svullna. Det gör även att slemproduktionen ökar. På den här sidan kan du läsa mer om astma och om hur du kan minska dina besvär genom kost- och livsstilsförändringar.

Naturlig hjälp vid astma

Man delar in astma i två huvudtyper: allergisk och icke-allergisk. Vid allergisk astma får man besvär när man kommer i kontakt med det man är allergisk mot, så kallade allergener. Det kan till exempel vara pälsdjur, pollen eller kvalster. Om astman inte beror på allergi är det andra faktorer som utlöser besvären som t.ex luftvägsinfektioner, tobaksrök, kall luft, fysisk ansträngning och stress.

Astmaanfall kan vara svåra, måttliga eller lindriga. När man får ett astmaanfall drar de glatta musklerna i luftvägarna ihop sig i kramp, vilket gör luftvägarna trånga och luften får svårt att passera. Den drabbade måste då anstränga sig för att få luft och andas. Slemhinnan svullnar och ett segt slem bildas i luftrören. Andningen blir kort, pressad, piper, väser och kan framkalla hosta. När man får svårt att andas förbrukar kroppen mer syre och mer koldioxid produceras. Det gör att man kan få syrebrist, hypoxi vid ett svårt astmaanfall.

Vanliga symtom vid astma:

  • Man får andnöd och det är tungt att andas.
  • Man hostar när man anstränger sig fysiskt.
  • Andningen har ett pipande och väsande ljud.
  • Man har en långvarig hosta som det inte finns någon förklaring till.
  • Man hostar på natten.
  • Man har en långvarig hosta varje gång man är förkyld.

Hur kost och näring kan kopplas till astma

Det finns en stark koppling mellan astma och tarmproblem eftersom alla kroppens slemhinnor hör ihop. Även gallgångarnas slemhinnor, vilket visar sig genom återkommande gallstenar på grund av svullna gallgångar. Halsens och öronens slemhinnor påverkas också vid astmatiska och allergiska reaktioner.

Astma kan förbättras eller motverkas genom att man fokuserar på att läka tarmen, stödja mag-tarmsystemet och bakteriefloran genom att få i sig tillräckligt med enzymer och mjölksyrabakterier och prebiotiska fibrer. Astma kan även länkas till födoämnesintolerans så man bör avlägsna alla allergener från kosten. Det är även en bra idé att utesluta alla histaminrika livsmedel eftersom dessa kan förvärra symtombilden. Det man vill göra är att äta en antiinflammatorisk kost med bra proteinkällor, rik på frukt och grönt och hälsosamma fettsyror (1). T.ex visar en studie som publicerades i prestigefulla British Journal of Nutrition att kombinationen grönsaker, frukt, omega-3 och probiotika kan förbättra astmasymptom markant (2).

Inkludera också antiinflammatoriska örter som vitlök, rosmarin, oregano, ceylonkanel, ingefära och gurkmeja, eller inta det aktiva ämnet curcumin i gurkmeja i koncentrerad form som gurkmeja-extrakt. Man vill även stärka immunsystemet genom immunmodulerare som exempelvis D-vitamin, E-vitamin, C-vitamin (3). En studie (4) publicerad i den medicinska tidskriften Allergy, Asthma & Immunology Research i september 2013 visar att låga D-vitaminnivåer i blodet är associerat med förvärrade astmabesvär. Det är också av stor betydelse att man får i sig tillräckligt av mineralen magnesium (5).

Ett bra sätt för att minska slembildning är att helt utesluta mjölkprodukter, samtidigt som man kompletterar sin kost med livsmedel som motverkar slembildning som t.ex citron och äppelcidervinäger. Du kan t.ex dricka citronvatten eller blanda 1 msk äppelcidervinäger med lite vatten som du dricker innan måltid. Välj en ofiltrerad, ouppvärmd och opastöriserad äppelcidervinäger som fortfarande innehåller mamman. Bragg är exempel på en riktigt bra äppelcidervinäger.

Sammanfattning av åtgärder:

 
Källor och Referenser:
(1) The impact of diet on asthma and allergic diseases: https://www.nature.com/articles/nri3830
(2) Br J Nutr. 2012 Dec 5:1-11. ”Reduced medication use and improved pulmonary function with supplements containing vegetable and fruit concentrate, fish oil and probiotics in asthmatic school children: a randomised controlled trial.” Lee SC, Yang YH, Chuang SY, Huang SY, Pan WH. Department of Biochemical Science and Technology, College of Life Science, National Taiwan University, Taipei, Taiwan, ROC.
(3) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 677, ISBN: 91-631-7910-5.
(4) Allergy Asthma Immunol Res. 2013 September; 5(5): 283–288. Vitamin D Insufficiency and Asthma Severity in Adults From Costa Rica Felicia Montero-Arias,1 Giovanni Sedó-Mejía,2 and Allan Ramos-Esquivel. 
(5) Schuh S, et al. (2016). Magnesium nebulization utilization in management of pediatric asthma (MagNUM PA) trial: Study protocol for a randomized controlled trial. DOI: 

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close