Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Sömnproblem – Insomnia

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

En vuxen person behöver normalt sova 6-8 timmar per natt för att känna sig utvilad och för att kunna fungera bra under dagen. För lite sömn påverkar oss negativ på många sätt. När vi sover pågår en intensiv reparation och återuppbyggnad av kroppen. Ju mer stress och påfrestningar som vi blivit utsatta för under dagen, desto viktigare är sömnen för att kroppen ska få tillräckligt med återhämtning. 

Naturlig hjälp vid sömnproblem, insomna

Anledningen bakom sömnproblem

Anledningen bakom sömnproblem kan vara många och bidragande orsaker kan vara sjukdomstillstånd, depression, dåliga livsstilsvanor, snarkning, men den vanligaste orsaken är stress och oro. När vi är stressade och känner oro så ställer hela nervsystemet in sig på vakenhet. Det blir då svårt att varva ner och få kroppen inställd på viloläge. Alla kan vi drabbas av en dålig natts sömn någon gång då och då, men när det blir ett återkommande problem eller leder till kronisk sömnlöshet behöver kroppen hjälp för att hitta det lugn som är nödvändigt för en bra sömn.

Sömnbrist kan bidra till hälsoproblem så som (1):

  • Sämre minne och koncentrationsförmåga.
  • Förhöjda blodfetter och blodsockernivåer.
  • Viktökning och minskad fettförbränning. Halten av stresshormonet kortisol ökar vid dålig sömn och kortisol styr fettinlagring i buken som då ökar risken viktökning.
  • Sömnbrist är en av de vanligaste orsakerna till utbrändhet.
  • Sömnen ger kroppen välbehövlig återhämtning och det är då kroppen ägnar sig åt reparation och återuppbyggnad. Får vi inte tillräckligt med sömn så kommer dessa viktiga processer att bli lidande.

Viktiga kroppsprocesser som händer när vi sover (1):

  • När vi sover byggs det upp nya banor i hjärnan som främjar inlärning och minne samtidigt som hjärnan laddar om och rensar ut. Denna processen sker 10 gånger mer effektivt när vi sover än när vi är vakna.
  • När vi sover får hjärt-kärlsystemet en välbehövlig vila eftersom hjärtat slår långsammare och blodtrycket sjunker.
  • Under djupsömnen pågår det största reparationsarbetet i kroppen. Blodet flödar till muskler och andra vävnader som återhämtar och reparerar sig. Samtidigt avges tillväxthormon som bidrar till reparationsarbetet och återuppbyggnad av vävnad.
  • Vår hunger påverkas av sömnen. När vi sover bra regleras aptithormon och grehlin, samtidigt som vårt hungerhormon dämpas. Samtidigt stimuleras det aptitkontrollerande hormonet leptin. Dålig sömn bidrar därmed till att vi känner oss hungrigare under dagen och det är lätt att man överäter.

Åtgärder som kan bidra till bättre sömn:

  • Ät en tidig middag, helst inte senare än 18.00.
  • Undvik att dricka för mycket alkohol. Det påverkar hjärnans signalsystem och gör att REM-sömnen (drömsömnen) minskar.
  • Gör någon form av fysisk aktivitet varje dag, helst i dagsljus.
  • Varva ner innan du går och lägger dig, kroppen förbereder sig då för djupare vila.
  • Se till att sovrummet är mörkt, då stimuleras melatoninproduktionen.
  • Fel madrass och kudde kan bidra till dålig sömn. Det kan leda till belastning på kroppen som gör att man får svårt att slappna av.

Näringsämnen och produkter som bidrar till bra sömn (2):

  • Vitaminer: B-komplex, B3, B6
  • Vitaminliknande ämnen: Inositol
  • Mineraler: Ca, Mg
  • Aminosyror: L-tryptofan, 5-htp, GABA
  • Naturmedicin/ örter:Catuaba, Hagtorn, Reishi, Grönt te, Citronmeliss
  • Eteriska oljor: Lavendel

(Dom som är markerade har starkast verkan)

GABA

GABA (gamma-aminosmörsyra) är ett ämne som finns naturligt i kroppen och fungerar som en signalsubstans som utsöndras i nervceller. Det är den vanligaste hämmande signalsubstansen i det centrala nervsystemet som bidrar till att minska och lugna aktivitetsnivån. GABA får oss helt enkelt att känna större lugn. Har man sömnproblem, lider av kronisk trötthet eller är stressad så har man ofta låga GABA-nivåer och ett tillskott av GABA kan intas vid behov en stund innan man går och lägger sig.

Magnesium

Magnesium är vår antistress mineral och ett näringsämne som har betydelse för bra sömn. Tillräckliga nivåer av magnesium i kroppen hjälper oss nämligen att slappna av, känna ro och gör att vi sover mycket bättre. Har man problem med att komma till ro på kvällen är det möjligt att brist av magnesium är en bidragande orsak. Eftersom det är en lugnande mineral så kan ett tillskott av magnesium intas innan man går och lägger sig på kvällen.

Citronmeliss

Citronmeliss är en gammal medicinalväxt som traditionellt använts under mycket lång tid vid bland annat nervositet, oro, migrän och sömnsvårigheter. Ett mycket uppskattat tillskott med citronmeliss är Melissa Dream. Produkten innehåller en kombination av näringsämnen och naturliga växtextrakt som inkluderar citronmeliss, kamomill, teanin, B-vitaminer och magnesium. Inta Melissa Dream en timme innan du ska sova för att den ska verka i harmoni med kroppen.

Grönt te extrakt

Grönt te är en unik källa till teanin som i sin tur bidrar till nivåerna av GABA i kroppen, ett ämne som fungerar som neurotransmittor i nervsystemet. Teanin eller grön te extrakt ingår därför ofta i produkter för att hantera stress och oro, samt för att främja god sömn. Vid sömnproblem så kan man inta ett tillskott av grönt te extrakt innan man går och lägger sig.

Lavendel

En av de mest kända egenskaperna av eterisk lavendelolja inom aromaterapi är dess förmåga att hjälpa vid sömnproblem. Enbart lukten av lavendel kan vara så effektiv som en kur för insomnia att somliga upplever att den kan ersätta behovet av sömntabletter. Prova att droppa några droppar eterisk lavendelolja på kudden innan du går och lägger dig.

 
Källor och Referenser:
(1) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sidor: 246, 315, ISBN: 91-534-2085-3
(2) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close