Passion för hälsa Blogg

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Därför vill du tvätta dina kläder i ättika

av | maj 4, 2016 | Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Huskurer - Husmorstips, Miljövänligt | 26 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Har du problem med vita kläder och lakan som gulnat? Blir dina färgade och svarta kläder snabbt solkiga? Känns det som dina träningskläder aldrig luktar riktigt rent efter att du tvättat dom? Då ska du absolut prova att tvätta med ättika.

Tvätta kläder i ättika

Ättika (alkohol-vinäger) är en hushållsprodukt som är bra till mycket och inte minst när det kommer till att tvätta. Det är ett miljövänligt, skonsamt och effektivt alternativ som inte kostar många kronor. Ättika tar död på bakterier som orsakar dålig lukt, det löser upp kalk och fläckar samt motverkar att tvätten blir missfärgad. Till dessa tips är det 12 % ättika som gäller. Vill man använda 24 % ättika så halverar man bara mängden.

Tvätta kläderna med ättika

Ett halvtimmes blötläggning i fem liter vatten med 1 dl ättika innan tvätt tar bort dålig och unken lukt. Perfekt för till exempel träningskläderna som ibland kan vara svåra att få riktigt fräscha. Det hjälper även till så att färgade och svarta kläder behåller sin färg. Vid svåra fläckar så kan du gnida in lite ättika direkt på fläcken och låt verka i minst 30 minuter innan tvätt. Vita dukar, handdukar och lakan kan få en gulaktig ton över tiden, vilket du får bort genom att tillsätta 1 1/2 dl ättika tillsammans med tvättmedlet. Se även till att du använder ett miljövänligt och skonsamt tvättmedel utan kemikalier och syntetiska ämnen både för miljön och din hälsas skull.

Ättika istället för sköljmedel

Man kan även tvätta kläderna med ett naturligt och skonsamt tvättmedel och därefter använda 1 dl ättika istället för sköljmedel. Vill man tillsätta en doft så kan man droppa i ett par droppar ren eterisk olja som t.ex lavendelolja eller citronolja tillsammans med ättikan. Konventionella sköljmedel innehåller många olika kemikalier och syntetisk parfym som inte är hälsosamt. Ett ämne som är vanligt förekommande är ftalater som används för att doften ska stanna kvar längre. Det är ett hormonstörande ämne som även kan framkalla allergier. Det är definitivt inget som du vill ha nära din hud. Dessutom bryter kemikalierna som ska göra kläderna mjuka ner elasticiteten, vilket gör att plaggens livstid förkortas. Ättika ger kläderna ett längre liv, det är inte skadligt för hälsan, väldigt effektivt och inte minst ekonomiskt.

Att rengöra tvättmaskinen med ättika

I tvättmaskinen kan det bildas beläggningar och mögel, vilket orsakar att tvätten luktar unket. Ättika är fantastiskt för att göra rent tvättmaskinen. Häll i 1/2 liter ättika i tvättmedelsfacket och kör en tom maskin på ett tvättprogram på hög värme. Det gör rent maskinen, slangar och avlägsnar bakterier och beläggningar som byggts upp över tiden.

 

Fler naturliga tvätt- och städprodukter hittar du här

 

Hur du gör dina egna giftfria städprodukter kan du läsa här

 

Relaterade inlägg:

26 Kommentarer

 1. Lena H

  Vilket bra tips! Ska provas vid nästa tvätt.

  Svara
 2. Emelie

  Ättika är super att tvätta i och dessutom kan det användas istället för mjukmedel. 🙂

  Svara
 3. Tessa

  Nu ska ättika inhandlas. Ska bli intressant att testa. 🙂

  Svara
 4. Karin Hedbys

  Jag blev så glad när jag hittade din sida. Den är full av intressant information och handlar om allt som intresserat mig i 40 år. Tack!
  /Karin Hedbys

  Svara
 5. Tava

  Vilken ättika menas här? 12%? 24%?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Jag använder själv 12 %, men vet dom som använder 24 %.

   Svara
 6. Annu Liikkanen

  Gick inte att skriva ut från News55 och hittar inte längre artikeln. Hur var receptet?0,9 dl kokt avsvalnat vatten, men hur mycket 24%ättika?? frågar jag, gamla tant Annu

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Hej Annu! Vet inte vilket recept du syftar på och vad det skulle vara för.

   Svara
 7. Jelena Matisic

  Har använt ätika när jad tvätar i en månads tid och är väldigt,väldigt nöjd.

  Svara
 8. Carola

  Vilken intressant läsning. Tack så mycket för massa bra tips!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tack och trevligt att du uppskattar min hemsida! 🙂

   Svara
 9. Sofie Fransson

  Hej! Jag tog upp detta i min mammagrupp, att tvätta med ättika. Dom sa att jag inte skulle använda det för mycket då det sliter på gummit i tvättmaskinen så det spricker till slut. Är det så? Kan tänka mig att ättika ändå är ganska starkt?

  Mvh Sofie

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Hej Sofie! Jag har aldrig hört det själv och har ingen erfarenhet av att ättika skulle skada tvättmaskinen.

   Svara
 10. Agnetha

  Bra sida med verkligen bra tips. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  Svara
 11. Tord Sand

  Jag använder 12% ättika till tvätten och det fungerar ypperligt!
  Skonsamt mot naturen och blir 100% allergifritt!

  Svara
 12. Tord Sand

  Vilka andra alternativ än ättika tvättar ni med istället för vanligt tvättmedel?

  Varma hälsningar
  Tord

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tvättnötter tycker jag också fungerar mycket bra. Sen finns det ju bra alternativ från t.e.x Lillys Eco Clean och Ren Logik.

   Svara
 13. Jonna Bertilsson

  Hej

  Ska ättikan blandas i tvättfacket. Upplevede att tvätten luktade lite ättika när jag använde det som sköljmedel. Kan man blanda ättika med tvättmedel eller sköljmedel?

  Körde maskinen tom i 98 grader med ättika, blev jätte skillnad MEN det luktrar liksom upp mer och mer så det kommer på tvätten, misstänker att jag behöver köra flera tomma maskiner med ättika? Maskinerna verkar inte vara rengjorde på flera år(nyinflyttad). Någon som har varit med om detta tidigare? Att det kommer upp som “grått damm” i maskinen efter rengöringen?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Du kan behöva köra ett par tomma maskiner med ättika om det är mycket avlagringar som byggts upp. Du kan antingen hälla ättikan i facket för tvättmedel eller för sköljmedel. Du kan också använda ättika tillsammans med tvättmedel om du vill.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close