Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Artrit

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Reumatoid artrit (RA) eller ledgångsreumatism, orsakas av inflammation som angriper kroppens leder. Sjukdomen börjar oftast i små leder, främst i händer och fötter. Den brukar smyga sig på, men den kan även komma plötsligt. På den här sidan kan du läsa om Reumatoid artrit och vad du kan göra själv för att förbättra tillståndet genom kost- och livsstilsförändringar.

Kost- och livsstilsförändringar vid artrit

Vad är artrit?

Den inflammatoriska sjukdomen Reumatoid artrit kan uppstå i alla åldrar, men det är vanligare att drabbas under den senare delen av livet. Även om man har en familjehistorik av Reumatoid artrit är yttre faktorer avgörande för att sjukdomen ska bryta ut. Inte sällan kan infektioner utlösa ett utbrott.

Reumatoid artrit är ofta symmetrisk, vilket betyder att lederna på båda sidor av kroppen drabbas samtidigt, dvs. båda tummarna eller båda handlederna. Små leder i händer och fötter brukar påverkas först, men det är även vanligt att större leder som knän och axlar drabbas. Med tiden brukar inflammationen sprida sig till nästan alla leder i kroppen.

Inflammationen gör att lederna svullnar, blir ömma och man kan få mycket ont. Tillståndet gör även att lederna blir stela, vilket brukar vara värst på morgonen och när man varit stilla en längre stund. Inflammationen börjar i ledhinnan som blir tjock och breder ut sig mot brosk, ben och senor som med tiden skadas. Ledvätskan som har som funktion att smörja och ge näring till brosket förändras och skyndar på skadorna som gör att leden fungerar allt sämre. Samtidigt blir musklerna runt leden svagare. När du har en pågående inflammation i kroppen blir du ofta trött och kan känna dig sjuk. Ibland kan du tappa vikt och få förhöjd kroppstemperatur.

Utöver problem i leder, senor och muskler kan man få andra symtom som reumatiska knutor eller noduli i underhuden. De kan bildas där det är ett tryck mot huden, till exempel på armbågarna eller på fingrarna. Dessa knutor uppstår av att blodkärlen i underhuden inflammeras och bildar ärr. Knutorna kan ibland göra ont, men de är ofarliga. Ledgångsreumatism omfattar inte bara lederna utan är en sjukdom som kan påverka hela kroppen. Du kan till exempel få inflammation i organ som lungsäcken, hjärtsäcken, ögonen, eller blodkärlen.

Sammanfattning av symtom vid artrit:

  • Lederna blir svullna, ömma och vid kraftig inflammation även varma och röda.
  • Man blir ofta trött.
  • Lederna påverkas symmetriskt dvs. båda kroppshalvor drabbas på liknande sätt.
  • Morgonstelhet och stelhet efter längre stillasittande.
  • Reumatiska noduli (små knutor under huden, på händer eller armbågar).

Åtgärder att ta:

  • Träning – Försök att träna ofta och regelbundet för att hålla lederna rörliga.
  • Avslappning – Att slappna av i kropp och själ är värdefullt på flera sätt. Framför allt kan det vara en hjälp att hantera stress och negativa tankar kring sjukdomen. Det finns många avslappningsmetoder att välja bland som t.ex meditation eller avslappningsövningar.
  • Kyl- och värmeterapi – Du kan själv lindra smärtan och stelheten genom att lägga något varmt eller kallt på den ömmande leden eller muskeln. Du kan t.ex ta hjälp av en vetekudde som både kan kylas och värmas.
  • Massage – Genom att öka blodcirkulationen och mjuka upp ömmande muskler genom massage kan man få smärtlindring.
  • TENS – Transkutan Elektrisk Nervstimulering förkortas TENS. Det ger ofta bra och skön lindring åt kronisk, molande smärta och värk. TENS används flitigt inom sjukvård, friskvård och är godkänd för att används som självbehandling i hemmet. TENS för egenvård hittar du här.

Kost och näring

 

Näringsämnen som visats stödja ledhälsan vid Reumatoid artrit (2):

  • Vitaminer: B3, B5, B6, C
  • Mineraler: MSM, B, Ca, Mg, Mn, Mo, Zn
  • Fettsyror: Linfröolja, Omega 3 (EPA/DHA)
  • Aminosyror: L-histidin
  • Övrigt: Q10, probiotika, enzymer, glukoamin, kondriotinsulfat, klorofyll
  • Naturmedicin/ örter: Ginkgo, Djävulsklo, Nypon, Gurkmeja (curcumin), Ingefära

Antiinflammatorisk kost – Eftersom sjukdomen grundar sig i inflammation så vill man ta till åtgärder för att minska inflammationen i kroppen. Det gör man först och främst genom att äta en antiinflammatorisk kost som främjar kroppens friska processer. Mer om antiinflammatorisk kost kan du läsa om här. Därefter kan man komplettera ytterligare med näringsämnen som har starka antiinflammatoriska egenskaper och som stödjer hälsosamma muskler och leder.

Djävulsklo – Örten djävulsklo är antiinflammatorisk och studier har visat att den har förmågan att effektivt lindra vid olika typer av ledproblem, ledvärk, ledförslitning och förändringar i benvävnad (1). Genom forskning har man sett att djävulsklo hämmar enzymet COX-2 med 31%, vilket ger en mycket bra antiinflammatorisk effekt. I experiment i provrör med broskceller ökade dessa med 38 % och kroppens tillverkning av hyaluronsyra ökade med 41% (2). Djävulsklo finns att köpa som hälsokostprodukten Helaflex.

MSM – Eftersom organiskt svavel, MSM är en viktig beståndsdel i proteinet kollagen och keratin som bygger upp vårt brosk, leder, muskler, skelett, hud, hår och naglar, har det blivit ett mycket populärt kosttillskott för personer som vill bibehålla sin ledrörlighet (3).

Strandnypon – Det finns en mängd studier (4) (5) (6) som visat att strandnyponpulver (Rosa Canina) kan lindra tillståndet vid ledsjukdomar som ledgångsreumatism (reumatisk artrit, RA) och artros vid kontinuerligt intag. Strandnypon innehåller ämnet galaktolipider som har en antiinflammatorisk verkan som är anledningen till varför tillståndet förbättras vid ledsjukdomar. Produkterna MOVO och Litomovo är två populära hälsokostprodukter med strandnypon.

Gurkmeja – Curcumin är ett aktivt ämne i gurkmeja som ger kryddan dess orange-gula färg och antiinflammatoriska verkan. Det är en kraftfull antioxidant som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer i kroppen (7). Eftersom kryddan i sin helhet bara innehåller några få procent av antiinflammatoriskt curcumin kan man få bättre resultat genom att använda curcuminextrakt vid kronisk inflammation som reumatoid artrit.

 

Fler hälsokostprodukter för ledhälsan hittar du här

 

Källor och Referenser:
(1) Eklund, Å. 2004. Harpagophytum procumbens – Djävulsklo. Uppsala Universitet, Institutionen för läkemedelskemi. http://www.fkog.uu.se/course/essays/harpagophytum_procumbens.pdf
(2)*Schender UM. Arthrose-Therapie: Verträglich geht es auch. Studie mit Teufelskrallenextrakt. Der kassenartz 2001;29/30:36-39. 
 (3) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5. 
 (4) Christensen R, Bartels EM, Altman RD, Astrup A, Bliddal H. Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized controlled trials Osteoarthritis and Cartilage 2008;
(5) Strandnypon kan lindra reumatoid artrit (RA publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 – http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf
(6) Parker Institut vid Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn, publicerad 2014 i International Journal of Clinical Rheumatology
(7) Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close