Artrit

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Reumatoid artrit (RA) eller ledgångsreumatism, orsakas av inflammation som angriper kroppens leder. Sjukdomen börjar ofta i små leder i främst händer och fötter. Reumatoid artrit brukar smyga sig på, men den kan även komma plötsligt. På den här sidan kan du läsa om Reumatoid artrit och vad du kan göra själv för att förbättra tillståndet på naturlig väg. Klicka här för att skrolla ner direkt till produkter

Naturlig hjälp vid artrit, Reumatoid artrit (RA) eller ledgångsreumatism - kosttillskott, kost och hälsokost

Vad är artrit?

Den inflammatoriska sjukdomen Reumatoid artrit kan uppstå i alla åldrar, men det är vanligare att drabbas under den senare delen av livet. Även om man har en familjehistorik av Reumatoid artrit är yttre faktorer avgörande för att sjukdomen ska bryta ut. Inte sällan kan infektioner utlösa ett utbrott.

Reumatoid artrit är ofta symmetrisk, vilket betyder att lederna på båda sidor av kroppen drabbas samtidigt, dvs. båda tummarna eller båda handlederna. Små leder i händer och fötter brukar drabbas först, men det är även vanligt att större leder som knän och axlar påverkas. Med tiden sprider sig inflammationen ofta till nästan alla leder i kroppen.

Inflammationen gör att lederna svullnar, blir ömma och man kan få mycket ont. Tillståndet gör även att lederna blir stela, vilket brukar vara värst på morgonen och när man varit stilla en längre stund. Inflammationen börjar i ledhinnan som blir tjock och breder ut sig mot brosk, ben och senor som med tiden skadas. Ledvätskan som har som funktion att smörja och ge näring till brosket förändras och skyndar på skadorna som gör att leden fungerar allt sämre, samtidigt som musklerna runt den blir svagare. När du har en pågående inflammation i kroppen blir du ofta trött och kan känna dig sjuk. Ibland kan du tappa vikt och få förhöjd kroppstemperatur.

Utöver problem i leder, senor och muskler kan man få andra symtom som reumatiska knutor eller noduli i underhuden. De kan bildas där det är ett tryck mot huden, till exempel på armbågarna eller på fingrarna. Dessa knutor uppstår av att blodkärlen i underhuden inflammeras och bildar ärr. Knutorna kan ibland göra ont, men de är ofarliga. Ledgångsreumatism omfattar inte bara lederna utan är en sjukdom som kan påverka hela kroppen. Du kan till exempel få inflammation i organ som lungsäcken, hjärtsäcken, ögonen, eller blodkärlen.

Sammanfattning av symtom vid artrit:

 • Lederna blir svullna, ömma och vid kraftig inflammation även varma och röda.
 • Man blir ofta trött.
 • Lederna påverkas symmetriskt dvs. båda kroppshalvor drabbas på liknande sätt.
 • Morgonstelhet och stelhet efter längre stillasittande.
 • Reumatiska noduli (små knutor under huden, på händer eller armbågar).

Åtgärder att ta:

 • Träning – Försök att träna ofta och regelbundet för att hålla lederna rörliga.
 • Avslappning – Att slappna av i kropp och själ är värdefullt på flera sätt. Framför allt kan det vara en hjälp att hantera stress och negativa tankar kring sjukdomen. Det finns många avslappningsmetoder att välja bland som t.ex meditation eller avslappningsövningar.
 • Kyl- och värmeterapi – Du kan själv lindra smärtan och stelheten genom att lägga något varmt eller kallt på den ömmande leden eller muskeln. Du kan t.ex ta hjälp av en vetekudde som både kan kylas och värmas.
 • Massage – Genom att öka blodcirkulationen och mjuka upp ömmande muskler genom massage kan man få smärtlindring.
 • TENS – Transkutan Elektrisk Nervstimulering förkortas TENS. Det ger ofta bra och skön lindring åt kronisk, molande smärta och värk. TENS används flitigt inom sjukvård, friskvård och är godkänd för att används som självbehandling i hemmet. TENS för egenvård hittar du här.

Kost och näring

Antiinflammatorisk kost – Eftersom sjukdomen grundar sig i inflammation så vill man ta till åtgärder för att minska inflammationen i kroppen. Det gör man först och främst genom att äta en antiinflammatorisk kost som främjar kroppens friska processer. Mer om antiinflammatorisk kost kan du läsa om här. Därefter kan man komplettera ytterligare med näringsämnen som har starka antiinflammatoriska egenskaper och som stödjer hälsosamma muskler och leder.

Djävulsklo – Örten djävulsklo är antiinflammatorisk och studier har visat att den har förmågan att effektivt lindra vid olika typer av ledproblem, ledvärk, ledförslitning och förändringar i benvävnad (1). Djävulsklo har vid ledinflammation visat sig ha antiinflammatoriska egenskapen som hämmar enzymet COX-2 med 31%, vilket ger en mycket bra antiinflammatorisk effekt (2). I experiment i provrör med broskceller ökade dessa med 38 % och kroppens tillverkning av hyaluronsyra ökade med 41%. Djävulsklo finns att köpa som produkten Helaflex.

MSM – Eftersom organiskt svavel i form av MSM är en viktig beståndsdel i proteinet kollagen och keratin som bygger upp vårt brosk, leder, muskler, skelett, hud, hår och naglar, har det blivit ett mycket populärt som kosttillskott för personer som vill bibehålla sin ledrörlighet (3).

Nypon – Det finns en mängd studier (4) (5) (6) som visat att strandnyponpulver (Rosa Canina) kan lindra tillståndet vid ledsjukdomar som ledgångsreumatism (reumatisk artrit, RA) och artros vid kontinuerligt intag. Strandnypon innehåller ämnet galaktolipider som har en antiinflammatorisk verkan som visat sig vara anledningen till varför tillståndet förbättras vid ledsjukdomar. Produkterna MOVO och Litomovo är två populära hälsokostprodukter med strandnypon.

Gurkmeja – Curcumin är ett aktivt ämne i gurkmeja som ger kryddan dess orange-gula färg och antiinflammatoriska verkan. Det är en kraftfull antioxidant som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer i kroppen (7). Eftersom kryddan i sin helhet bara innehåller några procent av antiinflammatoriskt curcumin kan man få bättre resultat genom att använda curcuminextrakt vid kronisk inflammation som reumatoid artrit.

Näringsämnen som visats stödja ledhälsan vid Reumatoid artrit (2):

 • Vitaminer: B3, B5, B6, C
 • Mineraler: MSM, B, Ca, Mg, Mn, Mo, Zn
 • Fettsyror: Linfröolja, Omega 3 (EPA/DHA), Krillolja
 • Aminosyror: L-histidin
 • Övrigt: Q10, probiotika, enzymer, glukoamin, kondriotinsulfat, klorofyll
 • Naturmedicin/ örter: Ginkgo, Djävulsklo, Nypon, Gurkmeja (curcumin), Ingefära

(Dom näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

Produkter

Helaflex (Djävulsklo), 100 tabletter

Helaflex - naturläkemedel med örten djävulsklo Helaflex innehåller örten djävulsklo, vilket används traditionellt för att effektivt minska värk vid ledproblem som artros, artrit och gikt.

319 kr

 

Ion Silver Lignisul MSM, pulver 500 g

Ion Silver Lignisul MSM, pulver Lignisul MSM är en naturlig källa till svavel som hjälper kroppen att reparera sig på cellulär nivå.

184 kr

 

Movo nyponpulver, Bringwell 200 gram

MOVO innehåller nypon som behandlats enligt en patenterad torkningsprocess som bidrar till ledernas normala rörlighet. Nyponen har ett naturligt högt innehåll av C-vitamin som motverkar cellnedbrytning och bidrar till normal kollagenbildning, ett protein som fungerar som strukturell komponent i leder och brosk.

219 kr

 

Movo nyponpulver, Bringwell 190 kapslar

MOVO innehåller nypon som behandlats enligt en patenterad torkningsprocess som bidrar till ledernas normala rörlighet. Nyponen har ett naturligt högt innehåll av C-vitamin som motverkar cellnedbrytning och bidrar till normal kollagenbildning, ett protein som fungerar som strukturell komponent i leder och brosk.

199 kr

Extrakt Gurkmeja, Better You 100 kapslar

Better You Gurkmeja innehåller ett högdoserat extrakt från ekologisk gurkmeja, med hela 80 % curcumin. Dessutom är den förstärkt med svartpepparextrakt (Piper nigrum) för bästa upptagningsförmåga. Rekommenderat intag är 1-2 kapslar per dag tillsammans med vatten.

399 kr

Fler hälsokostprodukter för ledhälsan hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Eklund, Å. 2004. Harpagophytum procumbens - Djävulsklo. Uppsala Universitet, Institutionen för läkemedelskemi. http://www.fkog.uu.se/course/essays/harpagophytum_procumbens.pdf

(2)*Schender UM. Arthrose-Therapie: Verträglich geht es auch. Studie mit Teufelskrallenextrakt. Der kassenartz 2001;29/30:36-39.

(3) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(4) Christensen R, Bartels EM, Altman RD, Astrup A, Bliddal H. Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized controlled trials Osteoarthritis and Cartilage 2008;

(5) Strandnypon kan lindra reumatoid artrit (RA publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 - http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf

(6) Parker Institut vid Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn, publicerad 2014 i International Journal of Clinical Rheumatology

(7) Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223