Sockerberoende

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Att vara sockerberoende, eller att ha ett starkt begär efter sötsaker och snabba kolhydrater är det många som tampas med. Vitt socker är ren energi som inte bidrar med någon näring och som i längden kan leda till hälsoproblem. För att bli av med suget efter söt så gäller det att ändra sina livsstilsvanor och sin syn på mat, framför allt socker. På denna sidan kan du läsa mer om hur socker påverkar din hälsa och förändringar som du bör göra för att inte vara slav åt det ”vita giftet”. 

Naturlig hjälp för att bli av med sockerberoende

Vad händer i hjärnan vid sockerbegär?

Hos en sockerkänslig person aktiveras hjärnans belöningssystem när man äter något sött. Den söta smaken möter tungans smakreceptorer för sött och en signal skickas vidare till hjärnbarken för smaker. Signalen frigör ämnet dopamin, som i sin tur skickar signaler mellan hjärnans nervceller som utlöser en känsla av lycka och tillfredsställelse. Det påverkar även utsöndringen av endorfiner, ett annat ”må bra hormon”. Hjärnans belöningssystem aktiveras, som är ett nätverk av signalvägar mellan hjärnregioner med dopaminreceptorer. Det utlöser en känsla av tillfredsställelse som din hjärna vill återskapa, vilket är anledningen till att begäret utvecklas. När hjärnan lärt sig hur den sköna känslan återskapas blir suget efter socker oemotståndligt. Det kan leda till ett missbruksbeteende där man har svårt att kontrollera sitt begär av att vilja ha mer (1). Många experter kallar därför det starka sockerbegäret för sockerberoende, eftersom det påverkar hjärnan på ett liknade sätt som vid beroende till alkohol, nikotin eller droger.

Hur socker kan leda till hälsoproblem (6) (7)

  • Socker minskar vävnadselasticiteten i kroppen vilket skyndar på åldringsprocessen, så som rynkor, slapp hud och grått hår.
  • Socker ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och åderförkalkning, eftersom socker ger höjda blodfetter, höjt blodtryck och ökar det dåliga LDL-kolesterolet i kroppen samtidigt som det minskar det skyddande HDL-kolesterolet.
  • Man har sett ett tydligt samband mellan sockerkonsumtion och sjukdomar som diabetes, demens, njursvikt, parkinsson sjukdom, migrän samt en ökad risk för cancer, depression, svampinfektion som candida och benskörhet.
  • Socker ökar graden av kronisk inflammation i kroppen som kan bidra till att man utvecklar inflammatoriska sjukdomar.
  • Socker kan ge upphov till hyperaktivitet, oro, koncentrationssvårigheter och retligt humör hos både barn och vuxna.

Tecken på att du har ett osunt förhållande till sött

  • Du upplever ett starkt behov av något sött varje dag.
  • Du upplever energidippar under dagen.
  • Du känner ett starkt begär av sött som måste stillas.
  • Ditt humör påverkas negativ när du inte har något sött till hands när suget kommer.
  • Du får ofta återkommande huvudvärk eller migrän och/eller magproblem.
  • Ditt immunförsvar är inte på topp.

Åtgärder för att bli av med sockerbegär

Var fysiskt aktiv – När vi är fysiskt aktiva utsöndras ”må bra ämnena” dopamin, seretonin och endorfiner. Det ökar välbefinnandet och kan bidra till att man känner mindre begär.

Hantera stress – Socker har lugnande egenskaper och ger oss snabb energi och därför är det vanligt att man blir sugen på sött när man stressar.

Hitta nya njutningar – Socker triggar kroppens belöningssystem och skapar känslor av välbefinnande. En stor del av ”abstinensen” när man slutar med något som ger dom känslorna i det här fallet socker, är att man inte längre får den kicken. Se därför till att hitta nya njutningar som får dig och din kropp att må bra. Det kan vara sköna långpromenader, träning, meditation, avslappnande bad etc.

Sov tillräckligt – När vi lider brist på sömn blir vi sugna på snabba kolhydrater, eftersom kroppen vill ha snabb energi för att orka. Genom att du ger kroppen tillräckligt med vila så stillas även begäret.

Ät regelbundet – Genom att äta regelbundet hålls blodsockret på en jämnare nivå och det kommer att bli lättare att avstå från frestelsen att äta sött.

Ät ren och bra mat – De flesta som har ett starkt begär efter sött, har inte heller de bästa matvanorna. Var noga med din kost och ät mat som är lagad från grunden – bra proteinkällor, hälsosamma fetter och långsamma fiberrika kolhydrater och generöst med grönsaker i regnbågens alla färger. Utveckla en sund relation till mat helt enkelt. Efter ett tag så kommer du uppleva hur bra du mår av den hälsosamma kosten och du kommer inte längre känna begär efter skräpmat och socker.

Undvik allt som är sött – Om du verkligen är känslig för socker och är sockerberoende så bör du undvika allt som ger en sött smak i början. När du väl blivit av med sockerbegäret så kan du börja äta hälsosamt sött så som frukt och bär.

Drick tillräckligt med vatten – Kroppen behöver tillräckligt med vatten för att fungera optimalt. Det påverkar även blodsockret positivt och minskar hungerkänslorna. Få därför som vana att dricka rikligt med vatten mellan måltiderna.

Hjälp för att hålla begäret borta

Krom är en viktig mineral och ett essentiellt spårämne som bland annat ingår i GTF (Glukos Tolerans Faktor) och är nödvändigt för glukosomsättningen. Mineralen är även verksamt vid förbränning av kolhydrater och vårt upptag av protein. Krom är känt för att kunna öka kroppens känslighet för insulin och bidra till att kontrollera kroppens blodsockerbalans (2). Brist på krom kan därför leda till ojämn blodsockernivå, trötthet, ökat sötsug och omotiverad hunger (3). Personer som äter mycket socker har ofta brist på krom eftersom när man äter socker utsöndras mer krom. Krombrist kan även göra så att andra mineraler i kroppen inte kan fungera optimalt. Ett tillskott av krom kan därmed vara ett bra komplement för personer som äter mycket socker och som vill minska sitt sötsug.

Fibrer är en typ av kolhydrater som inte kan brytas ner under matsmältningen. Dessa är viktiga för en bra tarmfunktion och fungerar som mat för de goda tarmbakterierna. En annan fördel är att fibrer ökar mättnadskänslan som håller i sig länge. Det gör att man inte blir lika benägen att småäta mellan måltiderna. Det gör även att blodsockret stiger långsamt, vilket ger stabilare blodsocker. Genom att få i sig tillräckligt med fibrer är det lättare att hålla sötsuget under kontroll.

Äppelcidervinäger har förmågan att bidra med ett jämnare blodsocker och bättre insulinkänslighet, vilket kan hjälpa att hålla sötsuget i schack (4) (5). Man kan med fördel inta 1 msk äppelcidervinäger blandat med vatten ca 15 minuter innan varje måltid för att få bättre insulinkänslighet och jämnare blodsocker som därmed även minskar sötsuget. Den äppelcidervinäger som man vill använda är ofiltrerad och opastöriserad som innehåller ”mamman”. ”Mamman” (The Mother) är det grumliga i vinägern. Det är strängliknande proteinmolekyler, enzymer och mineraler som vanlig klar äppelcidervinäger inte har på grund av filtrering och pastörisering. Det är egentligen ”mamman” som utgör den hälsosammaste delen av äppelcidervinägern. Exempel på en bra sort är Bragg ekologiska äppelcidervinäger.

Vitaminer och mineraler – Socker är kemiskt ren energi utan några näringsämnen, och när det omsätts i kroppen krävs det en stor mängd B-vitaminer. Det påverkar även nivåerna av viktiga mineraler som magnesium, kalcium, järn, zink och som nämnt ovan krom. Det är därför vanligt att personer som äter mycket socker och andra snabba kolhydrater har näringsbrister och då främst brist på dessa vitaminer och mineraler (6) (7). Se därför till att du får i dig tillräckligt via kosten och komplettera med kosttillskott vid behov.

 

Källor och Referenser:
(1) Illusterad vetenskap: Socker är som knark för din hjärna – https://illvet.se/manniskan/hjarnan/socker-ar-som-knark-for-din-hjarna
(2) Hua Y, Clark S, Ren J, Sreejayan N. Molecular Mechanisms of Chromium in Alleviating Insulin Resistance.  J Nutr. Biochem. 2012 Apr;23(4):313-19.
(3) Miranda ER, Dey CS. Effect of chromium and zinc on insulin signaling in skeletal muscle cells. Biol Trace Elem Res. 2004 Okt;101(1):19-36.
(4) American diabetes association: Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes: http://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.long 
(5) Ebihara K, Nakajima A: Effect of acetic acid and vinegar on blood glucose and insulin responses to orally administered sucrose and starch. Agric Biol Chem 52:1311–1312, 1988 
(6) Dr, Mercola: The Truth About Sugar Addiction – https://articles.mercola.com/sugar-addiction.aspx
(7) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds