Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Sockerberoende

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Att vara sockerberoende, eller att ha ett starkt begär efter sötsaker och snabba kolhydrater är det många som tampas med. Vitt socker är ren energi som inte bidrar med någon näring och som i längden kan leda till hälsoproblem. För att bli av med suget efter söt så gäller det att ändra sina livsstilsvanor och sin syn på mat, framför allt socker. På denna sidan kan du läsa mer om hur socker påverkar din hälsa och förändringar som du bör göra för att inte vara slav åt det ”vita giftet”. 

Naturlig hjälp för att bli av med sockerberoende

Vad händer i hjärnan vid sockerbegär?

Hos en sockerkänslig person aktiveras hjärnans belöningssystem när man äter något sött. Den söta smaken möter tungans smakreceptorer för sött och en signal skickas vidare till hjärnbarken för smaker. Signalen frigör ämnet dopamin, som i sin tur skickar signaler mellan hjärnans nervceller som utlöser en känsla av lycka och tillfredsställelse. Det påverkar även utsöndringen av endorfiner, ett annat “må bra hormon”. Hjärnans belöningssystem aktiveras, som är ett nätverk av signalvägar mellan hjärnregioner med dopaminreceptorer. Det utlöser en känsla av tillfredsställelse som din hjärna vill återskapa, vilket är anledningen till att begäret utvecklas. När hjärnan lärt sig hur den sköna känslan återskapas blir suget efter socker oemotståndligt. Det kan leda till ett missbruksbeteende där man har svårt att kontrollera sitt begär av att vilja ha mer (1). Många experter kallar därför det starka sockerbegäret för sockerberoende, eftersom det påverkar hjärnan på ett liknade sätt som vid beroende till alkohol, nikotin eller droger.

Hur socker kan leda till hälsoproblem (6) (7)

 • Socker minskar vävnadselasticiteten i kroppen vilket skyndar på åldringsprocessen, så som rynkor, slapp hud och grått hår.
 • Socker ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och åderförkalkning, eftersom socker ger höjda blodfetter, höjt blodtryck och ökar det dåliga LDL-kolesterolet i kroppen samtidigt som det minskar det skyddande HDL-kolesterolet.
 • Man har sett ett tydligt samband mellan sockerkonsumtion och sjukdomar som diabetes, demens, njursvikt, parkinsson sjukdom, migrän samt en ökad risk för cancer, depression, svampinfektion som candida och benskörhet.
 • Socker ökar graden av kronisk inflammation i kroppen som kan bidra till att man utvecklar inflammatoriska sjukdomar.
 • Socker kan ge upphov till hyperaktivitet, oro, koncentrationssvårigheter och retligt humör hos både barn och vuxna.

Tecken på att du har ett osunt förhållande till sött

 • Du upplever ett starkt behov av något sött varje dag.
 • Du upplever energidippar under dagen.
 • Du känner ett starkt begär av sött som måste stillas.
 • Ditt humör påverkas negativ när du inte har något sött till hands när suget kommer.
 • Du får ofta återkommande huvudvärk eller migrän och/eller magproblem.
 • Ditt immunförsvar är inte på topp.

Åtgärder för att bli av med sockerbegär

Var fysiskt aktiv – När vi är fysiskt aktiva utsöndras ”må bra ämnena” dopamin, seretonin och endorfiner. Det ökar välbefinnandet och kan bidra till att man känner mindre begär.

Hantera stress – Socker har lugnande egenskaper och ger oss snabb energi och därför är det vanligt att man blir sugen på sött när man stressar.

Hitta nya njutningar – Socker triggar kroppens belöningssystem och skapar känslor av välbefinnande. En stor del av ”abstinensen” när man slutar med något som ger dom känslorna i det här fallet socker, är att man inte längre får den kicken. Se därför till att hitta nya njutningar som får dig och din kropp att må bra. Det kan vara sköna långpromenader, träning, meditation, avslappnande bad etc.

Sov tillräckligt – När vi lider brist på sömn blir vi sugna på snabba kolhydrater, eftersom kroppen vill ha snabb energi för att orka. Genom att du ger kroppen tillräckligt med vila så stillas även begäret.

Ät regelbundet – Genom att äta regelbundet hålls blodsockret på en jämnare nivå och det kommer att bli lättare att avstå från frestelsen att äta sött.

Ät ren och bra mat – De flesta som har ett starkt begär efter sött, har inte heller de bästa matvanorna. Var noga med din kost och ät mat som är lagad från grunden – bra proteinkällor, hälsosamma fetter och långsamma fiberrika kolhydrater och generöst med grönsaker i regnbågens alla färger. Utveckla en sund relation till mat helt enkelt. Efter ett tag så kommer du uppleva hur bra du mår av den hälsosamma kosten och du kommer inte längre känna begär efter skräpmat och socker.

Undvik allt som är sött – Om du verkligen är känslig för socker och är sockerberoende så bör du undvika allt som ger en sött smak i början. När du väl blivit av med sockerbegäret så kan du börja äta hälsosamt sött så som frukt och bär.

Drick tillräckligt med vatten – Kroppen behöver tillräckligt med vatten för att fungera optimalt. Det påverkar även blodsockret positivt och minskar hungerkänslorna. Få därför som vana att dricka rikligt med vatten mellan måltiderna.

Hjälp för att hålla begäret borta

Krom är en viktig mineral och ett essentiellt spårämne som bland annat ingår i GTF (Glukos Tolerans Faktor) och är nödvändigt för glukosomsättningen. Mineralen är även verksamt vid förbränning av kolhydrater och vårt upptag av protein. Krom är känt för att kunna öka kroppens känslighet för insulin och bidra till att kontrollera kroppens blodsockerbalans (2). Brist på krom kan därför leda till ojämn blodsockernivå, trötthet, ökat sötsug och omotiverad hunger (3). Personer som äter mycket socker har ofta brist på krom eftersom när man äter socker utsöndras mer krom. Krombrist kan även göra så att andra mineraler i kroppen inte kan fungera optimalt. Ett tillskott av krom kan därmed vara ett bra komplement för personer som äter mycket socker och som vill minska sitt sötsug.

Fibrer är en typ av kolhydrater som inte kan brytas ner under matsmältningen. Dessa är viktiga för en bra tarmfunktion och fungerar som mat för de goda tarmbakterierna. En annan fördel är att fibrer ökar mättnadskänslan som håller i sig länge. Det gör att man inte blir lika benägen att småäta mellan måltiderna. Det gör även att blodsockret stiger långsamt, vilket ger stabilare blodsocker. Genom att få i sig tillräckligt med fibrer är det lättare att hålla sötsuget under kontroll.

Äppelcidervinäger har förmågan att bidra med ett jämnare blodsocker och bättre insulinkänslighet, vilket kan hjälpa att hålla sötsuget i schack (4) (5). Man kan med fördel inta 1 msk äppelcidervinäger blandat med vatten ca 15 minuter innan varje måltid för att få bättre insulinkänslighet och jämnare blodsocker som därmed även minskar sötsuget. Den äppelcidervinäger som man vill använda är ofiltrerad och opastöriserad som innehåller ”mamman”. ”Mamman” (The Mother) är det grumliga i vinägern. Det är strängliknande proteinmolekyler, enzymer och mineraler som vanlig klar äppelcidervinäger inte har på grund av filtrering och pastörisering. Det är egentligen ”mamman” som utgör den hälsosammaste delen av äppelcidervinägern. Exempel på en bra sort är Bragg ekologiska äppelcidervinäger.

Vitaminer och mineraler – Socker är kemiskt ren energi utan några näringsämnen, och när det omsätts i kroppen krävs det en stor mängd B-vitaminer. Det påverkar även nivåerna av viktiga mineraler som magnesium, kalcium, järn, zink och som nämnt ovan krom. Det är därför vanligt att personer som äter mycket socker och andra snabba kolhydrater har näringsbrister och då främst brist på dessa vitaminer och mineraler (6) (7). Se därför till att du får i dig tillräckligt via kosten och komplettera med kosttillskott vid behov.

 

Källor och Referenser:
(1) Illusterad vetenskap: Socker är som knark för din hjärna – https://illvet.se/manniskan/hjarnan/socker-ar-som-knark-for-din-hjarna
(2) Hua Y, Clark S, Ren J, Sreejayan N. Molecular Mechanisms of Chromium in Alleviating Insulin Resistance.  J Nutr. Biochem. 2012 Apr;23(4):313-19.
(3) Miranda ER, Dey CS. Effect of chromium and zinc on insulin signaling in skeletal muscle cells. Biol Trace Elem Res. 2004 Okt;101(1):19-36.
(4) American diabetes association: Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes: http://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.long 
(5) Ebihara K, Nakajima A: Effect of acetic acid and vinegar on blood glucose and insulin responses to orally administered sucrose and starch. Agric Biol Chem 52:1311–1312, 1988 
(6) Dr, Mercola: The Truth About Sugar Addiction – https://articles.mercola.com/sugar-addiction.aspx
(7) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close