Kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS) innebär att man känner sig mycket svag och utmattad och har känt så under ett halvår eller mer. Man har sjukdomskänsla i kroppen som kan visa sig genom ett flertal olika symtom. Hos en del kan symtomen successivt avta med tiden, men långt ifrån alla med ME/CFS blir helt friska. Det finns dock mycket man kan göra för att hjälpa sig själv till tillfrisknande. Klicka här för att skrolla ner direkt till produkter vid kroniskt trötthethetssyndrom

Kronisk trötthetssyndrom ME och CFS

Vad är Kroniskt trötthetssyndrom?

Kroniskt trötthetssyndrom som även går under namnen Myalgisk encefalomyelit (ME) och Chronic fatigue syndrome (CFS) innebär att man känner sig svag, utmattad och känt så under minst ett halvår. Hur mycket man än vilar och sover så lyckas man inte återhämta sig. Den drabbade har en symtombild kopplat till immunförsvaret som omfattar neurologiska besvär och problem som kan länkas till hormonsystemet (1).

Man har kommit fram till slutsatsen av att ME/kroniskt trötthetssyndrom är en autoimmun sjukdom (2). Det innebär att något har blivit fel i immunförsvaret, att det är överaktivt och angriper friska celler istället för att skydda dem. Ungefär i tre av fyra fall finns det ett samband med att man haft en infektionssjukdom som förkylning, influensa eller luftvägsinfektion, där man aldrig återhämtat sig efter infektionen (3). Ungefär 45 000 människor i Sverige har sjukdomen som kan drabba både män, kvinnor och barn, men det finns en överrepresentation av kvinnor mellan 25 och 40 år (3) (4).

Symtom vid kroniskt trötthetssyndrom ME/CFS

Symtom vid ME/CFS kan variera, men det som kännetecknar sjukdomstillståndet är en oförklarad trötthet/utmattning som inte går att vila bort som varat i minst sex månader, i kombination med minst fyra andra symtom av följande (3):

 • Man känner sig inte utsövd när man vaknar
 • Svårighet att koncentrera sig och problem med korttidsminnet
 • Återkommande perioder med halsont
 • Huvudvärk
 • Ömma lymfkörtlar på halsen eller i armhålorna
 • Efter fysisk ansträngning får man sjukdomskänsla som håller i sig i mer än 24 timmar.
 • Lättare muskelvärk
 • Ledvärk i flera av kroppens leder (utan svullnad eller rodnad)

Det är dessutom vanligt att patienter med ME/CFS även har något av följande symtom:

 • IBS (känslig/irriterad tarm)
 • Ökat sömnbehov
 • Fibromyalgi
 • Svårigheter att stå upp (Ortostatisk intolerans)
 • Nedstämdhet som beror på sjukdomen

Kroniskt trötthetssyndrom och Utmattningssyndrom ska inte förväxlas

Det finns likheter mellan Kroniskt trötthetssyndrom ME/CFS och utmattningssyndrom (utbrändhet), men dessa tillstånd ska inte förväxlas. Den största skillnaden mellan dem är att utmattningssyndrom grundar sig i stark stress som pågått i minst sex månader före insjuknandet och det är den väsentliga orsaken bakom patientens funktionsnedsättning.

De influensaliknande symtom och sjukdomskänsla som nämnt ovan som är en del av ME/CFS tillhör inte heller den typiska bilden vid utmattningssyndrom. I stort sätt alla med utmattningssyndrom återhämtar sig och tillfrisknar, även om det ofta tar lång tid. Till skillnad från utmattningssyndrom blir långt ifrån alla med ME/CFS helt friska. Det finns dock mycket man kan förändra i sin livsstil som kan lindra besvären och öka chansen för tillfrisknande.

Näringsämne som kan stödja kroppen vid kroniskt trötthetssyndrom (5):

Vitaminer: B-komplex, B12, B6, B9 (Folyra), C, Betakaroten
Mineraler: Mg, K, Mo, Fe, ZN
Fettsyror: EPA/DHA
Aminosyror: L-karnitin, acetyl L-karnitin, L-glutation
Övriga näringsämne: NADH, Q10, Mjölksyrabakterier (probiotika), Enzymer
Naturmedicin/örter: Astragalus, Catuaba, Chisandra, Dong quai, Ryskrot, Rosenrot
(Dom näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

B-vitaminernas betydelse vid kroniskt trötthetssyndrom

Enligt en studie som publicerades i Journal of Royal Society of Medicine, såg forskare en direkt koppling mellan reducerade nivåer av B-vitaminer och kroniskt trötthetssyndrom (6). Studien fokuserade på B6 (pyridoxin), B2 (riboflavin) och B1 (tiamin), där forskarna tror att B6 är särskilt viktigt. Vitaminet är en betydande komponent för nervsystemet, den psykologiska funktionen och bidrar till minskad trötthet och utmattning. B6 stödjer även ett normalt fungerande immunsystem. Eftersom det finns en koppling mellan virus och utvecklingen av kroniskt trötthetssyndrom, menar forskarna att ökande B6-nivåer kan hjälpa T-cellfunktionen, så att de bättre kan bekämpa infektioner.

Det krävs även att det finns tillräckligt med vitamin B6, folat och B12 för att metyleringen i kroppen ska fungera. Brist på vitamin B12 stör metyleringsprocessen och kan orsaka många obalanser som direkt bidrar till kroniskt trötthetssyndrom. Metylering är en kemisk reaktion i kroppen där metylföreningar (en kolatom och tre väteatomer) används i kritiska funktioner – immunfunktion, energiproduktion, humör, inflammation, nervfunktion, avgiftning och till och med DNA – som alla är utmaningar hos patienter med kroniskt trötthetssyndrom. Metyleringen bearbetar toxiner, tillverkar hormoner och hjälper till vid produktion av neurotransmittorer som melatonin. Hur bra din kropp kan metylera påverkar alla dessa viktiga områden. Dålig metylering kan leda till olika kroniska tillstånd, inklusive vissa typer av cancer, kardiovaskulär sjukdom, diabetes, allergier, matsmältningsbesvär, humör och psykiatriska störningar och kronisk trötthet. Det finns alltså ett starkt samband mellan B12-brist och kroniskt trötthetssyndrom, där  B12 kan öka energin, minska depression och förebygga neurologiska symtom och stödja kognitiv funktion (7). Man bör därför vara uppmärksam på sina nivåer av B-vitaminer i kroppen.

Magnesium vid kroniskt trötthetssyndrom

En studie som publicerades i brittiska journalen The Lancet, visade att patienter med kroniskt trötthetssyndrom ofta hade låga magnesiumnivåer. De patienter som fick tillskott av magnesium upplevde förbättrad energinivå, ett mer balanserat känslomässigt tillstånd och mindre smärta och värk. I slutet av sexveckorsstudien fick alla patienter som fått tillskott av magnesium normala magnesiumnivåer i kroppen (8). Magnesium tillhör därmed ett av de näringsämnen som man bör vara extra uppmärksam på vid kroniskt trötthetssyndrom.

Q10 och NADH vid kroniskt trötthetssyndrom

Det finns även studier som indikerar att kosttillskott av antioxidanterna coenzym Q10 och nikotinamidadenindinukleotid (NADH) som är kända för sina hjärtskyddande egenskaper kan lindra symptom vid kroniskt trötthetssyndrom. I studien (9) fick 80 deltagare under 8 veckor 200 mg Q10 en gång dagligen och 20 mg NADH en gång dagligen eller placebo. Efter åtta veckor visade gruppen som fick Q10 plus NADH signifikanta minskningar av maximal hjärtfrekvens under ett ergometerprov i cykeln, jämfört med i början av studien. Deltagarna rapporterade också en minskning av trötthet vid varje uppföljningsbesök.

Probiotika vid kroniskt trötthetssyndrom

En pilotstudie som utfördes vid Karolinska universitetssjukhuset och publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nutrition Journal (10) visade att intag av probiotika kan bidra till ett förbättrat tillståndet hos människor med kroniskt trötthetssyndrom. Under totalt 10 veckor följde forskarna en grupp patienter med ME/CFS. Man började att observera deltagarna två veckor innan behandlingen, därefter fick personerna kosttillskott av probiotika två gånger om dagen under fyra veckor följt av ytterligare fyra veckors observation. Några av de positiva resultaten som patienterna upplevde när de intog probiotika var stärkt kognitiv förmåga som förbättrade deras korttidsminnet och koncentrationsförmåga.

Livsstilsåtgärder vid kroniskt trötthetssyndrom:

Se över din kost: Ät en antiinflammatorisk kost som motverkar för hög inflammation i kroppen, vilket främjar kroppens friska processer. Eftersom kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar så kan man ofta uppnå stora förbättringar enbart genom att vara noga med kosten. Mer om antiinflammatorisk kost kan du läsa om här.

Se över ditt näringsintag: Se till att du får i dig samtliga essentiella näringsämnen i tillräckliga mängder för att tillgodogör kroppens behov. Undersök även om du har några näringsbrister som spökar. Ett bra sätt att näringsberika kosten är att tillföra livsmedel som t.ex nässla, vetegräs, korngräs och alger som chlorella och spirulina som innehåller ett brett spektrum av näringsämnen i bra balans. Komplettera med kosttillskott vid behov. B-komplex, B6, B12, B9, magnesium och Q10 är som sagt extra intressanta här.

Se efter ditt mag-tarmsystem: Genom att se till att magen och tarmen fungerar optimalt så gör du mycket för hälsan. Det har även en stor betydelse för kroppens försvar eftersom ca 80 procent av immunsystemet sitter i tarmen. Förutom en bra och balanserad antiinflammatorisk kost så se till att du får i dig mjölksyrabakterier (probiotika) och enzymer som stödjer en bra bakterieflora och balanserat mag-tarmsystem. Mer om hur du stödjer tarmfloran och maghälsan kan du läsa om här.

Få tillräckligt med sömn, vila och mental avslappning: Stresskontroll, vila och avkoppling är väldigt viktigt för att kunna övervinna kronisk trötthetssyndrom. Om du lider av sömnproblem så finns det en hel del naturliga medel som du kan prova. Mer om det kan du läsa här.

Få tillräckligt med motion: Studier visar att träningsterapi kan vara ett viktigt hjälpmedel för att minska trötthet, få mental klarhet och minska depression hos patienter med kronisk trötthetssyndrom (11). Enligt en studie som släpptes i European Journal of Clinical Investigation, rekommenderades personer med ME/CFS att utföra aeroba aktiviteter med en sjukgymnast två gånger per månad, i kombination med hemmaövningar i ungefär 5-15 minuter, fem dagar i veckan (12).

Produkter

Mighty Greens Alpha Plus, 228 gram

En näringsrik dryck med bland annat aloe vera, chlorella, spirulina och korngräs, helt enkelt en kombination av många näringstäta ämnen med mycket klorofyll. Prova att blanda med vatten som det är eller mixa i olika smoothies eller juicer.

349 kr

 

Helhetshälsa Q10, 100 kapslar

Det är i cellernas mitokondrier som vi hittar Q10 där det hjälper till med energiomvandlingen. Ämnet är kroppseget och förekommer i våra vitala organ och celler. Q10 har länge varit ett populärt kosttillskott framförallt för dess funktion som antioxidant.

239 kr

 

Holistic Mega B-komplex, 90 kapslar

Holistic mega b-komplex Mega B-komplex innehåller en balanserad mängd av alla B-vitaminer. B-vitaminer är vattenlösliga och kan inte lagras i kroppen, vilket betyder att vi är beroende av jämn tillförsel via kosten.

144 kr

 

Folsyra+B6+B12 + D HealthWell, 90 kapslar

Healthwell Folsyra + B6 + B12 + D är ett kombinerat kosttillskott som innehåller en rad näringsämnen som behövs för immunsystemets normala funktion, blodbildning etc.

69 kr

 

Magnesium Alpha Plus 60 tabletter

Magnesium från Alpha Plus innehåller 100 mg per tablett av den lättupptagliga formen magnesiumbisglycinat.

139 kr

 

Probi mage, 40 eller 80 kapslar

Köpa Probi mage med levande mjölksyrabakterier Probi mage är ett resultat av över 20 års forskning och innehåller över 10 miljarder levande mjölksyrebakterier.

Från 145 kr

 

Helhetshälsa Helazym, 90 kapslar (90 portioner)

Helazym - tillskott av matsmältningsenzymer

Helazym från Helhetshälsa innehåller rena och potenta enzymer för magen. Enzymerna kommer från olika växter och verkar som en effektiv hjälp för bättre matsmältning.

189 kr

 

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR & REFERENSER
(1) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sida: 94,ISBN: 91-534-2085-3

(2) Medicin och forskning: http://www.rme.nu/sites/rme.nu/files/16miljonerklubbens_tidning_me-cfs_okt_2011-1.pdf

(3) Vårdguiden: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Kroniskt-trotthetssyndrom/

(4) Läkartidningen.se. http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=12353

(5) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 819, ISBN: 91-631-7910-5.

(6) Vitamin B status in patients with chronic fatigue syndrome: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10450194

(7) Nutrition and Depression: Nutrition, Methylation, and Depression: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/health-matters/201011/nutrition-and-depression-nutrition-methylation-and-depression-part-2

(8) Red blood cell magnesium and chronic fatigue syndrome: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1672392

(9) Kosttillskott för kronisk trötthetssyndrom: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010273/

(10) Studien: Effect of supplement with lactic-acid producing bacteria on fatigue and physical activity in patients with chronic fatigue syndrome: www.nutritionj.com/content/8/1/4

(11) Randomised controlled trial of graded exercise in chronic fatigue syndrome: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15115421

(12) How to exercise people with chronic fatigue syndrome: evidence-based practice guidelines: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22725992

 

{ 1 trackback }