Hur är det med ditt balanssinne?

by Mikaela Bjerring on 17 april, 2015 · 3 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Träning, Träningsredskap, Vardagsmotion

Vissa kan stå stadigt på ett ben hur länge som helst, andra måste hålla i sig för att klara av att gå i trappor. Men du har mycket att vinna på att träna upp din balans.

Träna balanssinnet

Att ha ett bra balanssinne är av stor betydelse för oss. Ändå är det sällan vi ägnar den någon speciell uppmärksamhet eller tanke åt att hålla den i trim. För även om man inte är medveten om det så skulle många av oss behöva öva upp vår balans.

Balanssinnet måste underhållas

Som allt annat så måste Balanssinnet tränas och underhållas för att fungera optimalt. Detta är något som har stor betydelse både i yngre och äldre ålder. En bra balans och god muskelstyrka ger en bättre hållning, god rörelseförmåga, en korrekt ledbelastning. På så sätt så minskar du även risken för muskel- och ledskador. När musklerna är starka och balanssinnet är på topp så orkar du med utmaningarna i vardagen och kan lättare njuta av att röra på dig. Du får dessutom mycket mer ut av din träning.

Balanssinnet betydelse vid träning

Balans är inte alltid vad som prioriteras främst vid träning, utan de flesta fokuserar på att nå andra resultat. Men ett bra balanssinne ska inte underskattas och faktum är att det finns ett samband mellan balans, god muskelstyrka och rätt ledbelastning. Dessutom ger en bra balans en starkare rygg och en snyggare hållning. Med andra ord så har balans en stor betydelse för att man ska kunna utföra träningsövningar korrekt och på så sätt får man mer ut av sin träning.

Undersökningar som gjorts på fotbollsspelare visar t.ex. att fotledsstukningar, som är en av de vanligaste fotbollsskadorna, minskar drastiskt när man använder sig av förebyggande balansträning. När man har bra balans får musklerna rätt signal i rätt tid vilket motverkar att man trampar snett.

Balanssinnet när vi blir äldre

Med åren så försämras både muskelstyrkan och balansen, men med rätt träning så kan den bevaras eller förbättras. Hos äldre personer är det extra viktigt med bra balans och god muskelstyrka då stukningar, lårbensbrott och andra allvarliga skador pågrund av att man tappar balansen kan vara förödande.

Att träna upp balanssinnet

Balanssinnet kan tränas upp genom att man utför olika balansövningar. Här kan en balansplatta vara ett mycket effektivt verktyg. En balansplatta är inte bara bra för att träna balansen, utan även för koordination, styrka och cirkulation. Det ger också en rätt så heltäckande träning då man stärker anklar, knän, lår, rumpa, höfter, mage och rygg.

En klassisk balansplatta är oval under till och platt uppe på där man står. Genom att utföra olika övningar på plattan så kan man få mycket goda träningsresultat och få sitt balanssinne i trim. En balansplatta kan man köpa på t.ex. medistore.se där det finns allt från traditionella till mer avancerade balansplattor.

Balansplatta - för ditt  balanssinne

Balansorganet fungerar som vår inre kompass som ständigt övervakar och korrigerar andra system i kroppen vars respons ger information som förser oss med känslan av vårt centrum. Ett bra balanssinne påverkar därför inte bara vår förmåga att kontrollera vår kropp, utan har även en stor betydelse för vårt inre välbefinnande – Ett bra balanssinne ger kontroll och balans i både kropp och själ.Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Tina P april 24, 2015 kl. 08:22

Balanssinnet är viktigt att hålla i trim. Jag håller mitt på topp genom yoga.

Svara

2 Sanna april 24, 2015 kl. 08:23

Jag har provat träna på en balansplatta och de är inte alls så lätt som man tror 🙂 Bra träning ger det absolut.

Svara

3 Mia april 24, 2015 kl. 08:26

Jag tror inte mitt balanssinne är så bra, jag skulle verkligen behöva öva upp det.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: