Hälsofördelar med att jogga

- I samarbete med Footway -

by Mikaela Bjerring on 28 april, 2015 · 2 comments

in Blogg, Hälsa, Kondition, Träning, Vardagsmotion

Att ha som vana att jogga är inte bara ett sätt att hålla sig i form, utan en livsstil. Har man väl börjat, så kommer man garanterat inte vilja sluta. Att jogga kommer även med en lång rad hälsofördelar som stärker din hälsa på många sätt både fysiskt och psykiskt.

Hälsofördelarna med att jogga
Att välja rätt löparskor är A och O för hela upplevelsen. Beroende på vilket underlag och hur du springer så bör du välja skor efter det för att få det mesta och bästa ut av din träning. Löpning bidrar med en lång rad hälsofördelar. Det gör dig starkare, gladare, piggare och friskare – en motionsform som stärker både din fysiska- och psykiska hälsa. Faktum är att löpning ger dig hälsofördelar som visar sig både idag och senare i livet. Här följer några exempel.

Förbättrar hjärnförmågan och stärker minnet

När du joggar så ökar blodcirkulationen och syresättningen till hjärnan, vilket hjälper din hjärna att fungera bättre. Det i sin tur optimerar hjärnans kognitiva förmåga – minnet, koncentrationsförmågan, beslutsförmågan och reaktionsförmågan. Dessutom kan löpträning hjälpa personer med inlärningssvårigheter och problem med logiskt tänkande.

I en studie vid University of Illinois i USA testades en grupp i åldrarna 18–24 år. Man fann att de klarade av mentala uppgifter mycket bättre efter att de hade sprungit på ett löpband i 30 minuter. Enligt en rapport som blev publicerad i Journal of Neurosurgery and Psychiatry minskar det även risken för demens senare i livet med hela 60 procent.

Även om du inte är en van löpare sedan ung ålder, så är det aldrig försent att börja. En studie som blev publicerad i tidskriften American Journal of Health Promotion fann att äldre personer som utförde högintensiv träning som till exempel löpning, hade 21 procents mindre risk att drabbas av demens.

Förebygger benskörhet

Det är sedan länge känt att löpning stärker skelettet då löpträning kan öka bentätheten mer än motståndsträning. I en studie som utfördes vid University of ­Missouri jämfördes cyklisters och löpares bentäthet, vilket återigen bekräftar fördelarna av löpning. Endast 19 procent av löparna hade låg densitet i ryggrad och höftben, jämfört med 63 procent av cyklisterna.

Stärker hjärtat

Hjärtat mår mycket bra utav löpning eftersom det stärker hjärtmuskelaturen. Enligt Amer­ican Heart Association har löpare större chans att slippa högt kolesterol, högt blodtryck och hjärtinfarkt.

Joggare lever längre

Enligt en studie utförd av Copenhagen City Heart Study lever joggare längre och mår bättre när de blir äldre. Forskarna kunde konstatera att jogga 1–2,5 timmar i veckan förlänger livet i genomsnitt med 5,6 år för kvinnor och 6,2 år för män. Forskning som gjordes under 21 års tid vid Stanford University i USA visade stora fördelar med löpträning. Man såg att vana löpare är aktiva högre upp i åldern, lider av färre skador och har en halverad risk för att dö i förtid. Faktum är att skillnaden i hälsotillstånd mellan löpare och ickelöpare ökade ju äldre de blev.

Relaterade inlägg:

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Marlene maj 19, 2015 kl. 11:50

Det är helt underbart att ta sig ut i skogen och springa! Och alla hälsofördelar ger det ett extra plus 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring april 16, 2018 kl. 12:18

Visst är det! 🙂 Jag kommer själv aldrig sluta. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: