Därför är svavel (MSM) så viktigt för kroppen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 15 april, 2015 · 6 comments

in Anti-aging, Blogg, Detox-kost, Hälsa, Huden, Muskler – Skelett – Leder

MSM, Metyl Sulfonyl Metan är organiskt svavel – en svavelförening som finns i varenda cell i vår kropp. Svavel är involverat i hundratals kroppsprocesser och har bland annat stor betydelse för vår led- och muskelhälsa samt för hår, hud och naglar eftersom det är en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin.

Därför är svavel så viktigt för kroppen

Därför är svavel så viktigt för kroppen

Organiskt svavel är ett icke-metalliskt grundämne, ett mineral som alltid har varit ett viktigt ämne för evolutionen av allt liv på jorden. Det är därför inte så konstigt att praktiskt taget alla celler hos människan och djur innehåller organiskt svavel. Svavel utgör 0,25 % av kroppsvikten och finns i alla vävnader, speciellt i proteinrika sådana. De största mängderna finns i aminosyrorna metionin, cystin och cystein (1). Genom forskning har man kommit fram till att svavel är ett viktigt näringsämne eftersom det ingår i över 150 föreningar. Studier visar t.ex att svavel bidrar till kroppens förmåga att neutralisera toxiner, korrekt enzymaktivitet, hormonbalans, produktion av signalsubstanser och normal energiproduktion (2). Dessutom är det som nämnt ovan en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin som behövs för att bland annat bygga upp brosk, senor, hjärnan, bindväv, muskler, skelett, hud, hår och naglar (2) (3).

MSM, organiskt svavel – Naturens skönhetsmineral

En sund hälsa börjar inifrån – inne i våra celler. Unga och friska celler är elastiska och flexibla. När kroppen lagrar toxiner inne i cellerna blir dom mindre elastiska och även cellens övriga funktioner försämras. Regelbunden fysisk träning, en hälsosam kost och att vi får i oss tillräckligt med näringsämnen är nyckelfaktorer för att cellerna ska må bra. När man säger att svavel är bra för hälsan så kommer kanske en del att tänka på folk som badar i svavelkällor för att få vackrare hud eller lindra ledvärk (4). Svavel är otroligt välgörande och har kommit att kallas för ”naturens skönhetsmineral” (5).

Svavel i vår kost

Svavel finns naturligt i många livsmedel, inklusive obehandlad mjölk, kött, fisk och en mängd olika frukter, grönsaker och spannmål. Svavel är dock känsligt och försvinner från vår mat genom bearbetning, torkning, upphettning och konserveringsmedel. Dessutom innehåller våra jordbruk ca 85% mindre mineraler idag än vad de gjorde för 100 år. Det gör det många gånger svårt att få i sig tillräckligt med svavel genom kosten.

MSM som kosttillskott

MSM finns att köpa som kosttillskott och klassas som en av de minst toxiska substanser som finns, jämförbart med vatten. Men som kosttillskott ska man börja med låga doser (1 krm dagligen första veckan) och därefter trappa upp. Det beror på att MSM är utrensande och cellregenererande. Något annat att tänka på är att MSM inte ska intas för sent på dagen då det är lätt uppiggande.

MSM som kosttillskott finns både som pulver eller kapslar och kan intas med t.ex: juice eller vatten (inga varma drycker). Något annat som kan vara värt att veta är att MSM har bättre upptag i kroppen när det intas tillsammans med C-vitamin.

Återförsäljare av MSM hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Miracle Of MSM, The Natural Solution for Pain, Författare: Stanley W M D Jacob, Förlag: Penguin Putnam Inc Usa, ISBN: 9780425172650

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 385-386 , ISBN: 91-631-7910-5.

(3) http://www.msmguide.com

(4) The Effectiveness of the Use of Oral msm (Methylsulfonylmethane) Supplementation on Hair & Nail Health. By Ronald M. Lawrence, M.D.

(5) MSM – organiskt svavel och metyl – vikigt näringsämne för hela kroppen.
Artikel i 2000-Talets vetenskap Nr. 4/2006
Av: Ingemar Ljungqvist & Bo Zackrisson
till-skott.se/pdf/msm.pdf

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Katja W april 16, 2015 kl. 08:36

Msm är så bra! Kan verkligen rekommendera det.

Svara

2 Mikaela Bjerring april 17, 2015 kl. 10:04

Toppen! 🙂

Svara

3 Martina B april 24, 2015 kl. 08:28

Msm har jag tagit dagligen nu i flera år, riktigt bra är det 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring april 25, 2015 kl. 15:03

Ja dom flesta upplever stor skillnad. 🙂

Svara

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: