Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Därför är svavel (MSM) så viktigt för kroppen

av | apr 15, 2015 | Anti-aging, Blogg, Detox-kost, Hälsa, Huden, Muskler – Skelett – Leder | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

MSM, Metyl Sulfonyl Metan är organiskt svavel – en svavelförening som finns i varenda cell i vår kropp. Svavel är involverat i hundratals kroppsprocesser och har bland annat stor betydelse för vår led- och muskelhälsa samt för hår, hud och naglar eftersom det är en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin.

Därför är svavel (MSM) så viktigt för kroppen

Därför är svavel så viktigt för kroppen

Organiskt svavel är ett icke-metalliskt grundämne, ett mineral som alltid har varit ett viktigt ämne för evolutionen av allt liv på jorden. Det är därför inte så konstigt att praktiskt taget alla celler hos människan och djur innehåller organiskt svavel. Svavel utgör 0,25 % av kroppsvikten och finns i alla vävnader, speciellt i proteinrika sådana. De största mängderna finns i aminosyrorna metionin, cystin och cystein (1). Genom forskning har man kommit fram till att svavel är ett viktigt näringsämne eftersom det ingår i över 150 föreningar. Studier visar till exempel att svavel bidrar till kroppens förmåga att neutralisera toxiner, korrekt enzymaktivitet, hormonbalans, produktion av signalsubstanser och normal energiproduktion (2). Dessutom är det som nämnt ovan en viktig beståndsdel i proteinerna kollagen och keratin som behövs för att bland annat bygga upp brosk, senor, hjärnan, bindväv, muskler, skelett, hud, hår och naglar (2) (3).

MSM – Naturens skönhetsmineral

En sund hälsa börjar inifrån – inne i våra celler. Unga och friska celler är elastiska och flexibla. När kroppen lagrar toxiner inne i cellerna blir dom mindre elastiska och även cellens övriga funktioner försämras. Regelbunden fysisk träning, en hälsosam kost och att vi får i oss tillräckligt med näringsämnen är nyckelfaktorer för att cellerna ska må bra. När man säger att svavel är bra för hälsan så kommer kanske en del att tänka på folk som badar i svavelkällor för att få vackrare hud eller lindra ledvärk (4). Svavel är otroligt välgörande och har kommit att kallas för “naturens skönhetsmineral” (5).

Svavel i vår kost

Svavel finns naturligt i många livsmedel, inklusive obehandlad mjölk, kött, fisk och en mängd olika frukter, grönsaker och spannmål. Lök av alla sorter är en bra källa till svavel. Svavel är dock känsligt och försvinner från vår mat genom bearbetning, torkning, upphettning och konserveringsmedel. Dessutom innehåller våra jordbruk cirka 85% mindre mineraler idag än vad de gjorde för 100 år. Det gör det många gånger svårt att få i sig tillräckligt med svavel genom kosten.

MSM som kosttillskott

MSM finns att köpa som kosttillskott och klassas som en av de minst toxiska substanser som finns, jämförbart med vatten. Men som kosttillskott ska man börja med låga doser (1 krm dagligen första veckan) och därefter trappa upp. Det beror på att MSM är utrensande och cellregenererande. Något annat att tänka på är att MSM inte ska intas för sent på dagen då det är lätt uppiggande.

MSM som kosttillskott finns både som pulver eller kapslar och kan intas med t.ex: juice eller vatten (inga varma drycker). Något annat som kan vara värt att veta är att MSM har bättre upptag i kroppen när det intas tillsammans med C-vitamin.

 

Återförsäljare av MSM hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Miracle Of MSM, The Natural Solution for Pain, Författare: Stanley W M D Jacob, Förlag: Penguin Putnam Inc Usa, ISBN: 9780425172650

(2) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 385-386 , ISBN: 91-631-7910-5. 

(3) Information om MSM: http://www.msmguide.com

(4) The Effectiveness of the Use of Oral msm (Methylsulfonylmethane) Supplementation on Hair & Nail Health. By Ronald M. Lawrence, M.D. 

(5) MSM – organiskt svavel och metyl – vikigt näringsämne för hela kroppen.
Artikel i 2000-Talets vetenskap Nr. 4/2006. Av: Ingemar Ljungqvist & Bo Zackrisson
till-skott.se/pdf/msm.pdf

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Katja W

  Msm är så bra! Kan verkligen rekommendera det.

  Svara
 2. Martina B

  Msm har jag tagit dagligen nu i flera år, riktigt bra är det 🙂

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Besök hos kiropraktor Magnus | Hannas blogg - […] Jag kör också stenhårt på mitt MSM. Jag märker redan att mina naglar har reagerat. De växer ju. Det…
 2. Bästa MSM-pulvret & tillskotten 2019 - Även kallat mirakeltillskottet | Vitallabbet - […] Anledningen till varför det finns så många fördelar med MSM-tillskott, är att det innehåller naturligt aktivt svavel. Det är…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close