Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

10 tips för effektiv rengöring med bikarbonat

av | dec 17, 2014 | Blogg, Eko & Miljövänligt, Hem & hushåll, Huskurer & Husmorstips | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Bikarbonat har fyra stora fördelar som talar för sig som ett rengöringsmedel – det är giftfritt, naturligt, effektivt och ekonomiskt. Helt ofarligt för människor, djur, växter och miljön, med en lång rad användningsområden för effektiv städning.

10 tips för effektiv rengöring med bikarbonat

Rengör ytor i kök och badrum med bikarbonat

För att rengöra ytor i kök och badrum så strör du bikarbonat på en fuktig trasa och torkar av. Skölj därefter rent med vatten. För svårare fläckar så kan du blanda bikarbonat med vatten till en pasta (3 delar bikarbonat och 1 del vatten). Applicera på ytorna du vill rengöra och låt verka en stund innan du torkar rent med vatten.

Få bort dålig lukt med bikarbonat

För att få bort dålig lukt i kylskåp, frys och skåp så kan du ställa in en liten skål med bikarbonat som då kommer att neutralisera lukten. Fungerar även utmärkt att strö i kattlådan för att motverka oönskad doft.

Gör rent spis och ugn med bikarbonat

För att göra rent spishällen med bikarbonat så blöter du först ytan med vatten och strör sedan över bikarbonat. Vänta en stund och torka av med en fuktig tvättsvamp. Upprepa om det behövs. Spishällen blir skinande ren utan risk att du repar den.

Gör rent ugnen med hjälp av en pasta gjord på 1 dl bikarbonat, 1 dl salt och lite vatten. Bred ut pastan och låt ugnsluckan stå lite på glänt, värm ugnen till 200° och stäng sedan av värmen. Torka av med vatten när ugnen har svalnat, men fortfarande är varm.

Ett alternativ är att strö över generöst med bikarbonat och därefter spraya på med ättika. Det kommer att börja bubbla ordentligt. Låt verka i ca 5 minuter och ta sedan hjälp av en disksvamp eller diskborste för att lösa upp fläckarna. Avsluta med att torka rent med vatten.

Gör rent brända kastruller med bikarbonat

För att få bort bränd mat i botten av grytor och kastruller så strör du över bikarbonat, tillsätter varmt vatten och låter stå under natten. Den inbrända maten kommer nu att lossna mycket lättare. Diska därefter som vanligt.

Få bukt med stopp i avloppet med bikarbonat

Vid tilltäppta avlopp så kan du hälla i ½ dl bikarbonat i vasken och sedan slå på rikligt med kokande vatten, upprepa vid behov.

Få bort fettfläckar med bikarbonat

För att få bort fettfläckar på kläder så kan du gnugga in en pasta gjort på bikarbonat och vatten på fläcken. Låt verka en stund och tvätta sedan kläderna som vanligt.

Få bort missfärgningar av te och kaffe på porslin

För att få bort fläckar och missfärgningar av kaffe och te på porslin, så fyller du diskhon med hett vatten, häller i 1 dl bikarbonat och låter porslinet ligga i blöt en halvtimme. Diska sedan kopparna som vanligt.

Få bort missfärgningar i plastbehållare

Plastbehållare som man bevarar maten i kan ofta bli missfärgade och ibland kan det även vara svårt att bli av med matlukten. Genom att först diska behållarna med bikarbonat och vatten och därefter med diskmedel så blir dom som nya igen.

Gör rent ditt duschdraperi med bikarbonat

För att göra rent ditt duschdraperi så kan du lägga det i en lösning av bikarbonat och vatten. Låta verka en stund. Skölj sedan av med vatten och ditt duschdraperi är rent och fräscht igen.

Ta bort fläckar på mattor med bikarbonat

Fukta fläcken och pudra över bikarbonat och låt verka i cirka 1 timme. Skrubba sedan försiktigt bort fläcken med en fuktig trasa. Resterna av bikarbonatet kan du enkelt dammsuga upp när mattan har torkat.

Bikarbonat för miljövänlig städning

Att köpa bikarbonat i småförpackningar från mataffären kan bli onödigt dyrt eftersom det går åt en hel del vid städning. Så mitt tips är att köpa ren bikarbonat i en större ekonomisk förpackning. Återförsäljare av ren aluminiumfri bikarbonat i storpack hittar du här

 

Fler naturliga och giftfria hushållsprodukter hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

 1. Tina Åberg

  Jättebra tips! Ett tips från mig är att putsa silver med bikarbonat. Lägg folie i vasken och lägg på silvret som du vill få rent. Strö sedan över bikarbonat och häll på hett vatten. Silvret blir rent på bara ett par minuter.

  Svara
 2. Ulrika

  Underbart! Dessa tipsen ska jag prova 🙂

  Svara
 3. Anna Jansson

  Tusen tack! Alltid bra tips här 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Trevligt att du uppskattar dom. 🙂

 4. Maja

  Jag använder milda städprodukter, men jag tror tyvärr inte att de är helt naturliga. Jag funderar på att prova lillys eco produkter som du nämnde, de var ju inte alls så dyra.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tycker Eco Lillys är ett mycket bra alternativ.

 5. Helena Lindgren

  fantastiska tips ska nog göra det mesta

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Vad roligt att du uppskattar tipsen. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Annons

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och reducera tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close