10 tips för effektiv rengöring med bikarbonat

by Mikaela Bjerring on 17 december, 2014 · 4 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Huskurer - Husmorstips, Miljövänligt

Bikarbonat har fyra stora fördelar som talar för sig som ett rengöringsmedel – det är giftfritt, naturligt, effektivt och ekonomiskt. Helt ofarligt för människor, djur, växter och miljö, med en lång rad användningsområden för effektiv städning.

Effektiv rengöring, att städa med bikarbonat

Rengör ytor i kök och badrum med bikarbonat

För att rengöra ytor i kök och badrum, strö bikarbonat på en fuktig trasa och torka av. Skölj därefter rent med vatten. För svårare fläckar så kan du blanda bikarbonat med vatten till en pasta (3 delar bikarbonat, 1 del vatten). Applicera på ytorna du vill rengöra och låt verka en stund innan du torkar rent med vatten.

Få bort dålig lukt med bikarbonat

För att få bort dålig lukt i kylskåp, frys och skåp så kan du ställa in en liten skål med bikarbonat som då kommer att neutralisera lukten. Fungerar även utmärkt att strö i kattlådan för att motverka oönskad doft.

Gör rent spis och ugn med bikarbonat

För att göra rent spishällen med bikarbonat, blöt först ytan med vatten och strö sedan över bikarbonat. Vänta en stund och torka av med en fuktig tvättsvamp. Upprepa om det behövs. Spishällen blir skinande ren utan risk att du repar den.

Gör rent ugnen med hjälp av en pasta gjord på 1 dl bikarbonat, 1 dl salt och lite vatten. Bred ut pastan och låt ugnsluckan stå lite på glänt, värm ugnen till 200° och stäng sedan av värmen. Torka av med vatten när ugnen har svalnat men fortfarande är varm.

Ett alternativ är att strö över generöst med bikarbonat och därefter spraya på med ättika. Det kommer att börja bubbla. Låt verka i ca 5 minuter. Ta sedan hjälp av en disksvamp eller diskborste för att lösa upp fläckarna. Avsluta med att skölja av med vatten.

Gör rent brända kastruller med bikarbonat

För att få bort bränd mat i botten av grytor och kastruller, strö över bikarbonat, tillsätt varmt vatten och låt stå under natten. Den inbrända maten kommer nu att lossna mycket lättare. Diska därefter som vanligt.

Få bukt med stopp i avloppet med bikarbonat

Vid tilltäppta avlopp, häll i ½ dl bikarbonat i vasken och slå sedan på rikligt med kokande vatten, upprepa vid behov.

Få bort fettfläckar med bikarbonat

För att få bort fettfläckar på kläder så kan du gnugga in en pasta gjort på bikarbonat och vatten på fläcken och låt verka en stund. Tvätta sedan kläderna som vanligt.

Få bort missfärgningar av te och kaffe på porslin

För att få bort fläckar och missfärgningar av kaffe och te på porslin, fyll diskhon med hett vatten, häll i 1 dl bikarbonat och låt porslinet ligga i blöt en halvtimme. Diska sedan kopparna som vanligt.

Bli av med lukt och missfärgningar av plastbehållare

Plastbehållare som man bevarar maten i kan ofta bli missfärgade och ibland kan det även vara svårt att bli av med matlukten. Genom att först diska behållarna med bikarbonat och vatten och därefter med diskmedel så blir de som nya igen.

Gör rent ditt duschdraperi med bikarbonat

Lägg ditt duschdraperi i en lösning av bikarbonat och vatten och låt verka en stund. Skölj sedan av med vatten och ditt duschdraperi är rent och fräscht igen.

Ta bort fläckar på mattor med bikarbonat

Fukta fläcken och pudra över bikarbonat och låt verka i ca 1 timme. Skrubba sedan försiktigt bort fläcken med en fuktig trasa. Resterna av bikarbonatet kan du enkelt dammsuga upp.

Bikarbonat för miljövänlig städning

Att köpa Bikarbonat i småförpackningar från mataffären kan bli onödigt dyrt eftersom det går åt en hel del. Så mitt tips är att köpa ren bikarbonat i större ekonomisk förpackning. Återförsäljare hittar du här

Fler naturliga och giftfria hushållsprodukter hittar du här

Relaterade inlägg:

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Tina Åberg december 18, 2014 kl. 10:08

Jättebra tips! Ett tips från mig är att putsa silver med bikarbonat. Lägg folie i vasken och lägg på silvret som du vill få rent. Strö sedan över bikarbonat och häll på hett vatten. Silvret blir rent på bara ett par minuter.

Svara

2 Ulrika december 18, 2014 kl. 10:13

Underbart! Dessa tipsen ska jag prova 🙂

Svara

3 Anna Jansson december 19, 2014 kl. 21:39

Tusen tack! Alltid bra tips här 🙂

Svara

4 Maja december 20, 2014 kl. 16:34

Jag använder milda städprodukter, men jag tror tyvärr inte att de är helt naturliga. Jag funderar på att prova lillys eco produkter som du nämnde, de var ju inte alls så dyra.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: