Naturliga medel mot mal och pälsängrar

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Gents och Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 7 juni, 2015 · 8 comments

in Aromaterapi & Eteriska oljor, Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Huskurer - Husmorstips

Mal och pälsängrar är textilätande insekter som man helst vill hålla borta från sitt hem. Istället för att skrämma bort dom med malkulor eller andra illaluktande och kemiska preparat så kan man använda sig av naturliga medel som snabbt får dom att fly.

Naturliga medel mot mal och pälsängrar

Pälsängrar

Pälsängrar flyger gärna in i hemmen där dom sedan lägger sina ägg. När äggen kläcks sprider sig larverna i huset och man kan få problem med förstörda textilier. Pälsängrar älskar naturmaterial och går framför allt på bomull, ylle, päls och läder. Helst av allt så föredrar dom att äta kläder som blivit använda då de innehåller hudavlagringar som dom gillar att smaska i sig.

Malfjärilar och mallarver

Själva malfjärilarna gör ingen skada utan det är larven som är ”boven i dramat” och angriper våra textilier. Både pälsmalen och klädesmalens larver lever inuti en långsmal kokong som den tillverkar av avgnagt material och spinntrådar. Larven blir ca 10 mm lång. Pälsmalens larv bär alltid med sig sin kokong, medan klädesmalens larv lämnar sin kokong när den äter.

Cederträ mot mal och pälsängrar

Doften av cederträ är något som pälsängrar och mal avskyr. Cederträblock är både väldoftande och praktiska till skillnad från illaluktande malkulor som dessutom är fulla av kemikalier. Lägg block av cederträ bland dina kläder i garderober och byrålådor för att skydda mot mal, pälsängrar och andra skadedjur. Cederträblocken förnyar du genom att försiktigt slipa med ett fint sandpapper någon gång per år så kommer dom hålla väldigt länge. Återförsäljare av cederträblock hittade jag här. Du kan även använda dig av eterisk cederträolja. Häll några droppar på tygbitar eller doftkuddar och lägg i garderober och byrålådor.

Lavendel mot mal och pälsängrar

Traditionellt har människor utnyttjat lavendel som ett medel mot tygätande insekter i århundraden. Man kan använda sig av torkad lavendelblom som man lägger i små tygpåsar eller eterisk lavendelolja som man droppar på doftkuddar eller små tygbitar. Sprid ut Påsarna/tygbitarna i garderober, byrålådor och andra utrymmen där du vill skydda dina textilier från mal och pälsängrar. En oslagbar duo är alltså att använda cederträ och lavendel tillsammans för att hålla hemmet fritt från dom små krypen.

Här hittar du återförsäljare till:

Här kan du läsa om fler huskurer och husmorstips:

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Anneli juni 7, 2015 kl. 09:13

Cederträ klossar har jag letat efter ett tag nu, så tack för länken till återförsäljare 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 8, 2015 kl. 17:01

Varsågod! 🙂

Svara

3 Maria A. juni 9, 2015 kl. 20:30

Tack! Det var bra tips. Jag misstänker att vi har mal eller pälsäng då jag hittat några misstänksamma hål i vissa plagg.

Svara

4 Mikaela Bjerring juni 10, 2015 kl. 19:03

Åh nej, det är inte roligt! Städa ut och använd generöst med cederträ och lavendel.

Svara

5 Emma O juni 12, 2015 kl. 09:52

Dom små krypen är vidriga! Jag har haft dom innan och så mycket kläder blev förstört! Jag ska inhandla idag och lägga i min garderob i förebyggande syfte. För om dom väl kommer är det förödande.

Svara

6 Mikaela Bjerring juni 13, 2015 kl. 19:07

Det bästa är definitivt att förebygga. Verkligen inte roligt när kläder och textiler blir förstörda.

Svara

7 Sofia augusti 29, 2015 kl. 21:16

Cederträ är det bästa för ohyra i garderoben. Fungerar fantastiskt bra.

Svara

8 Mikaela Bjerring augusti 30, 2015 kl. 19:04

Visst gör det. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: