Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Fördelar med att bada i bikarbonat

av | maj 12, 2016 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kroppsvård & skönhet, Stresshantering | 23 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost, Bodystore och Cool stuff –

Bikarbonat är en multifunktionell produkt med en mängd användningsområden. Den kan vara mycket användbar för allt från matlagning, städning och tvätt till kroppsvård, hälsa och skönhet. I det här inlägget tänkte jag fokusera på fördelarna med att tillsätta bikarbonat i badet.

Detta händer i kroppen när du badar i bikarbonat

Vad är bikarbonat?

Natriumvätekarbonat (NaHCO3), eller natriumbikarbonat (gammalt namn) brukar kort bara kallas för bikarbonat. Det är ett ämne som finns naturligt i vattenkällor, hav och mark. Även vår kropp producerar bikarbonat där det har en funktion i pH-regleringen (syra-basbalansen).

Det är ett av kolsyrans natriumsalter. Bikarbonat innehåller koldioxid och när den blandas med en syra bildas koldioxidgas, vilket skapar ett brus (kolsyra). Bikarbonat har ett pH-värde på 8-8,5, vilket gör det svagt alkaliskt.

Bad med bikarbonat

Att ta ett varmt bad kan vara fantastiskt avslappnande och välgörande för både kropp och själ. Dessutom kan det vara riktigt skönt för ömma och stela, leder och muskler. Det sätter även fart på cirkulationen.

Bikarbonat är svagt alkaliskt och så fort man tillsätter det till vatten känner man hur det blir silkigare. Det gör att huden känns riktigt mjuk och len efter ett bikarbonatbad. Det kan även många gånger bidra till att minska hudirritation och klåda. Dessutom har man sett genom forskning att det har antibakteriella egenskaper (1). Här följer några tips för egenvård med bikarbonatbad.

Stilla klåda vid eksem och irriterad hud

Bad med bikarbonat kommer inte göra att eksemen försvinner, men det är en uppskattad egenvård bland många för att stilla klåda och irritation. The National Eczema Association (2) föreslår att man kan tillsätta drygt 1/2 dl (1/4 Cup) bikarbonat till ett bad för att still klåda vid eksem. Det är också rekommenderat att man använder varmt vatten, inte hett och att man undviker att skrubba huden.

Vid kliande insektsbett

Om du har fått kliande och irriterande insektsbett så är det en populär huskur att ta hjälp av bikarbonat. Man kan ta ett bad med bikarbonat eller använda en pasta gjord på 1 del bikarbonat och 1 del vatten som man sedan styrker på de kliande betten.

För att lugna solbränna

Om du har råkat bränna dig i solen är bikarbonatbad en uppskattad huskur för att stilla svedan. Du vill dock hålla dig till ljummet vatten. Om det är ett mindre område så kan du göra en pasta med bikarbonat och vatten och försiktigt applicera på det utsatta området, låt verka en stund och skölj av med ljummet vatten följt av att du smörjer in dig.

Vid svampinfektioner på huden och naglar

Ett bad eller fotbad med bikarbonat är en traditionell och uppskattad huskur vid vanliga svampinfektioner så som fotsvamp och nagelsvamp. Det finns även studier (3) som visar att bikarbonat kan hjälpa för att bli av med ytliga svampinfektioner på huden och naglarna.

Bikarbonatbad vid psoriasis

I århundraden har olika bad varit en del av behandlingen vid psoriasis. Än idag, även med mer moderna behandlingar tillgängliga, anses bad med till exempel döda havet salt (4) och bikarbonat (5) vara fördelaktiga vid psoriasis för väldigt många.

Vid en studie (5) ville man bedöma effekten av natriumbikarbonat (NaHCO3)-bad hos patienter med psoriasis. 31 personer med mild till måttlig psoriasis ingick i studien. Nitton patienter fick natriumbikarbonatbad och tolv patienter ingick i en placebogrupp. Bedömningar gjordes innan studien påbörjades och dag 21. Resultatet visade att nästa alla patienter som fick bada i bikarbonat rapporterade en förbättring i form av minskad klåda och irritation. Det kan därmed vara värt att prova bikarbonatbad om man har psoriasis för se hur det känns.

Bikarbonat vid irriterad hud efter rakning

Om din hud har en tendens att bli irriterad efter rakning kan bikarbonat komma till din räddning. Du kan ta ett bad med bikarbonat eller göra en pasta med bikarbonat och vatten. Applicera på det utsatta området och låt torka på huden under 5-10 minuter. Skölj sedan av med kallt vatten för att stänga porerna.

Exempel för dosering av bikarbonat till bad:

  • Till ett bad tillsätter du 1/2-3 dl bikarbonat och badar i 20-40 minuter. Prova dig fram vilken mängd som passar dig.
  • Till ett fotbad tillsätter du 1-2 msk till cirka 5 liter vatten och låter fötterna vara i under 20-30 minuter.

Tips!

Den typ av bikarbonat du vill använda för bikarbonatbad är ren bikarbonat ämnad för matlagning eller hår- och hudvård som till exempel Crearome bikarbonat eller Zechsal Bikarbonat. Den som säljs för städning är nämligen inte alltid helt ren. Vissa gillar även att kombinera bikarbonat med epsomsalt (bittersalt) eller döda havet salt. Om huden inte är skadad kan man även tillsätta några droppar eterisk olja som till exempel lavendel, bergamott, grapefrukt eller någon annan beroende på preferens. (2-5 droppar eterisk olja till ett helt bad räcker). 

Jag tycker även om att torrborsta kroppen innan. Mer om hur du gör det och alla fördelar kan du läsa i inlägget ”Därför är torrborstning så bra”. Det ska du ju såklart inte göra på skadad eller irriterad hud, samt vid hudproblem som psoriasis och eksem.

Efter att du har badad klart vill du duscha av dig i vatten, klappa huden torr med en handduk, följt av att du smörjer in dig direkt för att återfukta huden.

För dig som inte har badkar

För dig som inte har badkar kan jag rekommendera badbaljan för vuxna. En lösning som blev min egen räddning eftersom lägenheten jag bor i saknar badkar. Det är ett portabelt badkar som är bekvämt, tillräckligt stort för en vuxen och finns att köpa i flera färger. En fantastisk lösning när man inte har badkar, men ändå vill kunna njuta av sköna och avslappnande bad.

Med badbaljan medföljer en avloppsslang som är fäst i badbaljans underkant, vilket gör den lätt att tömma. Du ställer helt enkelt badbaljan i närheten av ett avlopp i badrummet.  Badbaljan är nätt och kompakt. Den får även plats i små badrum och är lätt att flytta runt då den bara väger cirka 5 kilo. Återförsäljare av badbaljan hittar du här. Det finns även en hopfällbar badbalja som alternativ som du hittar här.

 

Källor och Referenser:

(1) Antibacterial activity of baking soda. 1997;18(21):S17-21;quiz S46. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12017929/

(2) National Eczema Association: Eczema and Bathing. https://nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing/

(3) Antifungal activity of sodium bicarbonate against fungal agents causing superficial infections. PMID: 22991095 DOI: 10.1007/s11046-012-9583-2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22991095/

(4) Dead sea bath salt for the treatment of psoriasis vulgaris: a double-blind controlled study. Volume 9, Issue 3, December 1997, Pages 237-242. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0926995997001335

(5) Old fashioned sodium bicarbonate baths for the treatment of psoriasis in the era of futuristic biologics: an old ally to be rescued. 2005 Feb;16(1):26-30. doi: 10.1080/09546630410024862. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15897164

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

23 Kommentarer

  1. Maria

    Bikarbonatbad är så härligt. Kan absolut rekommendera det av erfarenhet.

    Svara
    • Filip

      Hej ! Är det någon speciell bikarbonat som jag kan använda till bad ? Eller är det bara vanlig bakpulver?

      Mvh Filip

    • Mikaela Bjerring

      Du ska inte använda bakpulver, utan ren bikarbonat ämnad för hudvård eller matlagning. Bikarbonat som säljs som en städprodukt kan innehålla rester av aluminium så det vill du inte ha.

  2. Lena H

    Ska absolut prova 🙂

    Svara
  3. Monica Hansson

    Dricker ½ tsk bikarbonat i vatten varje morgon. Det lättar min andning för jag har problem med pollen. När jag dricker bik.vatten på morgonen så märker jag även att jag inte är hungrig förrän 2-3 timmar senare, så numera blir det brunch och det funkar jättebra. I övrigt har jag bikarbonat i tvätt o städ och är jättenöjd. Ättika används flitigt oxå i städ o tvätt (sköljmedel). Fungerar fin-fint.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Underbart! Ja, bikarbonat är bra till mycket det 🙂

  4. Annika

    Tvättar mitt ansikte dagligen med bikarbonat, så bra!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, bikarbonat är fantastiskt för att tvätta ansiktet, håret och hela kroppen med.

  5. Marianne Perrin

    Jag önskar prenumerera på nyhetsbrev.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Då lägger jag till din e-mail på nyhetsbrevet.

  6. Malin

    Hej, jag är kraftigt försurad och tänkte börja med bikarbonat. Hoppas bara jag tål det eftersom jag normalt inte tål kemikalier utan bara organiska preparat. Min fråga är hur ofta man ska göra fotbaden/baden? Kan man köra en gång i veckan i ett par månader? Eller kan det vara farligt om man kör så ofta? Vad kan bieffekter vara om man får för mycket exponering för bikarbonaten så att säga? Hälsn Malin

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Bikarbonat är en naturlig produkt. Det är ett ämne som finns i naturen och det är även ett ämne som kroppen själv produceras. Det innehåller alltså inga kemikalier. Se bara till att du använder en ren bikarbonat som typ den jag länkar till i inlägget. Man brukar inte rekommendera mer än högst 2 gånger i veckan. Du kan börja med att göra varannan vecka.

    • Malin

      Tack för snabbt svar! Ska börja med fotbaden. Vet du om det är mindre hälsosamt att använda plastbehållare för det varma vattnet vid fotbad? Att plasten lakar ut kemikalier som kroppen tar upp till skillnad från ex ett fotbad i porslin. Undviker plast i matlagningen av den anledningen.

    • Mikaela Bjerring

      Om du hittar en i bioplast så är det ingen risk för att plasten lakar ut kemikalier och hormonstörande ämnen. Glas och porslin är ju bra material, men kan vara otympligt och svårt att hitta som passar för fotbad. Rostfritt stål kan ju vara ett alternativ annars.

    • Malin

      Återigen tack för ett bra tips!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close