Detta händer i kroppen när du badar i bikarbonat

by Mikaela Bjerring on 12 maj, 2016 · 8 comments

in Andningen - Luftvägarna, Blogg, Fotvård, Hälsa, Kroppsvård, Muskler – Skelett – Leder, Naturlig skönhet, Sömnen, Stress, Välgörande bad

I Japan och även i andra delar av världen är det vanligt att göra hälsokurer i form av koldioxidbad. Anledningen är att en viss del av koldioxiden kan tas upp av kroppen via huden. Blodkärlen vidgas, blodcirkulationen ökar och mer syre kan transporteras till kroppens vävnader. När bikarbonat löses i vatten bildas koldioxid, vilket gör att man kan få samma effekt som vid ett koldioxidbad när man tillsätter bikarbonat i badvattnet.

Bada i bikarbonat - koldioxidbad

Koldioxidbad som hälsokur

Koldioxidbad erbjuds ofta på olika spa-anläggningar och hälsohem. Antingen som i naturligt varma källor som innehåller koldioxid eller i speciella bad där man tillsätter koldioxid till vattnet. Bikarbonat (HCO3-) innehåller stora mängder koldioxid (CO2), vilket gör att bikarbonat i badvattnet blir som ett egentillverkat koldioxidbad som kommer med många fördelar för hälsan.

När vi andas tas syre upp från inandningsluften och förs vidare till kroppens celler. Restprodukten blir koldioxid som kroppen sedan transporterar ut. Så varför skulle vi då vilja tillföra koldioxid om det är något som kroppen vill göra sig av med? Jo, koldioxid är nämligen inte bara en restprodukt utan fyller även ett antal funktioner i kroppen innan den transporteras ut. Koldioxid bidrar till att vidga blodkärlen och luftvägarna, cirkulationen ökar och då kan syret lättare och effektivare transporteras till kroppen celler. Därefter transporteras koldioxiden ut ur kroppen med utandningsluften. Som med allt annat behöver vi balans mellan olika ämnen. I det här fallet balans mellan syre och koldioxid. Ökat syreupptag minskar kroppens försurning, minskar känslor av oro, nervositet, ger mer energi, bättre koncentration och ger ökat välbefinnande.

Orsak till obalans mellan syre och koldioxid

Den största anledningen till att vi får en obalans i syre- och koldioxidbalansen är att vi andas fel, stressar för mycket, sover dåligt, äter en obalanserad kost, infektioner etc. När vi är stressade andas vi ytligt och snabbt. Vi andas dessutom med bröstet istället för med diafragma/mage. Det betyder att vi försöker tvinga in en massa luft snabbt, men blodkärlen och luftvägarna dras samman. Vi får alltså dålig syresättning av cellerna i kroppen. En bra syresättning har stor betydelse för vår prestation, ämnesomsättning, energiproduktion, för ett normalt immunsystem och för att alla kroppens celler ska må bra.

Bikarbonat i bad och fotbad

  • Till ett halvfullt badkar tillsätter du 1 dl bikarbonat och badar i ca 20 minuter.
  • Till fotbad tillsätter du 1 matsked till ca 5 liter vatten och badar fötterna i ca 20 minuter.

Har du problem med en stel och värkande kropp kan ett varmt bad med bikarbonat göra susen. Bikarbonatbad är även rena skönhetskuren och har en utrensade effekt på huden och gör den härligt mjuk och len. Ett mer ekonomiskt alternativ är att köpa en större förpackning av ren bikarbonat.

Om din hud har en tendens att bli irriterad efter rakning kan bikarbonat komma till din räddning. Blanda bikarbonat med lika delar vatten och låt blandningen torka på huden 5-10 minuter. Skölj sedan av med kallt vatten.

För dig som inte har badkar

För dig som inte har badkar kan jag rekommendera badbaljan för vuxna. Ett portabelt badkar som är bekvämt och tillräckligt stort för en vuxen och finns att köpa i flera färger. Med badbaljan medföljer en avloppsslang som är fäst i badbaljans underkant, vilket gör den lätt att tömma. Du ställer helt enkelt badbaljan i närheten av ett avlopp i badrummet. En fantastisk lösning när man inte har badkar, men ändå vill kunna njuta av renande och avslappnande bad. Badbaljan är nätt och kompakt. Den får även plats i små badrum och är lätt att flytta runt då den bara väger ca 5 kilo. Återförsäljare av badbaljan hittar du här.

Återförsäljare av bikarbonat ämnad för hud- och hårvård hittar du här

Läs om fler tips med bikarbonat:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARStudie om hur nästan all koldioxid (upp emot 90 %) som produceras i våra muskler transporteras i blodet i form av bikarbonat - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18641706

Studie om hur bikarbonat kan öka uthålligheten vid intensiv träning - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10367725

Studie om hur bikarbonat ökar prestationen - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19625976

 

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 8 comments… read them below or add one }

1 Maria maj 15, 2016 kl. 11:57

Bikarbonatbad är så härligt. Kan absolut rekommendera det av erfarenhet.

Svara

2 Lena H maj 16, 2016 kl. 08:58

Ska absolut prova 🙂

Svara

3 Monica Hansson maj 13, 2017 kl. 07:29

Dricker ½ tsk bikarbonat i vatten varje morgon. Det lättar min andning för jag har problem med pollen. När jag dricker bik.vatten på morgonen så märker jag även att jag inte är hungrig förrän 2-3 timmar senare, så numera blir det brunch och det funkar jättebra. I övrigt har jag bikarbonat i tvätt o städ och är jättenöjd. Ättika används flitigt oxå i städ o tvätt (sköljmedel). Fungerar fin-fint.

Svara

4 Mikaela Bjerring maj 13, 2017 kl. 08:56

Underbart! Ja, bikarbonat är bra till mycket det 🙂

Svara

5 Annika november 29, 2017 kl. 08:03

Tvättar mitt ansikte dagligen med bikarbonat, så bra!

Svara

6 Mikaela Bjerring november 29, 2017 kl. 10:42

Ja, bikarbonat är fantastiskt för att tvätta ansiktet, håret och hela kroppen med.

Svara

7 Marianne Perrin december 9, 2017 kl. 03:10

Jag önskar prenumerera på nyhetsbrev.

Svara

8 Mikaela Bjerring december 9, 2017 kl. 10:30

Då lägger jag till din e-mail på nyhetsbrevet.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: