Detta händer i kroppen när du badar i bikarbonat

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Coolstuff.se -

by Mikaela Bjerring on 12 maj, 2016 · 17 comments

in Andningen - Luftvägarna, Blogg, Fotvård, Hälsa, Kroppsvård, Muskler – Skelett – Leder, Naturlig skönhet, Sömnen, Stress, Välgörande bad

I Japan och även i andra delar av världen är det vanligt att göra hälsokurer i form av koldioxidbad. Anledningen är att en viss del av koldioxiden kan tas upp av kroppen via huden. Blodkärlen vidgas, blodcirkulationen ökar och mer syre kan transporteras till kroppens vävnader. När bikarbonat löses i vatten bildas koldioxid, vilket gör att man kan få samma effekt som vid ett koldioxidbad när man tillsätter bikarbonat i badvattnet.

Detta händer i kroppen när du badar i bikarbonat

Koldioxidbad som hälsokur

Koldioxidbad erbjuds ofta på olika spa-anläggningar och hälsohem. Antingen i form av naturligt varma källor som innehåller koldioxid eller i speciella bad där man tillsätter koldioxid till vattnet. Eftersom bikarbonat innehåller stora mängder koldioxid kan man göra ett egentillverkat koldioxidbad genom att tillsätta bikarbonat.

När vi andas tas syre upp från inandningsluften och förs vidare till kroppens celler. Restprodukten blir koldioxid som kroppen sedan transporterar ut. Så varför skulle vi då vilja tillföra koldioxid om det är något som kroppen vill göra sig av med? Jo, koldioxid är nämligen inte bara en restprodukt utan fyller även ett antal funktioner i kroppen innan den transporteras ut. Koldioxid bidrar till att vidga blodkärlen och luftvägarna, cirkulationen ökar och då kan syret lättare och effektivare transporteras till kroppen celler. Därefter transporteras koldioxiden ut ur kroppen med utandningsluften. Som med allt annat behöver vi balans mellan olika ämnen. I det här fallet balans mellan syre och koldioxid. Ökat syreupptag reducerar kroppens försurning, minskar känslor av oro, nervositet, ger mer energi, bättre koncentration och bidrar till ett ökat välbefinnande.

Orsak till obalans mellan syre och koldioxid

Den största anledningen till att vi får en obalans i syre- och koldioxidbalansen är att vi andas fel, stressar för mycket, sover dåligt, äter en obalanserad kost, infektioner etc. När vi är stressade andas vi ytligt och snabbt. Vi andas dessutom med bröstet istället för med diafragma/mage. Det betyder att vi försöker tvinga in en massa luft snabbt, men blodkärlen och luftvägarna dras samman. Vi får alltså dålig syresättning av cellerna i kroppen. En bra syresättning har stor betydelse för vår prestation, ämnesomsättning, energiproduktion, för ett normalt immunsystem och för att alla kroppens celler ska må bra.

Att göra koldioxidbad med bikarbonat

Du har redan läst om många fördelar med att tillföra kroppen koldioxid. Koldioxidbad är även något som ofta används vid psoriasis (1) och som kan förbättra dålig blodcirkulation (2). Har du en stel och värkande kropp så kan ett varmt bad med bikarbonat göra susen. Bikarbonatbad är även rena skönhetskuren och har en utrensade effekt på huden, samtidigt som det gör den härligt mjuk och len.

Om din hud har en tendens att bli irriterad efter rakning kan bikarbonat komma till din räddning. Blanda bikarbonat med lika delar vatten och låt blandningen torka på huden 5-10 minuter. Skölj sedan av med kallt vatten. Den bikarbonat som du bör använda är ren bikarbonat som är ämnad för hår- och hudvård, som garanterat är fri från aluminium.

Dosering av bikarbonat till bad

  • Till ett halvfullt badkar tillsätter du 1 dl bikarbonat och badar i ca 20 minuter.
  • Till fotbad tillsätter du 1 matsked till ca 5 liter vatten och låter fötterna vara i ca 20 minuter.

För dig som inte har badkar

För dig som inte har badkar kan jag rekommendera badbaljan för vuxna. En lösning som blev min egen räddning eftersom lägenheten jag bor i saknar badkar. Det är ett portabelt badkar som är bekvämt och tillräckligt stort för en vuxen och finns att köpa i flera färger. Med badbaljan medföljer en avloppsslang som är fäst i badbaljans underkant, vilket gör den lätt att tömma. Du ställer helt enkelt badbaljan i närheten av ett avlopp i badrummet. En fantastisk lösning när man inte har badkar, men ändå vill kunna njuta av renande och avslappnande bad. Badbaljan är nätt och kompakt. Den får även plats i små badrum och är lätt att flytta runt då den bara väger ca 5 kilo. Återförsäljare av badbaljan hittar du här.

Återförsäljare av bikarbonat ämnad för hud- och hårvård hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Old fashioned sodium bicarbonate baths for the treatment of psoriasis in the era of futuristic biologics: an old ally to be rescued: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15897164

(2) Carbon dioxide water-bath treatment augments peripheral blood flow through the development of angiogenesis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28704614

(3) Studie om hur nästan all koldioxid (upp emot 90 %) som produceras i våra muskler transporteras i blodet i form av bikarbonat - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18641706

(4) Studie om hur bikarbonat kan öka uthålligheten vid intensiv träning - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10367725

(3) Studie om hur bikarbonat ökar prestationen - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19625976

 

{ 17 comments… read them below or add one }

1 Maria maj 15, 2016 kl. 11:57

Bikarbonatbad är så härligt. Kan absolut rekommendera det av erfarenhet.

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 16, 2016 kl. 11:17

Visst är det härligt!

Svara

3 Lena H maj 16, 2016 kl. 08:58

Ska absolut prova 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring maj 17, 2016 kl. 14:16

Det är ett härligt bad! 🙂

Svara

5 Monica Hansson maj 13, 2017 kl. 07:29

Dricker ½ tsk bikarbonat i vatten varje morgon. Det lättar min andning för jag har problem med pollen. När jag dricker bik.vatten på morgonen så märker jag även att jag inte är hungrig förrän 2-3 timmar senare, så numera blir det brunch och det funkar jättebra. I övrigt har jag bikarbonat i tvätt o städ och är jättenöjd. Ättika används flitigt oxå i städ o tvätt (sköljmedel). Fungerar fin-fint.

Svara

6 Mikaela Bjerring maj 13, 2017 kl. 08:56

Underbart! Ja, bikarbonat är bra till mycket det 🙂

Svara

7 Annika november 29, 2017 kl. 08:03

Tvättar mitt ansikte dagligen med bikarbonat, så bra!

Svara

8 Mikaela Bjerring november 29, 2017 kl. 10:42

Ja, bikarbonat är fantastiskt för att tvätta ansiktet, håret och hela kroppen med.

Svara

9 Marianne Perrin december 9, 2017 kl. 03:10

Jag önskar prenumerera på nyhetsbrev.

Svara

10 Mikaela Bjerring december 9, 2017 kl. 10:30

Då lägger jag till din e-mail på nyhetsbrevet.

Svara

11 Malin oktober 2, 2018 kl. 10:14

Hej, jag är kraftigt försurad och tänkte börja med bikarbonat. Hoppas bara jag tål det eftersom jag normalt inte tål kemikalier utan bara organiska preparat. Min fråga är hur ofta man ska göra fotbaden/baden? Kan man köra en gång i veckan i ett par månader? Eller kan det vara farligt om man kör så ofta? Vad kan bieffekter vara om man får för mycket exponering för bikarbonaten så att säga? Hälsn Malin

Svara

12 Mikaela Bjerring oktober 3, 2018 kl. 11:06

Bikarbonat är en naturlig produkt. Det är ett ämne som finns i naturen och det är även ett ämne som kroppen själv produceras. Det innehåller alltså inga kemikalier. Se bara till att du använder en ren bikarbonat som typ den jag länkar till i inlägget. Man brukar inte rekommendera mer än högst 2 gånger i veckan. Du kan börja med att göra varannan vecka.

Svara

13 Malin oktober 3, 2018 kl. 22:41

Tack för snabbt svar! Ska börja med fotbaden. Vet du om det är mindre hälsosamt att använda plastbehållare för det varma vattnet vid fotbad? Att plasten lakar ut kemikalier som kroppen tar upp till skillnad från ex ett fotbad i porslin. Undviker plast i matlagningen av den anledningen.

Svara

14 Mikaela Bjerring oktober 6, 2018 kl. 09:59

Om du hittar en i bioplast så är det ingen risk för att plasten lakar ut kemikalier och hormonstörande ämnen. Glas och porslin är ju bra material, men kan vara otympligt och svårt att hitta som passar för fotbad. Rostfritt stål kan ju vara ett alternativ annars.

Svara

15 Malin oktober 6, 2018 kl. 20:38

Återigen tack för ett bra tips!

16 Kirsten chen juli 15, 2019 kl. 11:16

Önsker få nyhets brev.
Dette med bikarbonat var intressant

Svara

17 Mikaela Bjerring juli 16, 2019 kl. 15:04

Du är välkommen att skriva upp dig för nyhetsbrevet genom formuläret som finns i huvudmenyn. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: