Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Att använda bikarbonat för städning och tvätt

av | dec 17, 2014 | Eko & Miljövänligt, Hälsa, Hem & hushåll, Huskurer & Husmorstips | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Bikarbonat är en fantastisk multifunktionell produkt som verkligen hör hemma i alla hushåll. Inte minst är den mycket användbar för städning och tvätt. Det är en naturlig, giftfri, skonsam och ofarlig produkt för så väl människor som djur och natur. Dessutom är det ekonomiskt. Här följer en rad tips för hur du kan dra nytta av bikarbonat i hemmet.

Att använda bikarbonat för städning och tvätt

Bikarbonat för miljövänlig städning och tvätt

Bikarbonat, eller natriumbikarbonat är ett helt naturligt ämne som finns i mark och hav. Även våra kroppar producerar bikarbonat. Det är alltså helt ofarligt för människor, djur och natur. Förutom att använda bikarbonat för städning och tvätt, så har den även många användningsområden för kropps- och skönhetsvård, i trädgården och mycket mer. Det är verkligen en sån produkt som man alltid vill ha hemma.

Bikarbonat ska inte förväxlas med bakpulver som även innehåller en rad andra ingredienser. Mitt tips är att köpa ren bikarbonat i en större ekonomisk förpackning. Som till exempel Crearome bikarbonat.

I många av följande tips, så använder man dammsugaren för att avlägsna bikarbonaten efter det att den verkat klart. Tänk dock på att vissa dammsugare kan ta skada om man dammsuger upp mycket fint pulver som bikarbonat. Det är därför bäst att man innan damsugningen skakar av eller sopar upp majoriteten och sen bara tar de allra sista resterna med dammsugaren. 

Få bort dålig lukt med bikarbonat

Bikarbonat är väldigt effektivt för att få bort dålig lukt i kylskåpet, soptunnan, skåp, skor etc. Här följer några exempel.

Kylskåpet – Börja med att städa ur. Töm kylskåpet på all mat. Blanda 3 msk bikarbonat med 3 dl vatten och använd för att torka av alla ytor. När kylskåpet är rent sätter du tillbaka alla livsmedel tillsammans med en liten skål bikarbonat. Den dåliga lukten är nu borta och det kommer även motverka att lukten kommer tillbaka.

Skor – Skor som luktar fotsvett är verkligen inte trevligt, men det går att åtgärda. Häll i 1 msk bikarbonat i varje sko och se till att det kommer på hela innersulan. Låt dom sedan stå över natten eller längre. Töm ut bikarbonaten, dammsug ur resterna och dina skor kommer nu att dofta mycket bättre.

Möbler – Äldre möbler har en tendens att ibland lukta lite unket, men den doften går att få bort. Om det är en byrå eller ett skåp som luktar invändigt så kan du pudra bikarbonat i lådor och på hyllplan och låta stå några dagar. Därefter städar du ur och dammsuger bort resterna av bikarbonaten. Precis som i kylskåpet kan du också sätta in en skål med bikarbonat för att få bort den resterande dåliga doften och motverka att den kommer tillbaka.

Soptunnan – Ett annat ställe som det gärna kan lukta lite otrevligt i är soptunnan. Även om man använder en påse och rengör tunnan regelbundet så kan en dålig lukt bita sig fast i materialet. Häll bara lite bikarbonat i botten så suger den till sig både lukt och eventuell fukt.

Rengör ytor i kök och badrum med bikarbonat

Med hjälp av bikarbonat kan du få skinnade rena ytor i köket och badrummet. Ta en skål eller en hink, fyll den med varmt vatten och tillsätt 1/2-1 dl bikarbonat. Fukta en svamp eller trasa i bikarbonatlösningen och torka av alla ytor. Vid svårare smuts och kakelfogar som kan vara krångliga att göra rent, kan du använda en pasta gjord på bikarbonat. Blanda 3 delar bikarbonat med 1 del vatten. Stryk på, låt verka en stund och torka rent med vatten.

Rensa avloppet med bikarbonat

Bikarbonat kan verkligen vara din räddning om du får stopp i avloppet. Om det finns vatten i diskhon/vasken så börjar du med att tömma ur det. Därefter häller du i 1/2-1 dl bikarbonat i avloppet, följt av 1/2 dl ättika. Det kommer att börja bubbla rejält och du vill låta det verka i cirka 10 minuter. Därefter slår du på med kokande vatten. Skulle det fortfarande vara stopp efter det, så kan du använda en vaskrensare i gummi. Upprepa sedan proceduren med bikarbonat och ättika igen för att verkligen lösa upp allt som täpper till.

Göra rent ugnen med bikarbonat

Att göra rent ugnen är säkerligen inte mångas favoritsysselsättning, men bikarbonat kan underlätta jobbet markant. Blanda 1 del salt med 1 del bikarbonat tillsammans med lite vatten till en krämig pasta. Stryk ut pastan över hela insidan av ugnen och fokusera extra på inbrända fläckar.

Därefter vill du värma upp ugnen till 200 °C med luckan på glänt. Du kan sätta en träslev, eller liknande i ugnsluckan. När den har värmts upp till 200 °C så stänger du av värmen. Vänta tills ugnen har svalnat, men fortfarande är lite varm innan du torkar rent med en fuktig trasa.

Göra rent spishällen med bikarbonat

Att göra rent spishällen med hjälp av bikarbonat gör jobbet enkelt, utan att du riskerar repor. Blöt ner ytan med vatten och pudra över bikarbonat. Vänta sedan en stund så det har tid att verka. Torka därefter rent med en fuktig disksvamp eller trasa. Vid riktigt svår smuts kan du blöta ner ytan med ättika istället för med vatten. Pudra över bikarbonat och vänta en stund innan du torkar rent med vatten.

Få bort missfärgningar på glas, porslin och plast

För att få bort fläckar och missfärgningar på porslin, glas och plast så fyller du diskhon med hett vatten och häller i 1 dl bikarbonat. Låt föremålen ligga i blöt en halvtimme, följt av att du diskar dom.

Rengöra toalettstolen med bikarbonat

Att bli av med avlagringar i toalettstolen är inte alltid så lätt, men bikarbonat och ättika gör tricket. Ta ett varv med toalettborsten och spola så att insidan blir blöt. Pudra på bikarbonat runt hela insidan av toalettstolen. Låt sedan verka över natten, eller i alla fall några timmar. Blanda lika delar vatten och ättika och häll runt hela insidan. Vänta tills det slutar bubbla och fräsa och skura rent med toalettborsten.

Rengöra madrassen med bikarbonat

Bäddmadrassen får stå ut med mycket och blir lätt ofräsch med tiden. Vi svettas när vi sover, det samlas kvalster och döda hudceller etc. Det är därför bra att rengöra madrassen regelbundet.

För att fräscha upp madrassen så börjar du med att dammsuga den. Pudra sedan över bikarbonat över hela madrassen som då drar åt sig eventuell fukt och dålig lukt. Låt verka i några timmar, skaka av bikarbonaten och dammsug bort resterna. Om du har fläckar på madrassen som du vill få bort, så gör du pasta på 3 delar bikarbonat och 1 del vatten. Applicera pasta på fläcken och låt verka tills den torkat. Skaka av den torkade pastan och dammsug upp resterna.

Ta bort fläckar med bikarbonat

Bikarbonat är fantastisk bra för att ta bort många olika typer av fläckar. För fläckar på golv, väggar och andra hårda ytor kan du blöta en svamp eller trasa, pudra över lite bikarbonat och gnugga försiktigt tills fläcken är borta. Avsluta med att torka rent med vatten.

För tuffare fläckar och fettfläckar på textilier så kan du gnugga in en pasta gjort på bikarbonat och vatten. Låt torka och dammsug bort resterna, eller tvätta textilen i tvättmaskinen. Man kan även lägga textilen i blöt med bikarbonat i 30 minuter och sen tvätta den i tvättmaskinen.

Vitare tvätt med bikarbonat

Vita textilier brukar med tiden bli lite gul- eller grådaskiga, men med bikarbonat kan du snabbt och enkelt få din vittvätt fräsch igen. Tillsätt ungefär 1 dl bikarbonat i tvättmedelsfacket istället för tvättmedel eller tillsammans med ditt vanliga tvättmedel och tvätta som vanligt.

 

Återförsäljare av ren bikarbonat i storpack hittar du här

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

 1. Tina Åberg

  Jättebra tips! Ett tips från mig är att putsa silver med bikarbonat. Lägg folie i vasken och lägg på silvret som du vill få rent. Strö sedan över bikarbonat och häll på hett vatten. Silvret blir rent på bara ett par minuter.

  Svara
 2. Ulrika

  Underbart! Dessa tipsen ska jag prova 🙂

  Svara
 3. Anna Jansson

  Tusen tack! Alltid bra tips här 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Trevligt att du uppskattar dom. 🙂

 4. Maja

  Jag använder milda städprodukter, men jag tror tyvärr inte att de är helt naturliga. Jag funderar på att prova lillys eco produkter som du nämnde, de var ju inte alls så dyra.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tycker Eco Lillys är ett mycket bra alternativ.

 5. Helena Lindgren

  fantastiska tips ska nog göra det mesta

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Vad roligt att du uppskattar tipsen. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close