– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Chiafrön har använts som mat under tusentals år och varit en stapelvara i Mexiko sedan 1500 f.Kr. Idag är fröna ett uppskattat livsmedel för sitt rika innehåll av omega-3, aminosyror, kostfiber och en lång rad vitaminer och mineraler.

Artikelns innehåll:
Vad är chiafrön?
Chiafrön med det vetenskapliga namnet Salvia hispanica, ingår i familjen kransblommiga växter. Den har odlats i Mexiko och andra delar av Central- och Sydamerika under mycket lång tid. De näringsrika fröna är cirka 2 mm långa, ovala och kan vara bruna, vita eller svarta till färgen.
Chiafrön var det huvudsakliga livsmedlet när mayaindianerna, tarahumaraindianerna och aztekerna i Mexiko behövde fylla på med energi. När de skulle ut i strid eller på långdistanslöpning mellan byarna, var dessa frön deras huvudsakliga energikälla. Det sägs också att fröna användes som medicinalväxt vid feber och andra akuta tillstånd.
Näringsinnehållet i chiafrön
Chiafrön är väldigt näringsrika. De innehåller bland annat en betydande mängd omega-3, antioxidanter, samtliga essentiella aminosyror och en rad viktiga vitaminer och mineraler.
Fröna är även rika på kostfiber som har betydelse för en bra tarmfunktion. Fibrerna i chiafrön sväller när de kommer i kontakt med vätska och bildar då en geléaktig konsistens. Att få i sig tillräckligt med kostfiber hjälper till att stimulera tarmens aktivitet och motverkar förstoppning. Det fungerar även som mat för de goda tarmbakterierna, vilket har betydelse för en balanserad tarmflora. En fiberrik kost hjälper även till att hålla blodsockret stabilt.
Att använda chiafrön
Chiafrön är ett mycket användbart livsmedel. Det kan användas för bakning, matlagning, tillsättas i smoothies och andra drycker. Man kan även strö fröna över gröten, yoghurten eller varför inte göra en god och mättande chiapudding.
Du kan även göra din egen energidryck ”Chia Fresca”, likt den som indianerna brukade använda sig av för att öka energin.
Genom att mixa färska eller frusna bär med chiafrön får du en supergod och hälsosam sylt (chiasylt).
Chiaägg är ett mycket bra veganskt alternativ till ägg. Det fungerar utmärkt som äggersättning i många recept för bröd, våfflor, kakor och pannkakor m.m. Längre ner hittar du länkar till inlägg om hur du kan använda fröna på olika sett.