Att grodda chiafrön – så gör du!

by Mikaela Bjerring on 6 september, 2018 · 12 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, Glutenfritt, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Livsmedel, Nötter-Frön, Recept

Chia tillhör de frön som är väldigt enkla att grodda. Det är svårt att misslyckas och på bara några dagar så har du krispiga chiagroddar som bjuder på en god och mild smak. Att inkludera groddar i sin kost är ett fantastiskt gott och enkelt sätt att höja näringsvärdet i en måltid. Dessutom är det både ekonomiskt och lätt att grodda själv.

Detta behöver du:

  • Chiafrön
  • Groddlåda och groddpapper, alternativt ett fat, hushållspapper och en plastpåse.

Gör så här:

  1. Bred ut groddpappret i groddlådan, eller hushållspapper på ett fat.
  2. Strö över chiafrön. Sprid ut dom så de ligger tätt, men inte på varandra.
  3. Vattna så att pappret blir helt blött. Det lättaste är att använda en vattenspruta, men det går även bra att stänka över vatten.
  4. Sätt groddlådan/fatet på en ljus plats i köket, men inte i direkt solljus.
  5. För att bevara mer fukt så sätter du på locket till groddlådan, eller trär över en plastpåse med små hål i över fatet.
  6. Vattna morgon och kväll så att det alltid är fuktigt.
  7. På några dagar har du färdiga chiagroddar. Klipp av groddarna med en sax efterhand som dom ska ätas. Fortsätt att sköta om dina skott, så håller de sig färska tills du har hunnit skörda och äta alla.

Fördelar med att inkludera groddar i kosten

Groddar är verkligen fantastiskt bra mat som är lättsmält för magen och näringsrikt. I processen från frö till grodd bryts antinutrienterna i fröna ner, näringsämnena aktiveras och blir tillgängliga för upptag. När man groddar frön ökar även näringsvärdet markant med i genomsnitt 300 procent. Framför allt höjs innehållet av C-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer, mineraler och protein, medan kolhydraterna minskar. Folsyra kan till exempel öka med hela 600 procent.

Groddarna är även väldigt rika på enzymer som hjälper kroppen att bryta ner det vi äter till minska biståndsdel så att näringen kan tas upp effektivt. Alla råa vegetabiliska livsmedel innehåller enzymer, men groddar tillhör den grupp som är extremt rika. Tillsammans med de matsmältningsenzymer som vår egen kropp producerar kan enzymrik mat som groddar göra mycket gott för mage och tarm.

Relaterade inlägg:

 

{ 12 comments… read them below or add one }

1 Mia september 6, 2018 kl. 21:43

Tack för inspiration.
Äter mycket Chiapudding men nu går jag och groddar ett fat på engångs.

Sol från Mia

Svara

2 Mikaela Bjerring september 6, 2018 kl. 21:51

Härligt Mia! 🙂 Dom har en mild och god smak så dom kan kombineras med mycket.

Svara

3 Laila september 7, 2018 kl. 21:49

Nu har jag satt chiafrön för groddning. Ska bli spännande! 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring september 8, 2018 kl. 10:13

Se bara till att du håller bra fukt så kommer det gå vägen. 🙂

Svara

5 Anja september 8, 2018 kl. 07:13

Tack för en bra och mycket inspirerande blogg! har hittat massor med intressanta tips här. 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring september 8, 2018 kl. 10:14

Så trevligt att du uppskattar min blogg!:)

Svara

7 Kristine september 8, 2018 kl. 09:46

Visste inte att man kunde grodda chiafrön! Tack för tipset!

Svara

8 Mikaela Bjerring september 8, 2018 kl. 10:11

Det går alldeles utmärkt! 🙂

Svara

9 Kalle P september 10, 2018 kl. 10:51

Det måste ju provas! 🙂

Svara

10 Mikaela Bjerring september 10, 2018 kl. 11:02

Tycker jag du ska! 🙂

Svara

11 Emma september 14, 2018 kl. 11:18

Tack för tipset! Ska prova i helgen. 🙂

Svara

12 Mikaela Bjerring september 14, 2018 kl. 12:17

Va trevligt Emma! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: