Chiapudding med extra protein

av | okt 21, 2024 | Frukost - Mellanmål, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein som gör att den mättar riktigt bra.

Chiapudding med extra protein

Kort om chiapudding

Chiapudding är en riktigt bra frukost eller mellanmål som mättar och gör magen glad. Själva chiafröna är inte större än cirka 2 mm i diameter och färgen kan variera mellan svart, grå, brun och vit. De kan absorbera hela 12 gånger sin vikt i vätska och när de blötläggs bildar de en gelkonsistens. Chiafrön är en rik källa till protein, fibrer och vegetabiliskt omega-3 (ALA). De innehåller även ett flertal vitaminer och mineraler. 

Du kan använda vilken mjölk du vill för chiapudding, men själv använder jag alltid en växtbaserad variant som t.ex havremjölk eller mandelmjölk. Kokosmjölk är också riktigt gott och ger en lite krämigare konsistens.

Jag brukar inte söta min chiapudding, eftersom jag inte tycker att det behövs. Tillsätter du dessutom bär eller frukt så får du tillräckligt med sötma från det.

Chiapudding är enkelt att förbereda dagen innan och håller sig bra i kylen i 3-5 dagar. Det gör det riktigt smidigt att göra många portioner samtidigt så du har för flera dagar.

Chiapudding med proteinpulver

Ingredienser för chiapudding med extra protein:

  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl mjölkdryck (t.ex: havremjölk eller mandelmjölk)
  • 1 dl kokosgrädde eller naturell grekisk yoghurt
  • 2 msk proteinpulver (jag använder själv havreprotein)
  • 1/2 dl bär eller chiasylt (se recept längre ner i texten)

Så här gör du:

  1. Blanda chiafröna med mjölkdrycken i ett glas eller en skål och ställ in i kylskåpet. Rör om ett par gånger under den första halvtimmen så att inte chiafröna klumpar ihop sig. Låt chiapuddingen sedan svälla i minst ett par timmar eller helst över natten.
  2. Mät upp proteinpulver och kokosgrädde/yoghurt och vispa ihop tills fluffigt.
  3. Varva chiapuddingen med bär eller chiasylt och toppa med proteinfluffet.
Chiapudding med extra protein

Recept för chiasylt:

  • 3 dl färska eller tinade bär
  • 1,5 dl vatten
  • 4 msk chiafrön
  • 1-2 tsk citronsaft
  • Ca 2 msk sötning som honung, fibersirap eller yaconsirap (kan uteslutas om man vill ha en mindre söt sylt)

Gör så här:

  1. Häll bären i en skål, tillsätt vattnet och blanda ihop med en stavmixer.
  2. Tillsätt chiafröna och mixa lite till. Konsistensen ska vara rätt så lös, eftersom chiafröna kommer att svälla och göra sylten tjockare.
  3. Tillsätt citronsaft och sötning tills du är nöjd med smaken.
  4. Låt chiasylten stå i kylen några timmar så att chiafröna får tid att svälla. Rör om i den några gånger under den första timmen så att inte fröna klumpar ihop sig.
  5. Om sylten efter det skulle kännas för lös, så kan du tillsätta lite mer chiafrön. Om den känns för fast, kan du tillsätta lite mer vatten. Beroende på hur mycket vätska bären innehåller kan du behöva öka eller minska mängden vatten något.
  6. Häll upp den färdiga sylten i en glasburk och förvara i kylen. 
  7. Eftersom sylten inte innehåller något konserveringsmedel så är hållbarheten inte mer än cirka 5 dagar. Det bästa är därför att göra små satser åt gången.

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till svensk hälsokost - För att ersätta ägg i recept är chiaägg ett bra alternativ. Det fungerar utmärkt som äggersättning i bröd, våfflor, kakor och pannkakor m.m. Så om du är vegan, vill undvika ägg av annan anledning,...

Så gör du snabb kimchi (veganskt recept)

Så gör du snabb kimchi (veganskt recept)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Det tar i regel flera dagar eller veckor för traditionell koreansk kimchi att bli klar. Men vill man ha ett alternativ som man kan äta samma dag, kan man göra en snabb kimchi. Här följer ett recept för...

10 Kommentarer

  1. Emma

    Toppen bra tips! Älskar chiapudding. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar tipset. 🙂 Ja chiapudding är verkligen riktigt gott.

  2. Malin

    Så gott! Tack för tipset.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du gilla tipset. 🙂

  3. Eva. A

    Gjorde denna igår och nu är det en ny favorit frukost. 🙂 Så gott och mättar bra.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att det smakade. 🙂

  4. Y.H

    Ser ju bara så mumsigt ut. Sparar!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du sparar receptet. 🙂

  5. Moa

    Så gott det ser ut! Måste testa.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill testa receptet. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...