– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein som gör att den mättar riktigt bra.
Kort om chiapudding
Chiapudding är en riktigt bra frukost eller mellanmål som mättar och gör magen glad. Själva chiafröna är inte större än cirka 2 mm i diameter och färgen kan variera mellan svart, grå, brun och vit. De kan absorbera hela 12 gånger sin vikt i vätska och när de blötläggs bildar de en gelkonsistens. Chiafrön är en rik källa till protein, fibrer och vegetabiliskt omega-3 (ALA). De innehåller även ett flertal vitaminer och mineraler.
Du kan använda vilken mjölk du vill för chiapudding, men själv använder jag alltid en växtbaserad variant som t.ex havremjölk eller mandelmjölk. Kokosmjölk är också riktigt gott och ger en lite krämigare konsistens.
Jag brukar inte söta min chiapudding, eftersom jag inte tycker att det behövs. Tillsätter du dessutom bär eller frukt så får du tillräckligt med sötma från det.
Chiapudding är enkelt att förbereda dagen innan och håller sig bra i kylen i 3-5 dagar. Det gör det riktigt smidigt att göra många portioner samtidigt så du har för flera dagar.
Ingredienser för chiapudding med extra protein:
- 2 msk chiafrön
- 2 dl mjölkdryck (t.ex: havremjölk eller mandelmjölk)
- 1 dl kokosgrädde eller naturell grekisk yoghurt
- 2 msk proteinpulver (jag använder själv havreprotein)
- 1/2 dl bär eller chiasylt (se recept längre ner i texten)
Så här gör du:
- Blanda chiafröna med mjölkdrycken i ett glas eller en skål och ställ in i kylskåpet. Rör om ett par gånger under den första halvtimmen så att inte chiafröna klumpar ihop sig. Låt chiapuddingen sedan svälla i minst ett par timmar eller helst över natten.
- Mät upp proteinpulver och kokosgrädde/yoghurt och vispa ihop tills fluffigt.
- Varva chiapuddingen med bär eller chiasylt och toppa med proteinfluffet.
Recept för chiasylt:
- 3 dl färska eller tinade bär
- 1,5 dl vatten
- 4 msk chiafrön
- 1-2 tsk citronsaft
- Ca 2 msk sötning som honung, fibersirap eller yaconsirap (kan uteslutas om man vill ha en mindre söt sylt)
Gör så här:
- Häll bären i en skål, tillsätt vattnet och blanda ihop med en stavmixer.
- Tillsätt chiafröna och mixa lite till. Konsistensen ska vara rätt så lös, eftersom chiafröna kommer att svälla och göra sylten tjockare.
- Tillsätt citronsaft och sötning tills du är nöjd med smaken.
- Låt chiasylten stå i kylen några timmar så att chiafröna får tid att svälla. Rör om i den några gånger under den första timmen så att inte fröna klumpar ihop sig.
- Om sylten efter det skulle kännas för lös, så kan du tillsätta lite mer chiafrön. Om den känns för fast, kan du tillsätta lite mer vatten. Beroende på hur mycket vätska bären innehåller kan du behöva öka eller minska mängden vatten något.
- Häll upp den färdiga sylten i en glasburk och förvara i kylen.
- Eftersom sylten inte innehåller något konserveringsmedel så är hållbarheten inte mer än cirka 5 dagar. Det bästa är därför att göra små satser åt gången.
Relaterade inlägg:
Toppen bra tips! Älskar chiapudding. 🙂
Roligt att du uppskattar tipset. 🙂 Ja chiapudding är verkligen riktigt gott.
Så gott! Tack för tipset.
Trevligt att du gilla tipset. 🙂
Gjorde denna igår och nu är det en ny favorit frukost. 🙂 Så gott och mättar bra.
Så roligt att det smakade. 🙂
Ser ju bara så mumsigt ut. Sparar!
Roligt att du sparar receptet. 🙂
Så gott det ser ut! Måste testa.
Så roligt att du vill testa receptet. 🙂