Därför bör ekologiska kryddor vara ditt självklara val

av | sep 15, 2015 | Hälsa, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Den mest självklara anledningen till att välja ekologiska kryddor är för att få renare mat – kryddor som är fria från bekämpningsmedel som kan vara både hormonstörande och cancerogena. Det finns dock ytterligare en anledning att välja ekologiskt, då det utbredda kryddfusket är vanligare än vad man tror.

Därför bör ekologiska kryddor vara ditt självklara val

Fördelarna med att handla ekologiskt

Ekologiskt certifierade produkter är garanterade att vara framställda under omständigheter som gynnar natur och miljö, där inga kemiska bekämpningsmedel får användas. Ekologisk mat är även under mycket striktare kontroll än icke ekologisk. Det innebär en trygghet för oss konsumenter, samtidigt som man kan undvika att falla offer för det vidriga matfusket.

Det stora problemet med kryddfusk

Livsmedelsfusk förekommer i stor utsträckning världen över och kryddor tillhör en livsmedelskategori där man vet att fusk är ett väletablerat problem. När EU för några år sedan gjorde en undersökning av det internationella matfusket, så fanns kryddor med på listan bland de tio främsta drabbade produktkategorierna ”Report – on the food crisis, fraud in the food chain and the control thereof (2013/2091 (INI)”.

Tillvägagångssättet av hur man fuskar med kryddor är många och varierade. Man har bland annat stött på ett stort antal fall där otillåtna färgämnen och tillsatser förekommit. Även smakförstärkare så som maltodextrin och glutamat har hittats i olika kryddblandningar.

Det förekommer också att man späder ut kryddor – att man blandar ut en dyr krydda med en billigare variant eller att man till och med använder en helt orelaterad biprodukt som andra växtdelar, t.ex. skal från säd och nötter. Fusk av den här karaktären innebär inte bara att man får en krydda av dålig kvalité, utan även en ren livsfara för en person med allergi. Eftersom ekologiska kryddor testas och granskas mycket noggrannare är konventionellt odlade kryddor, är det helt enkelt ett tryggare köp.

 

Återförsäljare av ekologiska kryddor på nätet hittar du t.ex. här

 

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

4 Kommentarer

  1. Sandra O

    Det är hemskt det där med matfusk! Tack för informationen.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det. Köper bara eko och från företag som jag litar på.

  2. Tina

    Jag handlar ekologiskt så långt det bara går! Mat av kvalité är en stor prioritering hos mig.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja det gäller att vara kräsen med vad man stoppar i sig.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...