Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Hälsosamma egenskaper av 9 vanliga kryddor

av | sep 17, 2015 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Genom att krydda maten kan vi ta den kulinariska upplevelsen till en högre nivå. Kryddor äger dessutom fantastiska hälsofrämjande egenskaper som kan vara både intressanta att veta och en kunskap att ta vara på.

Hälsosamma egenskaper av 9 vanliga kryddor

Gurkmeja

Gurkmeja heter Curcuma longa på latin och tillhör familjen ingefärsväxter. Genom åren har det gjorts över 7000 studier på örten och dess aktiva ämne curcumin.

Forskning har bland annat visat att curcumin i gurkmeja kan motverka förhöjd inflammation i kroppen (1). Man har nämligen sett att det verkar förhindra att inflammationsproteinet cox-2 bildas genom att hämma cox-2-genen. Eftersom de flesta av våra vanligaste folksjukdomar grundar sig i ett inflammatoriskt tillstånd, kan gurkmeja vara ett fantastiskt livsmedel att inkludera i sin kost.

Gurkmeja ska helst intas tillsammans med svartpeppar eftersom man har sett att det kan öka upptaget av curcumin med över 2000 procent (2). Upptaget verkar även förbättras när örten intas tillsammans med lite fett (3). Se också till att du väljer en ekologisk gurkmeja av bra kvalité så du slipper få i dig bekämpningsmedel. Mer om gurkmeja kan du läsa i inlägget “De antiinflammatoriska egenskaperna av gurkmeja“.

Kanel

Kanel är en ansedd tropisk krydda som även har en lång tradition som läkeört. Tack vare den goda smaken är det en uppskattad krydda i de flesta hem. Kanel har en lång traditionell användning som huskur vid dålig matsmältning, halsbränna, sura uppstötningar, rapningar, orolig mage och väderspänningar (4). Dessutom har kanel använts inom folkmedicin som ett lugnande medel för att minska oro och stress (4) (5).

Kanel har länge varit känd för att vara balanserande för blodsockret och förr kunde man köpa kanel på apoteken för dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper (6). Se dock till att du köper rätt kanel, eftersom många sorter innehåller höga halter kumarin som kan vara skadligt för levern om det intas i större mängd under en längre tid. Den sort som innehåller låga nivåer av kumarin är ceylonkanel. Mer om kanel kan du läsa i inlägget “Därför vill du välja rätt sorts kanel

Oregano

Oregano är en kraftfull krydda som är väldigt rik på antioxidanter. Den innehåller 19 föreningar med antibakteriella egenskaper samt fyra föreningar som man genom studier sett har förmågan att lindra hosta (4). Oregano är även en krydda som har en lång traditionell användning för att främja matsmältningen genom att den har en lugnande effekt för magen (6). Både näringsmässigt och smakmässigt har ekologisk oregano och oreganoolja mycket att erbjuda. Mer om oreganoolja kan du läsa i inlägget “Vild oreganoolja – egenskaper och användning“.

Ingefära

Ingefära (Zingiber officinale) kommer ursprungligen från Asien där den har använts flitigt under flera tusen år. Örten är väldigt rik på antioxidanter, och det är främst de aktiva ämnena gingerol och shogaol som står för de unika och uppskattade egenskaperna. Det är även dessa ämnen som gör att ingefäran har sin starka och speciella smak. Genom forskning har man sett att gingerol och shogaol har väldigt bra antiinflammatoriska egenskaper (7) (8).

Moderna studier har även visat att ingefära har förmågan att lugna magen, minska gasbildning och motverka tillfälliga magproblem som förstoppning och diarré (9). Örten är även en uppskattad huskur vid åksjuka, sjösjuka och illamående vid graviditet. Ekologisk ingefära har med andra ord mycket att erbjuda (10). Mer om ingefära kan du läsa i inlägget “Ingefärans egenskaper“.

Svartpeppar

Svartpeppar är en av de mest använda kryddor världen över och även en av de äldsta. Det är en ört med uppskattade antibakteriella egenskaper. Svartpeppar har bland annat en stimulerande effekt på matsmältningen och kan därmed lindra magbesvär. Inom traditionell folkmedicin har svartpeppar använts mot svindel, illamående och ledvärk (6). En nypa svartpeppar hjälper även som nämnt ovan till att förbättra kroppens absorption och utnyttjande av curcumin i gurkmeja (2).

Vitlök

Vitlök är en kraftfull krydda med många kända hälsofrämjande egenskaper. I Sverige har vitlöksextrakt i form av kosttillskott godkänts som ett naturläkemedel för lindring av symtom vid förkylning. Idag vet vi även att vitlök kan bidra till normalt blodtryck, minska mängden dåligt kolesterol, förebygga plack i blodkärlen, samt att kryddan har en lindrande effekt vid bronkit och astma (11). Vitlök bidrar även till att bekämpa bakterier, parasiter och svamp, och kan därför vara hjälpsamt vid tarmproblem (6). Mer om vitlök kan du läsa i på sidan”Vitlök (Allium sativum)

Timjan

Timjan är en mångårig ört som blivit flitigt studerad pågrund av den eteriska oljan tymol som finns i växten. Genom studier har man sett att tymol har en hämmande effekt på bakterier och virus. Timjan har under århundraden använts som huskur vid host på grund av dess slemlösande egenskaper. Enligt studier kan en infusion på timjan lindra både kikhosta och astma (4) (5). Mer om timjans hälsosamma egenskaper kan du läsa i inlägget “Timjan som krydda och läkeört“.

Kardemumma

Kardemumma tillhör samma familj som ingefära och har liknande egenskaper. Det är en värmande ört som fungerar bakteriedödande och slemlösande (4). Kardemumma har bland annat en lång traditionell användning vid förkylningar och halsinfektioner. Örten kan även ha en kramplösande verkan och har genom tiderna använts för att lindra magknip och mensvärk. Vidare har man sett att kardemumma kan stimulera aptiten och produktion av matsmältningssafter, vilket stödjer matsmältningen (6).

Chili

Det finns över 150 olika sorter chilipeppar som alla har det gemensamma att de innehåller capsaicin i mindre eller större mängd. Hur stark en chili är beror på mängden capsaicin i frukten. Även då chili är rikt på vitaminer och antioxidanter så är det just capsaicinet som står för chilins unika egenskaper. Capsaicin ökar värmeproduktionen som i sin tur bidrar till att främja ämnesomsättningen och förbränningen (4). Chili är därför en uppskattad ingrediens i kosttillskott för normal energiomsättning.

Man har även sett att capsaicinet har antiinflammatoriska egenskaper och att det kan ha en läkande effekt på magslemhinnan (12). Det har även den underbara förmågan att stimulera frisättningen av endorfiner, vilket gör att vårt välbefinnande ökar när vi äter chili. Kronisk snuva med nästäppa och nysningar kan lindras genom att capsaicinet bedövar nerverna i nässlemhinnan och gör dem mindre känsliga för infektioner och andra retningar. Andra traditionella användningsområden av chili är vid aptitlöshet, huvudvärk, näsblod, åderbråck, bältros, tandvärk samt för att stimulera cirkulationen (12).

 

Källor och Referenser:

(1) De antiinflammatoriska egenskaperna av curcumin i gurkmeja: J. Barry et al, ”Determining the Effects of Lipophilic Drugs on Membrane Structure by Solid-State NMR Spectroscopy: The Case of the Antioxidant Curcumin” J. Am. Chem. Soc., 2009, 131 (12), pp 4490-4498 DOI: 10.1021/ja809217u

(2) Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

(3) How to Optimize Turmeric Absorption for Super-Boosted Benefits – http://naturalsociety.com/turmeric-absorption-super-benefits-black-pepper/ 

(4) Vetlesen, Kari (2012). Kryddlexikon: världens alla kryddor från A till Ö. Sundbyberg: Optimal. Libris 12479560. ISBN 978-91-7241-242-2

(5) Vår örtabok, Rabén prisma, sida. 247 ,ISBN 91-518-2782-4

(6) Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. ISBN 978-91-518-5216-4 

(7) Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf

(8) Ingefära har förmågan att hämma inflammation i kroppen: Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1 

(9) The Amazing and Mighty Ginger: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/ 

(10) Ernst E, Pittler MH. Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. B J Anaesth. 2000;84(3):367-371. 

(11) Vitlök har antibiotikaliknande egenskaper: http://medherb.com/Materia_Medica/Allium_sativum_-_Antibiotic_and_Immune_Properties

(12) Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. ISBN 978-91-518-5216-4

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

 1. Sussi

  Urtekrams kryddor brukar jag köpa. Prisvänliga och goda 🙂

  Svara
 2. Kerstin

  Ekologiskt ska det absolut vara! Skillnad både på kvalité och smak.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Håller med om att det verkligen är stor skillnad. 🙂

 3. Marita N.

  Tack för bra info!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Roligt att du uppskattar inlägget. 🙂

 4. Lena

  Hej!
  En fråga: Är kardemuma bra om man vill gå ner i vikt? En bekant sa det till mej. Är det sant?

  MVH Lena

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Kardemumma är bra för matsmältningen och ämnesomsättningen, men det är inget mirakelmedel för viktminskning.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Julens kryddor – så nyttiga är de | MåBra - […] Mittkök, Hälsoliv, Passion för hälsa, […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close