– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Genom att krydda maten kan vi ta den kulinariska upplevelsen till en högre nivå. Kryddor äger dessutom fantastiska hälsofrämjande egenskaper som kan vara både intressanta att veta och en kunskap att ta vara på.
Gurkmeja
Gurkmeja heter Curcuma longa på latin och tillhör familjen ingefärsväxter. Genom åren har det gjorts över 7000 studier på örten och dess aktiva ämne curcumin.
Forskning har bland annat visat att curcumin i gurkmeja kan motverka förhöjd inflammation i kroppen (1). Man har nämligen sett att det verkar förhindra att inflammationsproteinet cox-2 bildas genom att hämma cox-2-genen. Eftersom de flesta av våra vanligaste folksjukdomar grundar sig i ett inflammatoriskt tillstånd, kan gurkmeja vara ett fantastiskt livsmedel att inkludera i sin kost.
Gurkmeja ska helst intas tillsammans med svartpeppar eftersom man har sett att det kan öka upptaget av curcumin med över 2000 procent (2). Upptaget verkar även förbättras när örten intas tillsammans med lite fett (3). Se också till att du väljer en ekologisk gurkmeja av bra kvalité så du slipper få i dig bekämpningsmedel. Mer om gurkmeja kan du läsa i inlägget “De antiinflammatoriska egenskaperna av gurkmeja“.
Kanel
Kanel är en ansedd tropisk krydda som även har en lång tradition som läkeört. Tack vare den goda smaken är det en uppskattad krydda i de flesta hem. Kanel har en lång traditionell användning som huskur vid dålig matsmältning, halsbränna, sura uppstötningar, rapningar, orolig mage och väderspänningar (4). Dessutom har kanel använts inom folkmedicin som ett lugnande medel för att minska oro och stress (4) (5).
Kanel har länge varit känd för att vara balanserande för blodsockret och förr kunde man köpa kanel på apoteken för dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper (6). Se dock till att du köper rätt kanel, eftersom många sorter innehåller höga halter kumarin som kan vara skadligt för levern om det intas i större mängd under en längre tid. Den sort som innehåller låga nivåer av kumarin är ceylonkanel. Mer om kanel kan du läsa i inlägget “Därför vill du välja rätt sorts kanel“
Oregano
Oregano är en kraftfull krydda som är väldigt rik på antioxidanter. Den innehåller 19 föreningar med antibakteriella egenskaper samt fyra föreningar som man genom studier sett har förmågan att lindra hosta (4). Oregano är även en krydda som har en lång traditionell användning för att främja matsmältningen genom att den har en lugnande effekt för magen (6). Både näringsmässigt och smakmässigt har ekologisk oregano och oreganoolja mycket att erbjuda. Mer om oreganoolja kan du läsa i inlägget “Vild oreganoolja – egenskaper och användning“.
Ingefära
Ingefära (Zingiber officinale) kommer ursprungligen från Asien där den har använts flitigt under flera tusen år. Örten är väldigt rik på antioxidanter, och det är främst de aktiva ämnena gingerol och shogaol som står för de unika och uppskattade egenskaperna. Det är även dessa ämnen som gör att ingefäran har sin starka och speciella smak. Genom forskning har man sett att gingerol och shogaol har väldigt bra antiinflammatoriska egenskaper (7) (8).
Moderna studier har även visat att ingefära har förmågan att lugna magen, minska gasbildning och motverka tillfälliga magproblem som förstoppning och diarré (9). Örten är även en uppskattad huskur vid åksjuka, sjösjuka och illamående vid graviditet. Ekologisk ingefära har med andra ord mycket att erbjuda (10). Mer om ingefära kan du läsa i inlägget “Ingefärans egenskaper“.
Svartpeppar
Svartpeppar är en av de mest använda kryddor världen över och även en av de äldsta. Det är en ört med uppskattade antibakteriella egenskaper. Svartpeppar har bland annat en stimulerande effekt på matsmältningen och kan därmed lindra magbesvär. Inom traditionell folkmedicin har svartpeppar använts mot svindel, illamående och ledvärk (6). En nypa svartpeppar hjälper även som nämnt ovan till att förbättra kroppens absorption och utnyttjande av curcumin i gurkmeja (2).
Vitlök
Vitlök är en kraftfull krydda med många kända hälsofrämjande egenskaper. I Sverige har vitlöksextrakt i form av kosttillskott godkänts som ett naturläkemedel för lindring av symtom vid förkylning. Idag vet vi även att vitlök kan bidra till normalt blodtryck, minska mängden dåligt kolesterol, förebygga plack i blodkärlen, samt att kryddan har en lindrande effekt vid bronkit och astma (11). Vitlök bidrar även till att bekämpa bakterier, parasiter och svamp, och kan därför vara hjälpsamt vid tarmproblem (6). Mer om vitlök kan du läsa i på sidan”Vitlök (Allium sativum)“
Timjan
Timjan är en mångårig ört som blivit flitigt studerad pågrund av den eteriska oljan tymol som finns i växten. Genom studier har man sett att tymol har en hämmande effekt på bakterier och virus. Timjan har under århundraden använts som huskur vid host på grund av dess slemlösande egenskaper. Enligt studier kan en infusion på timjan lindra både kikhosta och astma (4) (5). Mer om timjans hälsosamma egenskaper kan du läsa i inlägget “Timjan som krydda och läkeört“.
Kardemumma
Kardemumma tillhör samma familj som ingefära och har liknande egenskaper. Det är en värmande ört som fungerar bakteriedödande och slemlösande (4). Kardemumma har bland annat en lång traditionell användning vid förkylningar och halsinfektioner. Örten kan även ha en kramplösande verkan och har genom tiderna använts för att lindra magknip och mensvärk. Vidare har man sett att kardemumma kan stimulera aptiten och produktion av matsmältningssafter, vilket stödjer matsmältningen (6).
Chili
Det finns över 150 olika sorter chilipeppar som alla har det gemensamma att de innehåller capsaicin i mindre eller större mängd. Hur stark en chili är beror på mängden capsaicin i frukten. Även då chili är rikt på vitaminer och antioxidanter så är det just capsaicinet som står för chilins unika egenskaper. Capsaicin ökar värmeproduktionen som i sin tur bidrar till att främja ämnesomsättningen och förbränningen (4). Chili är därför en uppskattad ingrediens i kosttillskott för normal energiomsättning.
Man har även sett att capsaicinet har antiinflammatoriska egenskaper och att det kan ha en läkande effekt på magslemhinnan (12). Det har även den underbara förmågan att stimulera frisättningen av endorfiner, vilket gör att vårt välbefinnande ökar när vi äter chili. Kronisk snuva med nästäppa och nysningar kan lindras genom att capsaicinet bedövar nerverna i nässlemhinnan och gör dem mindre känsliga för infektioner och andra retningar. Andra traditionella användningsområden av chili är vid aptitlöshet, huvudvärk, näsblod, åderbråck, bältros, tandvärk samt för att stimulera cirkulationen (12).
Källor och Referenser:
(1) De antiinflammatoriska egenskaperna av curcumin i gurkmeja: J. Barry et al, ”Determining the Effects of Lipophilic Drugs on Membrane Structure by Solid-State NMR Spectroscopy: The Case of the Antioxidant Curcumin” J. Am. Chem. Soc., 2009, 131 (12), pp 4490-4498 DOI: 10.1021/ja809217u
(2) Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
(3) How to Optimize Turmeric Absorption for Super-Boosted Benefits – http://naturalsociety.com/turmeric-absorption-super-benefits-black-pepper/
(4) Vetlesen, Kari (2012). Kryddlexikon: världens alla kryddor från A till Ö. Sundbyberg: Optimal. Libris 12479560. ISBN 978-91-7241-242-2
(5) Vår örtabok, Rabén prisma, sida. 247 ,ISBN 91-518-2782-4
(6) Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. ISBN 978-91-518-5216-4
(7) Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf
(8) Ingefära har förmågan att hämma inflammation i kroppen: Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1
(9) The Amazing and Mighty Ginger: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
(10) Ernst E, Pittler MH. Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. B J Anaesth. 2000;84(3):367-371.
(11) Vitlök har antibiotikaliknande egenskaper: http://medherb.com/Materia_Medica/Allium_sativum_-_Antibiotic_and_Immune_Properties
(12) Mat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. ISBN 978-91-518-5216-4
Urtekrams kryddor brukar jag köpa. Prisvänliga och goda 🙂
Toppen! 🙂
Ekologiskt ska det absolut vara! Skillnad både på kvalité och smak.
Håller med om att det verkligen är stor skillnad. 🙂
Tack för bra info!
Roligt att du uppskattar inlägget. 🙂
Hej!
En fråga: Är kardemuma bra om man vill gå ner i vikt? En bekant sa det till mej. Är det sant?
MVH Lena
Kardemumma är bra för matsmältningen och ämnesomsättningen, men det är inget mirakelmedel för viktminskning.