– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bagaren och Kocken –
Det finns en mängd örter, kryddor, blommor, bär, frukter och andra växtdelar som man kan ta tillvara på genom att torka. Här följer om några olika torkningsmetoder som man kan använda sig av.

Att torka örter och andra växtdelar
Att torka är ett bra sätt att ta tillvara på örter och andra växtdelar som man inte hinner använda färska. Många blommor är även fantastiska att torka och gör te på, eller använda i hemmagjorda kroppsvårdsprodukter. När växtdelarna är helt torra kan du lägga dem i burkar som du sen förvarar kallt och svalt. För att bevara så mycket smak och doft som möjligt är det också bättre att inte smula sönder dom förrän de ska användas.
Lufttorka och soltorka
Att torka örter, frukter, blommor och bär genom lufttorkning eller soltorkning är en populär metod. Sprid ut örterna eller växtdelarna som du vill torka på bakplåtspapper, gärna i solen eller där det är varmt. Låt torka i ett par dagar tills de är helt torra. Vänd på dom ett par gånger per dag så att de torkar jämnt.
Ugnstorka i vanlig ugn
Om du ska torka örter eller andra växtdelar i en vanlig ugn så får du inte ha för hög temperatur. Det får fukt att avdunsta för snabbt och då blir det mindre doft och smak kvar. Även en del av näringsvärdet går förlorat om man torkar på för hög värme. Torka med luckan på glänt i cirka 40 grader tills det är riktigt torrt. Vänd på växtdelarna lite då och då så de torkar jämnt.
Torka i torkugn
Att använda sig av en torkugn är ett annat alternativ och kan vara en riktigt bra investering för den som torkar mycket. Här kan du effektivt torka allt från frukter och bär till örter och blommor. I en torkugn får du en horisontell luftdistribution som gör att resultatet blir väldigt jämnt. Du får plats med många plåtar samtidigt och temperaturmätningen är väldigt exakt. På Bagaren och kocken hittar du ett bra utbud av torkugnar.
Hängtorka
Många örter går utmärkt att hängtorka. Man binder ihop kvistarna hårt i luftiga buketter och hänger dom sedan upp och ner i ett utrymme som är torrt och svalt, men inte för kallt. Örterna är sedan torra efter cirka 2 veckor. Du vet att dom är klara när de går lätt att smula sönder mellan fingrarna.
Vissa örter är bättre att frysa
En del kryddor tappar mycket smak när dom torkas som till exempel basilika, dill och gräslök. Dessa kryddor kan man med fördel frysa istället. Skölj av kryddorna och låt vattnet rinna av ordentligt innan du hackar dom. Frys sedan in dom i små burkar.
Relaterade inlägg:
0 kommentarer