Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Så torkar du örter, kryddor och andra växtdelar

av | aug 28, 2014 | Blogg, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till bodystore.com –

Det finns en mängd örter, kryddor, blommor, bär, frukter och andra växtdelar som man kan ta till vara på genom att torka. Här följer ett par olika alternativ för hur man kan gå tillväga.

Så torkar du örter, kryddor och andra växtdelar

Lufttorka och soltorka

Sprid ut örterna eller växtdelarna som du vill torka på bakplåtspapper, gärna i solen eller där det är varmt. Låt torka i ett par dagar tills de är helt fnasiga. Vänd på bladen ett par gånger per dag så att de torkar jämnt.

Ugnstorka i vanlig ugn

Om du ska torka örter och kryddor i en vanlig ugn så får du inte ha för hög temperatur. Det får fukt att avdunsta för snabbt och då blir det mindre doft och smak kvar. Även en del av näringsvärdet går förlorat om man torkar på för hög värme. Torka med luckan på glänt i max 50 grader tills det är riktigt torrt. Vänd på växtdelarna då och då så att de torkar jämnt.

Torka i torkugn

Att använda sig av en torkugn är ett annat alternativ och kan vara en riktigt bra investering för den som torkar mycket. Här kan du effektiv torka allt från frukter och bär till örter och blommor. I en torkugn får du en horisontell luftdistribution som gör att resultatet blir väldigt jämnt. Du får plats med många plåtar samtidigt och temperaturmätningen är väldigt exakt. Återförsäljare av torkugnar hittar du här.

Hängtorka

Vissa örter går utmärkt att hängtorka. Man binder ihop kvistarna hårt i luftiga buketter och hänger dom sedan upp och ner i ett utrymme som är torrt och svalt, men inte för kallt. Örterna är sedan färdigtorkade efter cirka 2 veckor. Du vet att dom är klara när de går lätt att smula sönder mellan fingrarna.

Vissa örter är bättre att frysa

En del kryddor tappar mycket smak när man torkar dom som till exempel basilika, dill och gräslök. Dessa kryddor kan man med fördel frysa istället. Skölj av kryddorna och låt vattnet rinna av ordentligt innan du hackar dom. Frys sedan in dom i små burkar.

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close