– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bagaren och Kocken –
Det finns en mängd örter, kryddor, blommor, bär, frukter och andra växtdelar som man kan ta tillvara på genom att torka. Här följer om ett par olika torkningsmetoder som man kan använda sig av.
Lufttorka och soltorka
Sprid ut örterna eller växtdelarna som du vill torka på bakplåtspapper, gärna i solen eller där det är varmt. Låt torka i ett par dagar tills de är helt torra. Vänd på dom ett par gånger per dag så att de torkar jämnt.
Ugnstorka i vanlig ugn
Om du ska torka i en vanlig ugn så får du inte ha för hög temperatur. Det får fukt att avdunsta för snabbt och då blir det mindre doft och smak kvar. Även en del av näringsvärdet går förlorat om man torkar på för hög värme. Torka med luckan på glänt i cirka 40 grader tills det är riktigt torrt. Vänd på växtdelarna lite då och då så de torkar jämnt.
Torka i torkugn
Att använda sig av en torkugn är ett annat alternativ och kan vara en riktigt bra investering för den som torkar mycket. Här kan du effektivt torka allt från frukter och bär till örter och blommor. I en torkugn får du en horisontell luftdistribution som gör att resultatet blir väldigt jämnt. Du får plats med många plåtar samtidigt och temperaturmätningen är väldigt exakt. Återförsäljare av torkugnar hittar du här.
Hängtorka
Vissa örter går utmärkt att hängtorka. Man binder ihop kvistarna hårt i luftiga buketter och hänger dom sedan upp och ner i ett utrymme som är torrt och svalt, men inte för kallt. Örterna är sedan färdigtorkade efter cirka 2 veckor. Du vet att dom är klara när de går lätt att smula sönder mellan fingrarna.
Vissa örter är bättre att frysa
En del kryddor tappar mycket smak när dom torkas som till exempel basilika, dill och gräslök. Dessa kryddor kan man med fördel frysa istället. Skölj av kryddorna och låt vattnet rinna av ordentligt innan du hackar dom. Frys sedan in dom i små burkar.
Relaterade inlägg:
- Nässlor – Ogräset som får oss att må bra
- Räddningsdroppar – skapa balans i ditt känsloliv
- Den kraftfulla kombinationen av gurkmeja och ingefära
- Hälsosamma egenskaper av 9 vanliga kryddor
0 kommentarer