Så torkar du örter, kryddor och andra växtdelar

av | aug 28, 2014 | Hälsa, Hem & hushåll, Kost & Näring | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bagaren och Kocken –

Det finns en mängd örter, kryddor, blommor, bär, frukter och andra växtdelar som man kan ta tillvara på genom att torka. Här följer om ett par olika torkningsmetoder som man kan använda sig av.

Torka örter, kryddor och blommor

Lufttorka och soltorka

Sprid ut örterna eller växtdelarna som du vill torka på bakplåtspapper, gärna i solen eller där det är varmt. Låt torka i ett par dagar tills de är helt torra. Vänd på dom ett par gånger per dag så att de torkar jämnt.

Ugnstorka i vanlig ugn

Om du ska torka i en vanlig ugn så får du inte ha för hög temperatur. Det får fukt att avdunsta för snabbt och då blir det mindre doft och smak kvar. Även en del av näringsvärdet går förlorat om man torkar på för hög värme. Torka med luckan på glänt i cirka 40 grader tills det är riktigt torrt. Vänd på växtdelarna lite då och då så de torkar jämnt.

Torka i torkugn

Att använda sig av en torkugn är ett annat alternativ och kan vara en riktigt bra investering för den som torkar mycket. Här kan du effektivt torka allt från frukter och bär till örter och blommor. I en torkugn får du en horisontell luftdistribution som gör att resultatet blir väldigt jämnt. Du får plats med många plåtar samtidigt och temperaturmätningen är väldigt exakt. Återförsäljare av torkugnar hittar du här.

Hängtorka

Vissa örter går utmärkt att hängtorka. Man binder ihop kvistarna hårt i luftiga buketter och hänger dom sedan upp och ner i ett utrymme som är torrt och svalt, men inte för kallt. Örterna är sedan färdigtorkade efter cirka 2 veckor. Du vet att dom är klara när de går lätt att smula sönder mellan fingrarna.

Vissa örter är bättre att frysa

En del kryddor tappar mycket smak när dom torkas som till exempel basilika, dill och gräslök. Dessa kryddor kan man med fördel frysa istället. Skölj av kryddorna och låt vattnet rinna av ordentligt innan du hackar dom. Frys sedan in dom i små burkar.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds