Så torkar du örter, kryddor och andra växtdelar

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 28 augusti, 2014 · 0 comments

in Blogg, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor

Det finns en mängd örter, kryddor, blommor, bär, frukter och andra växtdelar som man kan ta till vara på genom att torka. Här följer ett par olika alternativ för hur man kan gå tillväga.

Så torkar du örter, kryddor och andra växtdelar

Lufttorka och soltorka

Sprid ut örterna eller växtdelarna som du vill torka på bakplåtspapper, gärna i solen eller där det är varmt. Låt torka i ett par dagar tills de är helt fnasiga. Vänd på bladen ett par gånger per dag så att de torkar jämnt.

Ugnstorka i vanlig ugn

Om du ska torka örter och kryddor i en vanlig ugn så får du inte ha för hög temperatur. Det får fukt att avdunsta för snabbt och då blir det mindre doft och smak kvar. Även en del av näringsvärdet går förlorat om man torkar på för hög värme. Torka med luckan på glänt i max 50 grader tills det är riktigt torrt. Vänd på växtdelarna då och då så att de torkar jämnt. När växtdelarna är torra, så kan du förvara dom i en lufttät burk eller mala dom till pulver om du föredrar det.

Torka i torkugn

Att använda sig av en torkugn är ett annat alternativ och kan vara en riktigt bra investering för den som torkar mycket. Här kan du effektiv torka allt från frukter och bär till örter och blommor. I en torkugn får du en horisontell luftdistribution som gör att resultatet blir väldigt jämnt. Du får plats med många plåtar samtidigt och temperaturmätningen är väldigt exakt. Återförsäljare av torkugnar hittar du här.

Hängtorka

Vissa örter går utmärkt att hängtorka. Man binder ihop kvistarna hårt i luftiga buketter och hänger dom sedan upp och ner i ett utrymme som är torrt, svalt, men inte för kallt. Örterna är sedan färdigtorkade efter ca 2 veckor. Du vet att dom är klara när de går lätt att smula sönder mellan fingrarna.

Vissa örter är bättre att frysa

En del kryddor tappar mycket smak när man torkar dom som till exempel basilika, dill och gräslök. Dessa kryddor kan man med fördel frysa istället. Skölj av kryddorna och låt vattnet rinna av ordentligt innan du hackar dom. Frys sedan in dom i små burkar.

Relaterade inlägg:

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: