Därför bör ekologiska kryddor vara ditt självklara val

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 15 september, 2015 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsokost, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor

Den mest självklara anledningen till att välja ekologiska kryddor är för att få renare mat – kryddor som är fria från bekämpningsmedel som kan vara både hormonstörande och cancerogena. Det finns dock ytterligare en anledning att välja ekologiskt, då det utbredda kryddfusket är vanligare än vad man tror.

Därför bör ekologiska kryddor vara ditt självklara val

Fördelarna med att handla ekologiskt

Ekologiskt certifierade produkter är garanterade att vara framställda under omständigheter som gynnar natur och miljö, där inga kemiska bekämpningsmedel får användas. Ekologisk mat är även under mycket striktare kontroll än icke ekologisk. Det innebär en trygghet för oss konsumenter, samtidigt som man kan undvika att falla offer för det vidriga matfusket.

Det stora problemet med kryddfusk

Livsmedelsfusk förekommer i stor utsträckning världen över och kryddor tillhör en livsmedelskategori där man vet att fusk är ett väletablerat problem. När EU för några år sedan gjorde en undersökning av det internationella matfusket, så fanns kryddor med på listan bland de tio främsta drabbade produktkategorierna ”Report – on the food crisis, fraud in the food chain and the control thereof (2013/2091 (INI)”.

Tillvägagångssättet av hur man fuskar med kryddor är många och varierade. Man har bland annat stött på många fall där otillåtna färgämnen och tillsatser förekommit. Även smakförstärkare så som maltodextrin och glutamat har hittats i olika kryddblandningar.

Det förekommer också att man späder ut kryddor – att man blandar ut en dyr krydda med en billigare variant eller att man till och med använder en helt orelaterad biprodukt som andra växtdelar, t.ex skal från säd och nötter. Fusk av den här karaktären innebär inte bara att man får en krydda av dålig kvalité, utan även en ren livsfara för en person med allergi. Eftersom ekologiska kryddor testas och granskas mycket noggrannare är konventionellt odlade kryddor, är det helt enkelt ett tryggare köp av många anledningar.

Återförsäljare av ekologiska kryddor på nätet hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Sandra O september 19, 2015 kl. 18:52

Det är hemskt det där med matfusk! Tack för informationen.

Svara

2 Tina september 20, 2015 kl. 20:57

Jag handlar ekologiskt så långt det bara går! Mat av kvalité är en stor prioritering hos mig.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: