Studie – Fettet du bör stek i och fettet du bör undvika

av | nov 24, 2015 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Ett flertal studier har under åren visat att många vegetabiliska oljor inte är lämpliga för matlagning som innebär upphettning. När oljorna hettas upp så sker en förändring av fettsyrorna. Det skapas då skadliga kemikalier som kallas aldehyder som kan kopplas till en mängd olika sjukdomstillstånd.

Studie - Fettet du bör stek i och fettet du bör undvika

Studie om olika fetter vid matlagning

Det har länge varit känt att många vegetabiliska oljor är känsliga för värme eftersom fettsyrorna inte tål upphettning. En studie (1) vid Demontfort University i Leicester i Storbritannien, bekräftar återigen vikten med att välja rätt fett när man lagar mat. Studien gick ut på att ett antal frivilliga fick laga sin mat i olika sorters fett – majsolja, olivolja, solrosolja, smör och kokosolja. Resterna av stekfettet lämnades sedan in till universitetets laboratorium för analys.

Resultatet visade stora skillnader mellan hur mycket aldehyd som bildats vid upphettningen. När man t.ex. analyserade den brittiska snabbmatsrätten ”Fish and chips” så visade den sig innehålla 100 till 200 gånger fler aldehyder än gränsvärdet för vad som är riskfritt enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Majsolja och solrosolja var de som man såg producerade mest aldehyder. Olivolja och rapsolja producerade färre aldehyder, men fortfarande för mycket. Mindre aldehyder bildades vid upphettning av smör. Det fett som bildade minst aldehyder var kokosolja.

Det som händer när man värmer upp vegetabiliska oljor som är rika på fleromättade fetter är att kemin förändras i fettsyrorna som då blir ohälsosamma för oss. Samma förändring sker oavsett om man friterar, steker eller bakar. Ju högre värme, ju mer förstörs fettsyrorna. Bland annat har man kunnat koppla aldehyder till ökad risk för cancer, hjärtsjukdom, demens, förhöjd inflammation, ökad risk för magsår, diabetes och förhöjt blodtryck (2).

Fetter att föredra vid matlagning

Fetter som är att föredra vid matlagning som innebär upphettning är därmed smör, ghee (klarnat smör) och kokosolja. Som nämnt ovan så är kokosolja det bästa valet. Kokosolja har även en lång rad andra fördelar för hälsan och inte minst vid viktkontroll. Det finns både smakneutral kokosolja och kallpressad kokosolja som har kokossmak. Båda alternativen innehåller samma typ av fettsyror som tål värme mycket bra. Det är även fördelaktigt om man får som vana att tillaga sin mat på lägre temperaturer eftersom värmen inte bara förstör fettsyrorna utan även mycket av näringen. Man får heller inte glömma att se efter sin balans mellan fettsyrorna Omega-6 och Omega-3.

Källor och Referenser:

(1) Demontfort University: http://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2015/july/dmu-research-on-healthiest-cooking-oils-revealed-on-bbcs-trust-me,-im-a-doctor.aspx

(2)Molecular Mechanisms of Aldehyde Toxicity: A Chemical Perspectiv. Publication Date:June 9, 2014; https://doi.org/10.1021/tx5001046

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

4 Kommentarer

  1. Cissi

    Vilket bra inlägg! Tack för informationen, det är väldigt förvirrande ibland vilket som är bra för oss och vilket som inte är. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskattade inlägget. 🙂

  2. Lena K

    Ja, kokosolja och smör är ju bra fetter. Jag använder bara vegetabiliska oljor i dressing och kalla såser. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Kallpressade vegetabiliska oljor kan man med fördel använda i kalla såser och dressingar som du sa. Tänk bara på att de flesta oljor innehåller hög andel omega-6, så omega-3 måste också tillföras på ett eller annat sätt.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...