– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Ett flertal studier har under åren visat att många vegetabiliska oljor inte är lämpliga för matlagning som innebär upphettning. När oljorna hettas upp så sker en förändring av fettsyrorna. Det skapas då skadliga kemikalier som kallas aldehyder som kan kopplas till en mängd olika sjukdomstillstånd.
Studie om olika fetter vid matlagning
Det har länge varit känt att många vegetabiliska oljor är känsliga för värme eftersom fettsyrorna inte tål upphettning. En studie (1) vid Demontfort University i Leicester i Storbritannien, bekräftar återigen vikten med att välja rätt fett när man lagar mat. Studien gick ut på att ett antal frivilliga fick laga sin mat i olika sorters fett – majsolja, olivolja, solrosolja, smör och kokosolja. Resterna av stekfettet lämnades sedan in till universitetets laboratorium för analys.
Resultatet visade stora skillnader mellan hur mycket aldehyd som bildats vid upphettningen. När man t.ex. analyserade den brittiska snabbmatsrätten ”Fish and chips” så visade den sig innehålla 100 till 200 gånger fler aldehyder än gränsvärdet för vad som är riskfritt enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Majsolja och solrosolja var de som man såg producerade mest aldehyder. Olivolja och rapsolja producerade färre aldehyder, men fortfarande för mycket. Mindre aldehyder bildades vid upphettning av smör. Det fett som bildade minst aldehyder var kokosolja.
Det som händer när man värmer upp vegetabiliska oljor som är rika på fleromättade fetter är att kemin förändras i fettsyrorna som då blir ohälsosamma för oss. Samma förändring sker oavsett om man friterar, steker eller bakar. Ju högre värme, ju mer förstörs fettsyrorna. Bland annat har man kunnat koppla aldehyder till ökad risk för cancer, hjärtsjukdom, demens, förhöjd inflammation, ökad risk för magsår, diabetes och förhöjt blodtryck (2).
Fetter att föredra vid matlagning
Fetter som är att föredra vid matlagning som innebär upphettning är därmed smör, ghee (klarnat smör) och kokosolja. Som nämnt ovan så är kokosolja det bästa valet. Kokosolja har även en lång rad andra fördelar för hälsan och inte minst vid viktkontroll. Det finns både smakneutral kokosolja och kallpressad kokosolja som har kokossmak. Båda alternativen innehåller samma typ av fettsyror som tål värme mycket bra. Det är även fördelaktigt om man får som vana att tillaga sin mat på lägre temperaturer eftersom värmen inte bara förstör fettsyrorna utan även mycket av näringen. Man får heller inte glömma att se efter sin balans mellan fettsyrorna Omega-6 och Omega-3.
Källor och Referenser:
(1) Demontfort University: http://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2015/july/dmu-research-on-healthiest-cooking-oils-revealed-on-bbcs-trust-me,-im-a-doctor.aspx
(2)Molecular Mechanisms of Aldehyde Toxicity: A Chemical Perspectiv. Publication Date:June 9, 2014; https://doi.org/10.1021/tx5001046
Vilket bra inlägg! Tack för informationen, det är väldigt förvirrande ibland vilket som är bra för oss och vilket som inte är. 🙂
Trevligt att du uppskattade inlägget. 🙂
Ja, kokosolja och smör är ju bra fetter. Jag använder bara vegetabiliska oljor i dressing och kalla såser. 🙂
Kallpressade vegetabiliska oljor kan man med fördel använda i kalla såser och dressingar som du sa. Tänk bara på att de flesta oljor innehåller hög andel omega-6, så omega-3 måste också tillföras på ett eller annat sätt.