Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Laurinsyra i kokosolja dödar bakterier och virus

av | dec 18, 2015 | Blogg, Förkylning, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Olja-Fett, Sjukdomar - Symtom | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Fettsyran laurinsyra är en stor anledning till kokosoljans många hälsosamma egenskaper. I kroppen omvandlas laurinsyra till monolaurin som man genom studier har sett äger förmågan att skydda och eliminera virus och bakterier som angripit kroppen.

Laurinsyra i kokosolja dödar bakterier och virus

Sedan 1960-talet har kokosoljans antivirala, antibakteriella och svampdödande egenskaper varit kända. Genom forskning har man bland annat sett att den medellånga fettsyran laurinsyra kan inaktivera mikroorganismer så som bakterier, virus och svampar. Mycket av den tidigare forskningen har blivit dokumenterad av bland annat Dr Mary Enig Ph.D (1). Därefter har det utfört en mängd ny forskning om de hälsosamma egenskaperna av fettsyrorna i kokosoljan som stödjer de tidigare fynden. Här följer några exempel på studier om laurinsyra.

Exempel på forskning om laurinsyra i kokosolja

Studier som genomfördes vid Georgetown University av Dr. Harry Preuss, 2005 (2) (3) visar att laurinsyra kan vara effektivt vid behandling av antibiotikaresistenta superbakterier. Det är ett av de allvarligaste och mest svårlösta medicinska problem som finns idag. Det har lett till ett stort intresse inom forskning och möjligheten av att använda sig av naturliga produkter för att förbättra behandlingen av infektionssjukdomar.

Vid en studie som utfördes i Filippinerna under 2008, fann man att kallpressad kokosolja som gavs i kombination med antibiotikabehandling lindrade symptomen av lunginflammation hos barn snabbare än antibiotikabehandling ensam (4). 2009 så kom man genom en studie fram till att laurinsyra var mer effektivt än antibiotika vid behandling av acne vulgaris. (5)

Annan forskning som utfördes i Filippinerna visade att laurinsyra från kallpressad kokosolja är jämförbar i effektivitet, eller ännu effektivare än antibiotika; streptomycin, rifampicin, isoniazid och ethamburol i kampen mot Mycobacterium tuberculosis. Studien genomfördes av Jonathan Cabardo som en del av hans avhandling för doktorsexamen i biologisk vetenskap vid University of Santo Tomas. Hans rådgivare var Dr Delia Ontengco, en välkänd mikrobiolog och professor vid UST Graduate School (6).

En läkare i Florida fann att kokosolja gav utmärkta resultat vid behandling av Helico pyloric bakterier i tarmen hos sina patienter. De intog 1 msk kallpressad kokosolja tre gånger per dag. Resultatet man såg var lika bra eller bättre än antibiotika (7).

Att inkludera kokosolja i sin kost

Eftersom kallpressad kokosolja är ett livsmedel så är det något som man enkelt kan inkludera i sin kost om man vill. Kokosoljan har en god och uppskattad smak och fettsyrorna tål höga temperaturer, vilket gör det till ett bra alternativ av fett för matlagning och bakning. Den kallpressade kokosoljan intas med fördel utan upphettning så man kan utnyttja all näring som den har att erbjuda. Eftersom de medellånga mättade fettsyrorna först och främst används av kroppen som energikälla (8) kan kokosolja även vara gynnsamt för viktkontroll.

 

Återförsäljare av kallpressad kokosolja hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Mary G. Enig, Ph.D. “Hälsa och näringsmässiga fördelar från kokosolja: En viktig Functional Food for the 21st Century” Presenterad vid AVOC Lauric Oils Symposium, Ho Chi Min City, Vietnam, 25 April 1996.

(2) Preuss HG, Echard B, Enig M, Brook I, Elliott TB. Minimum inhibitory concentrations of herbal essential oils and monolaurin for gram-positive and gram-negative bacteria. Molecular Cell Biochemistry. 2005;272:29-34.

(3) Preuss HG, Echard B, Dadgar A, Talpur N, Manohar V, Enig M, Bagchi D, Ingram C. Effects of Essential Oils and Monolaurin on Staphylococcus aureus: In Vitro and in Vivo Studies. Toxicology Mechanisms and Methods 2005;15:279-285.

(4)  Redovisat i US News and World Report, 30 oktober 2008. http://health.usnews.com/articles/health/healthday/2008/10/30/coconut-oil-may-help-fight-childhood-pneumonia.html

(5)  Antimicrobial egendom laurinsyra mot Propionibacterium acnes: dess terapeutiska potential för inflammatorisk acne vulgaris J Invest Dermatol. 2009 Oktober, 129 (10): 2480-8. Epub 2009 23 april.

(6) Glycerol Monolaurate (GML) in Virgin Coconut Oil destroys tuberculosis bacteria: Reference: ad VERITATEM: Multi-Disciplinary Research Journal of the UST Graduate School, Volume 8, Number 1 October 2008. 

(7) Virgin Coconut Oil and Stomach Acid: http://healthimpactnews.com/2012/virgin-coconut-oil-and-stomach-acid/

(8) Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694608 

 

Relaterade inlägg:

 

6 Kommentarer

 1. Monika

  Sedan i somras har jag intagit en matsked om dagen som näringstillskott och denna vintern har jag faktiskt inte blivit sjuk!

  Svara
 2. Linda

  Intressant! Kokosolja är så bra till mycket, men visste inte att det var bakterie- och virusdödande. Tack för info!

  Svara
 3. Anna Johansson

  Kokosoljan är bara bästa. Fungerar även underbart utvärtes med!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close