Så groddar du bovete

av | mar 7, 2019 | Hälsa, Kost & Näring | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore –

Att grodda är ett fantastiskt sätt att odla egna färska grönsaker fyllda med växtkraft och koncentrerad näring. Här tillhör bovete de lättgroddade och färdiga har dom en riktigt angenäm, nötaktig smak. Fantastiskt goda i sallad, som bas i rawfood smoothies och en mängd olika maträtter.

Grodda bovete

Groddar är riktigt näringsrik mat som är lättsmält för magen. I processen från frö till grodd bryts antinutrienterna i fröna ner, näringsämnena aktiveras och blir tillgängliga för upptag. Även näringsvärdet ökar markant med i genomsnitt 300 procent. Framför allt höjs innehållet av C-vitamin, E-vitamin, B-vitaminer och mineraler. Folsyra kan till exempel öka med hela 600 procent. Samtidigt ökar innehållet av protein och kolhydraterna minskar. Groddarna är väldigt rika på enzymer som hjälper kroppen att bryta ner det vi äter till minsta biståndsdel så att näringen kan tas upp effektivt. Alla råa vegetabilier innehåller enzymer, men groddar tillhör den grupp som är extremt rika. Tillsammans med de matsmältningsenzymer som vår egen kropp producerar kan enzymrik mat som groddar göra mycket gott för mage och tarm.

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Mät upp den mängd bovete som du vill grodda. Jag använder en groddburk som rymmer 0,8 liter, där 1/2 dl bovete kommer att fylla nästintill hela burken när groddarna väl är klara.
  2. Skölj bovetet noga i kallt vatten och häll över det i groddburken. Fyll på burken med vatten ända upp till toppen och låt dom ligga i blöt 8-12 timmar, förslagsvis över natten.
  3. Efter blötläggningen häller du bort vattnet och sköljer bovetet noga genom en trådsil. Låt allt överflödigt vatten rinna av ordentligt.
  4. Lägg tillbaka bovetet i groddburken, ställ den vinklad neråt och låt den stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus.
  5. Skölj sedan bovetet varje morgon och kväll till groddarna är färdiga. Tänk på att bovete bör sköljas ordentligt vid varje sköljning. Värmen i rummet avgör hur lång tid det tar innan groddarna är klara. Sommartid går det snabbare och vintertid tar det oftast någon dag längre, men vanligtvis tar det 2-4 dagar tills du har färdiga groddar. Groddarna håller sig därefter bra i glasburk med lock i kylskåp i ca 3-4 dagar.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

10 Kommentarer

  1. Malin

    Älskar groddar, så gott! Ska definitivt prova att grodda bovete. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det är groddar otroligt gott! 🙂

  2. Janne P

    Men då Mikaela, det känns som jag skulle behöva en rejäl cocktail av det mesta du skriver om, ja kanske inte vattenrenaren men allt det andra, vet inte riktigt vart man ska börja för att få tillbaka energin och orken. man får väl hoppas på att vårvärmen hjälper till när den kommer, då ska jag ut och plundra björkarna i närheten på sav 🙂
    Ha en bra helg!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det är många som känner sig trötta vid den här tiden på året. Men näringsrik kost, tillräckligt med motion och mental avslappning gör stor skillnad. 🙂 Glöm inte att fråga markägarna om lov när du tappar sav om du inte har egna björkar. Trevlig helg Janne!

  3. Karro

    Vad gott! Tack för tipset!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskattar tipset Karro. 🙂

  4. Anja

    Ska jag definitivt prova. 🙂

    Svara
  5. AnnKatrin Noreliusson

    Halloj Mikaela
    Jag har haft bovete på groddning i burk i flera dagar men det händer knappt nåt.
    Vi har det inte kallt inne, snarare varmt. Sköljer dem flera ggr om dagen.
    Vad kan jag göra för fel?
    Är det olika groddbarhet på olika sorter?

    – AnnKatrin

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Hej AnnKatrin,

      Det borde ha hänt något efter några dagar. Vissa företag behandlar sina produkter med groningshämmare, så att dom inte kan groddas. Jag använder själv Kung Markatta och det bovetet går utmärkt att grodda.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...