Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Hur hälsosamt är ditt badrumsskåp?

av | mar 11, 2019 | Blogg, Livsstil, Livsstilsförändringar, Miljövänligt, Naturlig skönhet | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till  Jordklok, Baby face, Swedish Beauty Factory, Bodystore och Happy Green –

De flesta är medvetna om att det vi äter påverkar vår hälsa, men har du funderat på vad du faktisk matar din hud med? Varje dag använder vi en lång rad produkter på vår kropp som till stor del kan absorberas av huden och föras vidare in i kroppen. Faktum är att några av de största kemikaliebovarna kan gömma sig i ditt badrumsskåp.

Hur hälsosamt är ditt badrumsskåp

Vad matar du din hud med?

Konventionella hygien- och skönhetsprodukter innehåller ofta en lång rad kemikalier och syntetiska ämnen som kan vara allergiframkallande, hormonstörande eller på andra sätt skadliga. Genom att bli medveten om vad du använder på din kropp och rensa ut bland produkterna i ditt badrum, så kan du göra mycket för din hälsa, hud och inte minst miljön.

Huden är vårt största organ och står för många essentiella funktioner. Det är ett viktigt känselorgan som reglerar kroppstemperaturen, skyddar kroppen mot uttorkning, skador, UV-strålning, angrepp av mikroorganismer och andra skadliga ämnen. Många ser nog huden som enbart ett ytskikt med tanken att det vi använder på den stannar där. Men faktum är att samtidigt som huden fungerar som en skyddande barriär, så är den semipermeabel, vilket menas att den är absorberande. Det betyder att mycket av det som vi smörjer in huden med även kommer in i kroppen.

Vid en studie (1) som utfördes på Sahlgrenska i Göteborg fick en grupp försökspersoner två gånger om dagen under fem dagar, smörja in sig med ett solskydd som innehöll den syntetiska kemikalien Benzophenone-3, som är vanligt förekommande i konventionella solskyddsprodukter. Det hormonstörande ämnet kunde efteråt hittas i större mängd i deras urin under 10 dagar.

Genom studier (2) har man sett att många typer av parabener, som ofta tillsätts som konserveringsmedel i konventionell hudvård kan vara hormonstörande.

Aluminiumsalt som finns i antiperspiranter är tillsatt för att förebygga dålig lukt och svettning genom att täppa till svettkörtlarna. Man sett att aluminiumet kan absorberas genom huden när antiperspirant appliceras i armhålan (3). När huden skadas vid t.ex vaxning eller rakning, kan sex gånger mer aluminium absorberas (4).

En studie som utfördes i Storbritannien för ett par år sedan visade att den genomsnittliga brittiska kvinnan använder ca 515 kemikalier på sin kropp varje dag (5). Enligt en annan undersökning (6) får en kvinna som använder vanliga konventionella produkter i genomsnitt i sig ca 2 kilo kemikalier från sina skönhets- och hudvårdsprodukter under en livstid.

Att hitta rätt i skönhetsdjungeln

Att läsa en innehållsförteckning på en hygienprodukt kan vara minst sagt svårtolkat och förvirrande. Vad är dåligt och vad är ok? Det är nästintill omöjligt för en vanlig konsument att sätta sig in i varenda ingrediens och vilken effekt dom har. Listan på tveksamma ämnen som är vanligt förekommande i hygienprodukter kan också göras väldigt lång. Några exempel på ingredienser som du inte vill se i innehållsförteckningen är mineralolja, triklosan, parabener, syntetisk parfym silikoner, SLES/SLS, PEG och som redan nämnt aluminiumsalter som kan hittas i antiperspiranter.

För att hitta rätt i skönhetsdjungeln så vill du välja produkter tillverkade av medvetna företag. Då menar jag där motivet och fokusen helt och hållet ligger på hållbara, hälsosamma och naturliga produkter. På så sätt kan du dig känna dig trygg med att producenten är lika angelägen som du, att det du använder på din kropp inte är skadligt, varken för dig eller miljön. Ju mer medveten du blir, desto mer kunskap kommer du bygga upp med tiden och ju lättare kommer det att bli att göra bra val.

Rensa ut i badrummet

Det kan vara både kostsamt och överväldigande att byta ut alla produkter i badrummet på en och samma gång. Börja istället med att gå igenom vad du har, vad du faktiskt behöver och använder. När en produkt sen tar slut, så kan du då ersätta den med ett bättre val.

När du väl bestämt dig för att gå den gröna vägen så kan det vara en bra idé att göra lite efterforskning i förväg om vilka naturliga produkter som skulle kunna passa just dina behov och budget. På så sätt står du inte handfallen när den gamla produkten tar slut och det är dags att köpa en ny. Utbudet idag är fantastiskt när det kommer till ”naturlig skönhet”, så du kommer säkerligen inte ha några problem med att hitta vad du söker. Exempel på nätbutiker som inriktar sig på naturligt och eko är Jordklok, Baby face, Swedish Beauty Factory, Bodystore och Happy Green.

 

Källor och Referenser:

(1) Sahlgrenska – Risken med Benzophenone-3 i solkrämer: https://clinsci.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/?contentId=631320

(2) Exposure to Chemicals in Cosmetics: https://www.breastcancer.org/risk/factors/cosmetics

(3) Flarend, R. et al. (2001) A preliminary study of the dermal absorption of aluminium from antiperspirants using aluminium-26. Food Chemical Toxicology 39: 163-168.

(4)  Pineau, A. et al. (2012). In vitro study of percutaneous absorption of aluminium from antiperspirants through human skin in the Franz diffusion cell. Journal of Inorganic Biochemistry 110: 21-26.

(5) Average UK woman wears 515 chemicals a day: https://www.reuters.com/article/us-britain-cosmetics-idUSTRE5AI3M820091119

(6) Body absorbs 5lb of make-up chemicals a year: https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1555173/Body-absorbs-5lb-of-make-up-chemicals-a-year.html

(7) Studier om aluminium i deodranter: https://www.breastcanceruk.org.uk/science-and-research/background-briefings/aluminium-salts/

Relaterade inlägg:

4 Kommentarer

  1. Marina

    Bara naturliga produkter för min del och har varit i flera år nu! 🙂

    Svara
  2. Amanda

    Bra inlägg! Fler borde få upp ögonen för hur mycket kemikalier det finns i konventionell hudvård!

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close