– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Jordklok, Baby face, Swedish Beauty Factory, Bodystore och Svensk hälsokost –
De flesta är medvetna om att det vi äter påverkar vår hälsa, men har du funderat på vad du faktisk matar din hud med? Varje dag använder vi en lång rad produkter på vår kropp som till stor del kan absorberas av huden och föras vidare in i kroppen. Faktum är att några av de största kemikaliebovarna kan gömma sig i ditt badrumsskåp.
Vad matar du din hud med?
Konventionella hygien- och skönhetsprodukter innehåller ofta en lång rad kemikalier och syntetiska ämnen. Dessa kan vara allergiframkallande, hormonstörande eller på andra sätt skadliga. Genom att bli medveten om vad du använder på din kropp och rensar ut bland produkterna i ditt badrum, så kan du göra mycket för din hälsa, hud och inte minst miljön.
Huden är vårt största organ och står för många essentiella funktioner. Det är ett viktigt känselorgan som reglerar kroppstemperaturen, skyddar kroppen mot uttorkning, skador, UV-strålning, angrepp av mikroorganismer och andra skadliga ämnen. Många ser nog huden som enbart ett ytskikt med tanken att det vi använder på den stannar där. Men faktum är att samtidigt som huden fungerar som en skyddande barriär, så är den också semipermeabel, vilket innebär att den är absorberande. Det betyder att mycket av det som vi smörjer in huden med även kommer in i kroppen.
Exempel på studier om hudvård
Vid en studie (1) som utfördes på Sahlgrenska i Göteborg fick en grupp försökspersoner två gånger om dagen under fem dagar, smörja in sig med ett solskydd. Produkten innehöll den syntetiska kemikalien Benzophenone-3, som är vanligt förekommande i konventionella solskyddsprodukter. Det hormonstörande ämnet kunde efteråt hittas i större mängd i deras urin under 10 dagar.
Genom studier (2) har man sett att många typer av parabener, som ofta tillsätts som konserveringsmedel i konventionell hudvård kan vara hormonstörande.
Aluminiumsalt som finns i antiperspiranter är tillsatt för att förebygga dålig lukt och svettning genom att täppa till svettkörtlarna. Man har sett att aluminiumet kan absorberas genom huden när antiperspirant appliceras i armhålan (3). När huden skadas vid t.ex. vaxning eller rakning, kan sex gånger mer aluminium tas upp (4).
En studie som utfördes i Storbritannien för ett par år sedan visade att den genomsnittliga brittiska kvinnan använder cirka 515 kemikalier på sin kropp varje dag (5). Enligt en annan undersökning (6) får en kvinna som använder vanliga konventionella produkter i genomsnitt i sig ungefär 2 kilo kemikalier från sina skönhets- och hudvårdsprodukter under en livstid.
Att hitta rätt i skönhetsdjungeln
Att läsa en innehållsförteckning på en hygienprodukt kan vara minst sagt svårtolkat och förvirrande. Vad är dåligt och vad är ok? Det är nästintill omöjligt för en vanlig konsument att sätta sig in i varenda ingrediens och vilken effekt dom har. Listan på tveksamma ämnen som är vanligt förekommande i hygienprodukter kan också göras väldigt lång. Några exempel på ingredienser som du inte vill se i innehållsförteckningen är mineraloljor, triklosan, många parabener, syntetisk parfym, silikoner, SLES/SLS, PEG och som redan nämnt aluminiumsalter.
För att hitta rätt i skönhetsdjungeln så vill du välja produkter tillverkade av medvetna företag. Då menar jag där motivet och fokusen helt och hållet ligger på hållbara, hälsosamma och naturliga produkter. På så sätt kan du dig känna dig trygg med att producenten är lika angelägen som du. Att det du använder på din kropp inte är skadligt, varken för dig eller miljön. Ju mer medveten du blir, desto mer kunskap kommer du bygga upp med tiden och ju lättare kommer det att bli att göra bra val.
Rensa ut i badrummet
Det kan vara både kostsamt och överväldigande att byta ut alla produkter i badrummet på en och samma gång. Börja istället med att gå igenom vad du har, vad du faktiskt behöver och använder. När en produkt sen tar slut, så kan du då ersätta den med ett bättre val.
När du väl bestämt dig för att gå den gröna vägen så kan det vara en bra idé att göra lite efterforskning i förväg om vilka naturliga produkter som skulle kunna passa just dina behov och budget. På så sätt står du inte handfallen när den gamla produkten tar slut och det är dags att köpa en ny. Utbudet idag är fantastiskt när det kommer till ”naturlig skönhet”, så du kommer säkerligen inte ha några problem med att hitta vad du söker. Exempel på nätbutiker som inriktar sig på naturligt och eko är:
Källor och Referenser:
(1) Sahlgrenska – Risken med Benzophenone-3 i solkrämer: https://clinsci.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/?contentId=631320
(2) Exposure to Chemicals in Cosmetics: https://www.breastcancer.org/risk/factors/cosmetics
(3) Flarend, R. et al. (2001) A preliminary study of the dermal absorption of aluminium from antiperspirants using aluminium-26. Food Chemical Toxicology 39: 163-168.
(4) Pineau, A. et al. (2012). In vitro study of percutaneous absorption of aluminium from antiperspirants through human skin in the Franz diffusion cell. Journal of Inorganic Biochemistry 110: 21-26.
(5) Average UK woman wears 515 chemicals a day: https://www.reuters.com/article/us-britain-cosmetics-idUSTRE5AI3M820091119
(6) Body absorbs 5lb of make-up chemicals a year: https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1555173/Body-absorbs-5lb-of-make-up-chemicals-a-year.html
(7) Studier om aluminium i deodranter: https://www.breastcanceruk.org.uk/science-and-research/background-briefings/aluminium-salts/
Bara naturliga produkter för min del och har varit i flera år nu! 🙂
Härligt Marina! 🙂
Bra inlägg! Fler borde få upp ögonen för hur mycket kemikalier det finns i konventionell hudvård!
Ja verkligen!