Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore –

Att grodda är ett fantastiskt sätt att odla egna färska grönsaker fyllda med växtkraft och koncentrerad näring. Här tillhör bovete de lättgroddade och färdiga har dom en riktigt angenäm, nötaktig smak. Fantastiskt goda i sallad, som bas i rawfood smoothies och en mängd olika maträtter.

Grodda bovete

Groddar är riktigt näringsrik mat som är lättsmält för magen. I processen från frö till grodd bryts antinutrienterna i fröna ner, näringsämnena aktiveras och blir tillgängliga för upptag. Även näringsvärdet ökar markant med i genomsnitt 300 procent. Framför allt höjs innehållet av C-vitamin, E-vitamin, B-vitaminer och mineraler. Folsyra kan till exempel öka med hela 600 procent. Samtidigt ökar innehållet av protein och kolhydraterna minskar. Groddarna är väldigt rika på enzymer som hjälper kroppen att bryta ner det vi äter till minsta biståndsdel så att näringen kan tas upp effektivt. Alla råa vegetabilier innehåller enzymer, men groddar tillhör den grupp som är extremt rika. Tillsammans med de matsmältningsenzymer som vår egen kropp producerar kan enzymrik mat som groddar göra mycket gott för mage och tarm.

Detta behöver du:

Så här gör du:

 1. Mät upp den mängd bovete som du vill grodda. Jag använder A.Vogel groddburk i glas (höjd 14,5 cm; diameter 9 cm) där 1/2 dl bovete kommer att fylla nästintill hela burken när groddarna väl är klara.
 2. Skölj bovetet noga i kallt vatten och häll över det i groddburken. Fyll på burken med vatten ända upp till toppen och låt dom ligga i blöt 8-12 timmar, förslagsvis över natten.
 3. Efter blötläggningen häller du bort vattnet och sköljer bovetet noga genom en trådsil. Låt allt överflödigt vatten rinna av ordentligt.
 4. Lägg tillbaka bovetet i groddburken, ställ den vinklad neråt och låt den stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus.
 5. Skölj sedan bovetet varje morgon och kväll till groddarna är färdiga. Tänk på att bovete bör sköljas ordentligt vid varje sköljning. Värmen i rummet avgör hur lång tid det tar innan groddarna är klara. Sommartid går det snabbare och vintertid tar det oftast någon dag längre, men vanligtvis tar det 2-4 dagar tills du har färdiga groddar. Groddarna håller sig därefter bra i glasburk med lock i kylskåp i ca 3-4 dagar.

 

Relaterade inlägg:

 

10 Kommentarer

 1. Malin

  Älskar groddar, så gott! Ska definitivt prova att grodda bovete. 🙂

  Svara
 2. Janne P

  Men då Mikaela, det känns som jag skulle behöva en rejäl cocktail av det mesta du skriver om, ja kanske inte vattenrenaren men allt det andra, vet inte riktigt vart man ska börja för att få tillbaka energin och orken. man får väl hoppas på att vårvärmen hjälper till när den kommer, då ska jag ut och plundra björkarna i närheten på sav 🙂
  Ha en bra helg!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det är många som känner sig trötta vid den här tiden på året. Men näringsrik kost, tillräckligt med motion och mental avslappning gör stor skillnad. 🙂 Glöm inte att fråga markägarna om lov när du tappar sav om du inte har egna björkar. Trevlig helg Janne!

   Svara
 3. Karro

  Vad gott! Tack för tipset!

  Svara
 4. Anja

  Ska jag definitivt prova. 🙂

  Svara
 5. AnnKatrin Noreliusson

  Halloj Mikaela
  Jag har haft bovete på groddning i burk i flera dagar men det händer knappt nåt.
  Vi har det inte kallt inne, snarare varmt. Sköljer dem flera ggr om dagen.
  Vad kan jag göra för fel?
  Är det olika groddbarhet på olika sorter?

  – AnnKatrin

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Hej AnnKatrin,

   Det borde ha hänt något efter några dagar. Vissa företag behandlar sina produkter med groningshämmare, så att dom inte kan groddas. Jag använder själv Kung Markatta och det bovetet går utmärkt att grodda.

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close