– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Wellaware.se-
Glukomannan är ett naturligt, vattenlösligt kostfiber som utvinns ur rötterna från konjakroten. Dessa fibrer har man sett kunna bidra till viktminskning, normala kolesterolnivåer och en balanserad tarmflora.
Vad är glukomannan?
Glukomannan görs av roten från konjakplantan (Amorphophallus konjac) som tillhör växtfamiljen Araceae. Den växer vilt i subtropiska skogar runt om i Sydostasien och odlas främst i Japan, Indonesien och Kina. Traditionellt används konjakroten både som mat och medicin och man vet att den använts i Japan så tidigt som på 1600-talet. Som livsmedel gör man mjöl av den torkade roten som till exempel används för att tillverka shiratakinudlar. Fibrerna används även i livsmedel när man vill ha en gelekonsistens. I väst har man intresserad sig för konjakplantan och glukomannans hälsofördelar sedan 1980-talet.
Glukomannan innehåller komplexa kolhydrater som är lösliga fibrer, vilket betyder att de passerar mag-tarmkanalen utan att brytas ner. Lösliga fibrer fungerar även som prebiotika, som i tarmen blir mat åt de goda tarmbakterierna som gynnar tarmfloran.
Godkända hälsopåståenden om glukomannan (EFSA):
- Glukomannan stödjer normala kolesterolnivåer (1)
- Glukomannan kan tillsammans med en energibegränsad kost bidra till viktminskning (2)
Viktminskning med hjälp av glukomannan
De lösliga fibrerna som glukomannan innehåller sväller i mag-tarmsystemet i samband med intag av vätska. Det medför en ökad mättnadskänsla som varar länge. Det gör att man inte blir lika benägen att överäta. Blodsockret hålls också stabilare mellan måltiderna och man kan bättre kontrollera hungerskänslor och sötsug. Fibrerna kan därmed leda till viktminskning, vilket gjort det till ett populärt tillskott för viktkontroll. Enligt EFSA (europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) uppnås den gynnsamma effekten vid ett dagligt intag av 1 g glukommanan före måltid, i samband med en energibegränsad kost.
Glukomannan bidrar till normala kolesterolnivåer
Det har gjorts många studier som visat att glukomannan kan sänka förhöjt kolesterol. Det har resulterat i att EFSA har godkänt glukomannan som ett ämne som bidrar till normala kolesterolnivåer. Gallsalter tillverkas av kolesterol och frisätts i tunntarmen när man äter mat med fett i. De komplexa fibrerna passerar mag-tarmkanalen långsammare som gör att de binder gallsalter i större utsträckning och tar med sig dom ut ur kroppen. Det betyder att kroppen behöver producera mer gallsalter som i sin tur tillverkas med hjälp av kolesterol. Mindre kolesterol tas upp i tarmen som i sin tur minskar förhöjda kolesterolnivåer i blodet.
Att inta glukomannan som ett kosttillskott
Om man vill kan man komplettera sin kost med ett tillskott av glukomannan. Kapslarna intas cirka 30 minuter innan måltid tillsammans med rikligt med vatten för att fibrerna ska hinna svälla ordentligt.
Källor och Referenser:
(1) EFSA: Glukomannan kan bidra till viktminskning: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1798
(2) EFSA: Glukomannan kan leda till normala kolesterolnivåer: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1258
Bra vid hård mage också tillsammans med mycket vatten.
Ja det är det. 🙂