– I betalt samarbete med WellAware – Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Wellaware.se –
WellAware Belly Digezyme är ett vegetabiliskt tillskott med enzymer som stödjer matsmältningen och näringsupptaget. Produkten innehåller enzymerna proteas, laktas, amylas, lipas och cellulas som hjälper kroppen att bryta ner proteiner, kolhydrater, fett och fibrer.
Vad är enzymer?
Enzymer fungerar som katalysatorer, som skapar eller bryter ner kemiska bindningar och påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förändras. Enzymer kan delas in i 3 grupper – metaboliska enzymer, matenzymer och matsmältningsenzymer.
Alla våra celler, vävnader och organ fungerar med hjälp av metaboliska enzymer. Matenzymer och matsmältningsenzymer är nödvändiga för en bra mag-tarmfunktion, att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen. Enzymer är i sin tur beroende av olika näringsämnen för att kunna fungera fullt ut.
Matsmältningsenzymer
I kroppen produceras matsmältningsenzymer som har till uppgift att bryta ner maten vi äter till mindre beståndsdelar så att de kan tas upp av kroppen.
- Proteas hjälper kroppen att bryta ner proteiner.
- Laktas hjälper till att bryta ner laktos, ett protein som finns i mjölkprodukter.
- Amylas hjälper till att bryta ner kolhydrater.
- Cellulas hjälper till att bryta ner cellulosa, en växtfiber som finns i frukt och grönsaker.
- Lipas hjälper till att bryta ner lipider som finns i fett.
Enzymerna omvandlar födoämnen till kemiska strukturer som kan passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen. Därefter fortsätter dom in i blodomloppet för vidare transport runt om i kroppen där de används som byggstenar och energi. Förutom enzymer behöver vi även galla och vår sura magsyra för att bryta ner maten ordentligt.
Matenzymer
Matsmältningsenzymerna som kroppen producerar sköter inte spjälkningen helt på egen hand. Vi behöver även matenzymer som finns i vår kost. Matenzymerna spelar en stor roll i nedbrytningsprocessen och finns det rikligt av dom så avlastas matsmältningsenzymerna. Då finns det mer utrymme för matsmältningsenzymerna att istället stödja de metaboliska enzymerna som nämnt behövs för våra celler, vävnader och organ.
Brist på enzymer
Brist på enzymer kan orsaka problem. Man kan till exempel känna av uppblåsthet, magknip, hård eller lös mage, gaser och gallproblem. Det kan förekomma onedbrutna rester av mat vid tarmtömningen och man kan uppleva svårigheter med att smälta fett och kött. Det kan också orsaka inflammation, överväxt av dåliga tarmbakterier, svamp eller parasiter. Man kan uppleva blodsockerstörningar, trötthet efter maten, sömnstörningar och hudproblem.
Med åldern försämras kroppens produktion av matsmältningsenzymer. Näringsfattig kost, obalanserad tarmflora, mag- och tarmrelaterade problem, stress och att man inte tuggar maten tillräckligt påverkar också matsmältningen negativt.
Att tillgodose kroppens behov av enzymer
För en bra matsmältning och näringsupptag är det alltså viktigt att både få i sig tillräckligt med matenzymer från kosten och att det finns tillräckligt med matsmältningsenzymer tillgängligt i kroppen. Mycket av de enzymer som finns i vår mat går förlorade vid tillagningen eftersom de är värmekänsliga och förstörs vid upphettning över 50-70 grader. Det ökar kroppens behov att producera mer matsmältningsenzymer för att kompensera.
Ät en kost som är rik på enzymer så som frukt och grönt i form av råkost. Inkludera gärna fermenterad mat och greens som spannmålsgräs och alger som är rika på matenzymer. Bittra smaker är även bra eftersom det triggar igång saltsyreproduktionen och påverkar matsmältningen på ett positivt sätt. Vid behov kan man även komplettera med ett kosttillskott av matsmältningsenzymer som produkten Belly Digezyme.
Relaterade inlägg:
- Så näringsrik är spirulina
- Hälsofördelar och användning av maskros
- Den långa traditionen av Svenskdroppar
- Så stöttar du ditt immunförsvar
Det gjorde stor skillnad för mig när jag började med enzymtillskott för några år sedan. Mycket mindre magproblem.
Så skönt att dina magproblem minskade.
Bra inlägg. Tack!
Tack! 🙂