Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

WellAware Belly Digezyme med matsmältningsenzymer

av | jun 30, 2020 | Blogg, Hälsa, Kosttillskott, Mage - Tarm | 4 Kommentarer

– I samarbete med WellAware – Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Wellaware.se –

WellAware Belly Digezyme är ett vegetabiliskt tillskott med enzymer som stödjer matsmältningen och näringsupptaget. Enzymerna som ingår är proteas, laktas, amylas, lipas och cellulas som hjälper kroppen att bryta ner proteiner, kolhydrater, fett och fibrer. När det finns tillräckligt med enzymer närvarande blir näringsupptaget bättre, samtidigt som risken för mag-tarmproblem minskar.

WellAware Belly Digezyme

Vad är enzymer?

Enzymer fungerar som katalysatorer, som skapar eller bryter ned kemiska bindningar och påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förändras. Enzymer kan delas in i 3 grupper – metaboliska enzymer, matenzymer och matsmältningsenzymer.

Alla våra celler, vävnader och organ fungerar med hjälp av metaboliska enzymer. Matenzymer och matsmältningsenzymer är nödvändiga för en bra mag-tarmfunktion, att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen. Enzymer är i sin tur beroende av olika näringsämnen för att kunna fungera fullt ut.

Matsmältningsenzymer

I kroppen produceras matsmältningsenzymer som har till uppgift att bryta ner maten vi äter till mindre beståndsdelar så att de kan tas upp av kroppen.

 • Proteas hjälper kroppen att bryta ner proteiner.
 • Laktas hjälper till att bryta ner laktos, ett protein som finns i mjölkprodukter.
 • Amylas hjälper till att bryta ner kolhydrater.
 • Cellulas hjälper till att bryta ner cellulosa, en växtfiber som finns i frukt och grönsaker.
 • Lipas hjälper till att bryta ner lipider som finns i fett.

Enzymerna omvandlar födoämnen till kemiska strukturer som kan passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen. Därefter fortsätter dom in i blodomloppet för vidare transport runt om i kroppen där det används som byggstenar och energi. Förutom enzymer behöver vi även galla och vår sura magsyra för att bryta ner maten ordentligt.

Matenzymer

Matsmältningsenzymerna som kroppen producerar sköter inte spjälkningen helt på egen hand. Vi behöver även matenzymer som finns i vår kost. Matenzymerna spelar en stor roll i nedbrytningsprocessen och finns det rikligt av dom så avlastas matsmältningsenzymerna. Då finns det mer utrymme för matsmältningsenzymerna att istället stödja de metaboliska enzymerna som nämnt behövs för våra celler, vävnader och organ.

Brist på enzymer

Brist på enzymer kan orsaka problem. Man kan till exempel känna av uppblåsthet, magknip, hård eller lös mage, gaser och gallproblem. Det kan förekomma onedbrutna rester av mat vid tarmtömning och man kan uppleva svårigheter med att smälta fett och kött. Det kan också orsaka inflammation, överväxt av bakterier, svamp eller parasiter. Man kan uppleva blodsockerstörningar, trötthet efter maten, sömnstörningar och hudproblem.

Med åldern försämras kroppens produktion av matsmältningsenzymer. Näringsfattig kost, obalanserad tarmflora, mag- och tarmrelaterade problem, stress och att man inte tuggar maten tillräckligt påverkar också matsmältningen negativt. 

Att tillgodo se kroppens enzymbehov

För en bra matsmältning och näringsupptag är det alltså viktigt att både få i sig tillräckligt med matenzymer från kosten och att det finns tillräckligt med matsmältningsenzymer tillgängligt. Mycket av de enzymer som finns i vår mat går förlorade vid tillagningen eftersom de är värmekänsliga och förstörs vid upphettning över 40 grader. Det ökar kroppens behov att producera mer matsmältningsenzymer för att kompensera.

Ät en kost som är rik på enzymer så som frukt och grönt i form av råkost. Inkludera gärna fermenterad mat och greens som spannmålsgräs och alger som är rika på matenzymer. Bittra smaker är även bra eftersom det triggar igång saltsyreproduktionen och påverkar matsmältningen på ett positivt sätt. Vid behov kan man även komplettera med ett kosttillskott av matsmältningsenzymer som Belly Digezyme.

Belly Digezyme finns att köpa på wellaware.se och om du använder rabattkod ”MIKAELA25” så får du dessutom 25 % rabatt på hela deras sortiment.

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Karin

  Det gjorde stor skillnad för mig när jag började med enzymtillskott för några år sedan. Mycket mindre magproblem.

  Svara
 2. Lena Hansson

  Bra inlägg. Tack!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close