Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Bodystore black friday

Fibertillskottet glukomannan (konjakrot)

av | aug 17, 2020 | Blogg, Kost, Kosttillskott, Mage - Tarm, Viktkontroll | 2 Kommentarer

– I samarbete med WellAware – Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Wellaware.se –

Glukomannan är ett naturligt, vattenlösligt kostfiber som utvinns ur rötterna från konjakroten. Dessa fibrer har man sett kunna bidra till viktkontroll, normala kolesterolnivåer och gynna en balanserad tarmflora.

Fibertillskottet Glukomannan (konjak rot)

Vad är glukomannen?

Glukomannan görs av roten från konjakplantan (Amorphophallus konjac) som tillhör växtfamiljen Araceae. Den växer vilt i subtropiska skogar runt om i Sydostasien och odlas främst i Japan, Indonesien och Kina. Traditionellt används konjakroten både som mat och medicin och man vet att den använts i Japan så tidigt som på 1600-talet. Som livsmedel gör man mjöl av den torkade roten som till exempel används för att tillverka shiratakinudlar och tillsätts i livsmedel som ska ha en gelekonsistens. I väst har man intresserad sig för konjakplantan och glukomannans hälsofördelar sedan 1980-talet.

Glukomannan innehåller komplexa kolhydrater som är lösliga fibrer, vilket betyder att de är lösliga i vatten och passerar mag-tarmkanalen utan att brytas ner. Lösliga fibrer fungerar även som prebiotika, som i tarmen blir mat åt de goda tarmbakterierna. Det gynnar dess tillväxt som har betydelse för en välfungerande och balanserad tarmflora.

Godkända hälsopåståenden om glukomannan (EFSA):

  • Glukomannan stödjer normala kolesterolnivåer (1)
  • Glukomannan kan tillsammans med en energibegränsad kost bidra till viktminskning (2)

Glukomannan kan bidra till viktminskning

Glukomannan är som nämnt lösliga fibrer som sväller i mag-tarmsystemet i samband med intag av vätska. Det medför en ökad mättnadskänsla som varar länge. Det gör att man inte blir lika benägen att överäta, blodsockret hålls stabilare mellan måltiderna och man kan bättre kontrollera hungerskänslor och sötsug. Glukomannan kan därmed leda till lättare viktkontroll, vilket gjort det till ett populärt tillskott för viktminskning. Enligt EFSA (europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) uppnås den gynnsamma effekten vid ett dagligt intag av 1 g glukommanan före måltid och i samband med en energibegränsad kost.

Glukomannan bidrar till normala kolesterolnivåer

Det har gjorts många studier som visat att glukomannan kan sänka förhöjt kolesterol. Det har resulterat i att EFSA har godkänt glukomannan som ett ämne som bidrar till normala kolesterolnivåer. Gallsalter tillverkas av kolesterol och frisätts i tunntarmen när man äter mat med fett i. De komplexa fibrerna passerar mag-tarmkanalen långsammare som gör att de binder gallsalter i större utsträckning och tar med sig dom ut ur kroppen. Det betyder att kroppen behöver producera mer gallsalter som i sin tur tillverkas med hjälp av kolesterol. Mindre kolesterol tas upp i tarmen som i sin tur minskar förhöjda kolesterolnivåer i blodet.

Att inta glukomannan som ett kosttillskott

Om man vill komplettera sin kost med ett tillskott av glukomannan är WellAware glukamannan ett bra alternativ. Kapslarna intas cirka 30 minuter innan måltid tillsammans med rikligt med vatten för att fibrerna ska kunna svälla ordentligt. Produkten finns att köpa på wellaware.se och om du använder rabattkod ”MIKAELA25” så får du dessutom 25 % rabatt på hela deras sortimentet.

 

Källor och Referenser:

(1) EFSA: Glukomannan kan bidra till viktminskning: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1798

(2) EFSA: Glukomannan kan leda till normala kolesterolnivåer: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1258

 

Relaterade inlägg:

2 Kommentarer

  1. Mia

    Bra vid hård mage också tillsammans med mycket vatten.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Bodystore kampanjer

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close