Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Workout Electro – tillskott av elektrolyter

av | jul 13, 2020 | Blogg, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Muskler – Skelett – Leder, Nervsystemet | 4 Kommentarer

– I samarbete med WellAware – Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Wellaware.se –

Tränar du hårda pass och ofta, bastar eller utför andra aktiviteter som får dig att svettas mycket? Då bör du vara lite extra uppmärksam på din vätske- och elektrolytbalans. När man svettas så förlorar kroppen nämligen inte bara vatten utan även viktiga mineraler.

Elektrolytbalansen i kroppen

Workout Electro från WellAware är ett tillskott av elektrolyter som innehåller magnesium, natrium, kalium, kalcium och naturligt kokosvattenpulver. En skopa blandas med cirka 3 dl vatten och du har en dryck som hjälper till att normalisera din vätske- och elektrolytnivå.

Elektrolyternas funktion i kroppen

Elektrolyter är mineralämnen som har en elektrisk laddning i kroppen och som bidrar till många viktiga funktioner. Dessa mineraler inkluderar kalium, kalcium, magnesium, fosfat, natrium och klorid. De finns i vävnader och främst i kroppsvätskor som blod, svett och urin. Om elektrolytbalansen är bra fungerar kroppens elektriska impulser som de ska. Om det däremot finns en obalans eller brist på elektrolyter så försämras hjärnas förmåga att skicka ut nervsignaler på ett korrekt sätt som då påverkar viktiga kroppsfunktioner.

Elektrolyter är inblandade i:

 • Reglering av kroppens vätskenivå.
 • Reglering av en normal syra-basbalans.
 • Normal funktion av muskler, hjärtat, hjärnan och nerver.
 • Bildandet av ny vävnad.
 • Transport av näringsämnen in i cellerna.
 • Transport av restprodukter bort från cellerna.
 • Hjälper blodet att koagulera.

Kalium bidrar till normal funktion av nervsystemet, muskler och blodtryck.

Kalcium behövs för muskelfunktionen, nervsignaler, energiomsättningen, celldelningen, blodkoaguleringen, matsmältningsenzymerna och bidrar till att bibehålla normal benstomme och tänder.

Magnesium bidrar till normal celldelning, muskelfunktion, psykologisk funktion, energiomsättning, nervsystemets funktion och normal benstomme och tänder.

Fosfat behövs för normal energiomsättning, cellmembranen och för att bibehålla normal benstomme och tänder.

Natrium bidrar till att upprätthålla nervsignaler, muskelfunktion och vätskebalans.

Klorid behövs för att upprätthålla en normal vätskebalans.

Rubbad elektrolytbalans

När vattennivån i kroppen förändras påverkas elektrolytnivåerna. Det optimala är att dricka samma mängd vatten som man gör av med. Det gäller också att man äter en kost som är näringsrik och varierad så man tillgodoser kroppens näringsbehov. Balansen kan störas vid hårda träningspass, varmt väder, bastubad och andra tillfällen då man svettas mer än vanligt. Det gäller då att kompenserar för förlusten genom att öka intaget av vätska och mineraler. Vissa läkemedel, kräkningar, diarré, mag-tarmproblem, lever- eller njurproblem kan också rubba vätskebalansen. När orsaken är sjukdom eller medicinering så bör man rådgöra med sin läkare.

Problem som kan uppstå vid elektrolytobalans:

En obalans i elektrolytnivåerna märks av rätt så snabbt eftersom de har så många viktiga funktioner i kroppen. Symtom kan bland annat visa sig som:

 • Huvudvärk
 • Yrsel
 • Trötthet, utmattning
 • Koncentrationssvårigheter
 • Rastlöshet
 • Sömnproblem
 • Svaghet
 • Ledvärk, muskelvärk, ryckningar
 • Förändringar i blodtryck
 • Hjärtklappning eller oregelbundna hjärtslag
 • Kramper
 • Matsmältningsbesvär, förstoppning eller diarré

Hur får vi i oss elektrolyter

Elektrolyter får man i sig via mat och dryck som är rika på ovannämnda mineraler. Kokosvatten, vattenmelon, citrusfrukter, banan och sellerijuice är exempel på bra livsmedel när man behöver fylla på med elektrolyter. Ett annat alternativ är som nämnt att komplettera med ett tillskott som Wellaware Workout Electro. Produkten finns att köpa på wellaware.se och om du använder rabattkod ”MIKAELA25” så får du dessutom 25 % rabatt på hela deras sortiment.

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Anita

  Bra inlägg!

  Svara
 2. Melinda

  Intar energidryck med elektrolyter när jag tränar, det gör skillnad.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close