Skillnaden mellan raw kakao & raffinerad

av | aug 11, 2021 | Hälsa, Kost & Näring | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Kakao har varit ett högt uppskattat livsmedel genom tiderna och har även en lång historisk bakgrund som läkeväxt. Kakaobönan är fullpackad med näring och är mycket rik på antioxidanter. Det är dock stor skillnad mellan raw kakao och raffinerad kakao.

Skillnaden mellan raw kakao och raffinerad

Skillnaden mellan raw kakao och raffinerad

Skillnaden mellan raw kakao (rå kakao) och raffinerad kakao (vanlig kakao) är stor, både när det gäller kvalité, renhet och näringsinnehåll. Efter skörd fermenteras och soltorkas kakaobönorna. Nästa steg för vanlig kakao är att rosta bönorna, medan raw kakao inte rostas. Raffinerad kakao hettas upp flera gånger under processen, vilket gör att mycket av den värdefulla näringen förstörs.

Därefter pressas kakaobönorna för att extrahera kakaosmöret. Kakaokakan som blir kvar torkas och mals till kakaopulver. Hur hög fetthalt kakaopulvret får beror på hur mycket fett som finns kvar i kakan efter pressning. Raffinerad kakao går även igenom kemiska processer i flera steg för att avlägsna bitterämnen. Det gör man för att smaken ska bli mjukare och mindre bitter. I raw kakao finns de hälsosamma bitterämnena kvar.

Näringsinnehållet av raw kakao

Raw kakao innehåller rikligt med värdefull näring och räknas som en riktig superfood. Man hittar generöst med antioxidanter som polyfenoler och flavonoider, vilket ger raw kakao ett högt ORAC-värde på runt 90 000. Det gör att raw kakao ligger högt upp på listan för mest antioxidantrika livsmedel.

Raw kakao innehåller även en mängd vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror samt en rad andra intressanta näringsämnen. Bland vitaminerna hittar man A, C, E, B1, B2, B3 och B5. Det finns även en betydande mängd mineraler som järn, kalcium, zink, fosfor och speciellt rik är kakao på kalium och magnesium. Man brukar säga att ett starkt sug efter choklad kan vara ett tecken på magnesiumbrist. Bland aminosyrorna finns det speciellt generöst av alanin, arginin, valin, tyrosin, fenylalanin och tryptofan.

Hälsosamma egenskaper av raw kakao

Raw kakao kan som nämnt bidra med mycket värdefull näring. Det är dock polyfenolerna och undergruppen flavonoider som man brukar fokusera på mest när det gäller kakaons hälsosamma fördelar. Faktum är att raw kakao är en av de rikaste källorna till polyfenoler.

Genom forskning har man kommit fram till att dessa ämnen har många hälsosamma egenskaper (1). Man har bland annat sett att polyfenolerna i raw kakao verkar ha fördelar för att minska förhöjd inflammation och bidra till normalt blodtryck (2) (3), normala kolesterol- och blodsockernivåer (2) (4).

Om kakaobönan

Kakao tillhör familjen malvaväxter och har sitt ursprung i Syd- och Centralamerika. Kakaoträden kan bli upp till tio meter höga. De får en stor mängd blommor i färger som varierar från rosa, gult och vitt. De har den avvikande egenskapen att växa direkt på stammen eller grövre grenar. Bara en liten del av alla blommor pollineras och blir till frukt.

Kakaofrukten är från början grön och efterhand som den mognar går den över till att bli gul till koppar till orange till röd, för att till slut bli rödbrun. Fruktens utsida består av ett hårt skal och innanför det finns ett vitt och sött fruktkött där 20-50 kakaobönor ligger inbäddade. Efter pollineringen tar det ungefär 6 månader för kakaofrukterna att mogna. De blir cirka 20-30 cm långa beroende på art och växtförhållanden och kan väga allt från 200 gram till över 1 kilo.

Det var Carl von Linné som gav kakaoträdet det vetenskapliga namnet Theobroma cacao som ungefär betyder ”gudarnas föda” (theos = gud och broma = föda). Namnet kakao kommer från aztekernas ord för plantan, cacáua. Även ordet choklad härstammar från mayaindianernas och aztekernas ord chocolatl.

Kakao odlas numera i ett område som kommit att kallas för kakaobältet. Det sträcker sig 10-20 grader norr och söder runt ekvatorn där klimatet och växtförhållandet är perfekt för kakaoträdet. Kakao delas in i tre botaniska sorter: Criollo, Forastero och Trinitario.

De olika kakaobönorna

Criollo anses vara den finaste och mest exklusiva kakaobönan. Smaken är mer fruktig, mindre bitter och sträv än övriga kakaosorter. Det är också den svåraste sorten att odla eftersom den är väldigt känslig. Det har gjort att endast runt 2 procent av världens kakaoproduktion kommer från denna kakaoböna.

Forastero står för 85-90 % av världsproduktionen och är därmed den vanligaste kakaobönan. Plantan är lättare att odla, är mer motståndskraftig än Criollo och ger större skördar. Den har inte samma fruktiga smak som Criollo, utan är lite hårdare och bittrare i smaken.

Trinitario är en hybrid, en korsning mellan Criollo och Forastero som har en mycket fin och mjuk smak. Den råkade uppstå när Criollo-plantagerna på Trinadad drabbades av en orkan på 1700-talet. Efter det så började man istället odla den mer tåliga bönan Forastero. Det gjorde att växterna korsades med varandra som resulterade i att hybriden uppstod.

Att inkludera kakao i kosten

Om du vill ta vara på allt det nyttiga som kakaon har att erbjuda så är det alltså raw kakao du vill ha. Det brukar framgå tydligt på förpackningen om kakaon är raw. Innehåller produkten den finare kakaobönan Criollo brukar det också stå utskrivet, annars är det med all sannolikhet Forastero. Genom att välja ekologiskt så slipper du även bekämpningsmedel. Förutom att använda raw kakao i bakning så kan man även använda den för att näringsberika sin kost i vardagen. Tillsätt till exempel i smoothies, chiapuddingar, overnight oats, eller strö den över yoghurten och gröten.

 

Exempel på produkter med raw kakao

 

Källor och Referenser:

(1) Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function. 2017 Aug 2;4:36. doi: 10.3389/fnut.2017.00036. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28824916/

(2) Cocoa and Human Health: From Head to Foot–A Review. 2016;56(1):1-12. doi: 10.1080/10408398.2012.657921. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915376/

(3) Effect of cocoa on blood pressure. 2017 Apr 25;4(4):CD008893. doi: 10.1002/14651858.CD008893.pub3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/

(4) Cocoa Flavanol Intake and Biomarkers for Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. 2016 Nov;146(11):2325-2333. doi: 10.3945/jn.116.237644. Epub 2016 Sep 28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27683874/

 

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

6 Kommentarer

  1. Amanda

    Så bra inlägg. <3

    Svara
  2. Cissi

    Tack för bra info. Jag köper alltid RAW kakao.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskatta inlägget. 🙂

  3. Carro

    Älskar kakao och använder den mycket. Alltid raw! 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...