– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Sommarrullar är verkligen så gott och fräscht. Knyten fyllda med krispiga grönsaker, glasnudlar och valfritt protein som serveras med smakrika dippsåser. De är inte alls svåra att göra, men man får avsätta lite tid till förberedelser.
Det här receptet är en vegansk variant av sommarrullar med tofu, men du kan självklart byta ut mot annat protein om du så önskar. Vill man ha animaliskt protein så är till exempel räkor och kyckling vanligt att använda i sommarrullar. Dippsåserna är det som sätter smak på hela rätten. Här hittar du recept för tre varianter av dippsåser som kompletterar varandra mycket bra.
Ingredienser för sommarrullar (16 st):
- 16 ark rispapper
- 100 g glasnudlar
- 200 g tofu (extra fast)
- 3 msk sesamfrön
- 1 avokado
- 1 morot
- 2 dm gurka
- 2 dm purjolök
- 2 dl böngroddar
- 30 g ruccola
- Snabbpicklad rödlök (recept hittar du här)
- Tamari sojasås till stekning av tofun
- Olja till stekning av tofun (jag använder smakneutral kokosolja)
Kryddig sojadipp:
- 1 dl tamari sojasås
- Wasabipasta (mängd efter tycke och smak)
- 3 cm riven ingefära
Srirachamajonnäs:
- 1 dl vegansk majonnäs (går såklart bra med vanlig om man inte är vegan)
- 4 tsk srirachasås
- 1 vitlöksklyfta
Dippsås med lime & ingefära:
- 1 msk risvinäger
- 1 msk sesamolja
- 2 msk tamari sojasås
- Saften av en lime
- 1/2 finhackad röd chili
- 3 cm färskriven ingefära
Börja med att blanda ihop dina dippsåser så dom får lite tid att stå till sig medan du gör sommarrullarna.
Så här gör du sommarrullarna:
- Tillaga glasnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj därefter glasnudlarna i kallt vatten och låt dom rinna av.
- Skär tofun i 1 1/2 cm tjocka skivor. Stek skivorna i lite olja och tamari sojasås tills dom fått en fin yta på båda sidor. Skär dom stekta tofuskivorna i cirka 1 cm tjocka strimlor och låt svalna.
- Rosta sesamfröna i en stekpanna på medelvärme utan olja tills gyllene. Häll över dom på en tallrik och låt dom svalna.
- Förbered grönsakerna. Dela avokadon på mitten och skär i långa strimlor. Moroten, gurkan och purjolöken skär du i tunna fina strimlor.
- Nu när alla ingredienser är förberedda är det dags att gör rullarna. Ställ fram samtliga ingredienser. Ta fram en djup tallrik och fyll den med ljummet vatten. Ta även fram ett bakplåtspapper för att använda som underlag. Detta är för att rispappret inte ska fastna på underlaget.
- Doppa ett rispapper i vattnet så det blir blött på båda sidor. Oroa dig inte för att det fortfarande känns lite hårt, det kommer att mjukna medan du lägger på fyllningen.
- Placera det blöta riskpappret på bakplåtspappret.
- Lägg på fyllning i en avlång bunt i mitten på rispappret, cirka 5 cm från kanten. Varva med morot, gurka, purjolök, böngroddar, ruccola, avokado, tofu, glasnudlar, snabbpicklad rödlök och strö över lite rostade sesamfrön.
- Vik över en sida av rispappret över fyllningen. Vik in kortsidorna och rulla till en tajt rulle.
- Gör sedan övriga rullar på samma sätt.
Ser jättegott ut. Ska prova att göra dom till helgen. 🙂
Så roligt att du vill göra dom. Supergott! 🙂
Sommarrullar är en stor favorit. Så gott! 🙂
Visst är det så gott! 🙂
Mums! Sååå himla gott!
Visst är det. 🙂
Så gott det ser ut! Måste prova. 🙂
Ja gör det! Så gott. 🙂