– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Denna nyttigare variant av brownies har allt som en brownie ska ha – den härliga intensiva chokladsmaken och den mjuka lite kladdiga konsistensen. Dessutom går kakan snabbt och smidigt att blanda ihop.
Dessa brownies är fria från gluten, mjölk, ägg och raffinerat socker, men det är absolut ingen kompromiss på smak. Faktum är att de är riktigt goda. För att göra dom glutenfria är mandelmjöl istället vanligt mjöl räddningen i många glutenfria recept och även i detta fall. Smör och vanlig mörk choklad har byts ut mot kokosolja och mjölkfri mörk choklad. Sötman kommer från dadlar och för att göra dom äggfria så har jag använt aquafaba (kikärtsspad).
Kikärtsspad som äggersättning
Kikärtsspad som även kallas aquafaba är den vätska som kikärtorna ligger i när du köper färdiga att äta på tetra pak, eller det spad som blir när man kokar kikärtor. Om man vispar kikärtsspad hårt blir det ett fluff som kan liknas till vispad äggvita. Det kan därför vara ett mycket bra veganskt alternativ till ägg i väldigt många recept. Cirka 3 msk kikärtsspad ersätter 1 ägg.
Ingredienser:
- 200 gram mörk choklad, helst 80 % (Reneé Voltaire mörk kokoschoklad är till exempel ett bra alternativ)
- 4 msk kallpressad kokosolja
- 9 msk kikärtsspad (spad från ett paket kikärtor utan tillsatt salt)
- 20 dadlar (kärnfria)
- 4 msk raw kakao
- 3 dl mandelmjöl
- 2 krm havssalt
Gör så här:
- Förvärm ugnen till 180°C och klä en ugnsfast form med bakplåtspapper. En form med storlek 20×20 cm är perfekt för denna mängd smet.
- Mixa dadlar, raw kakao, mandelmjöl och havssalt tills dadlarna har blivit helt finfördelade.
- Smält kokosoljan och 125 gram mörk choklad i ett vattenbad och ställ åt sidan så länge. Hacka 75 gram mörk choklad till mindre bitar och ställ även den åt sidan.
- Ta en ny skål och vispa upp kikärsspadet till ett fast fluff som liknar hård vispad äggvita.
- Vänd ner den smälta chokladen/kokosoljan i fluffet tills allt blandats väl. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten med hjälp av en slickepott tills du fått en klumpfri smet.
- Blanda ner 2/3 av den hackade mörka chokladen och häll över smeten i den ugnsfasta formen i ett jämnt lager. Strö till sist över resten av den hackade chokladen.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter.
- Låt kakan svalna innan nu skär upp den.
Ser ljuvligt gott ut! 🙂
Tack! Det blir jättegott. 🙂
Men mums så gott! Tack för receptet!
Så roligt att du uppskattar det. 🙂
Det måste jag göra. Ser så gott ut!
Så roligt att du vill göra receptet! 🙂