Nyttigare brownies (vegan & glutenfria)

av | apr 21, 2021 | Hälsa, Kost & Näring, Recept, Sötsaker - Desserter | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Denna nyttigare variant av brownies har allt som en brownie ska ha – den härliga intensiva chokladsmaken och den mjuka lite kladdiga konsistensen. Dessutom går kakan snabbt och smidigt att blanda ihop.

Nyttigare brownies (vegan & glutenfria)

Dessa brownies är fria från gluten, mjölk, ägg och raffinerat socker, men det är absolut ingen kompromiss på smak. Faktum är att de är riktigt goda. För att göra dom glutenfria är mandelmjöl istället vanligt mjöl räddningen i många glutenfria recept och även i detta fall. Smör och vanlig mörk choklad har byts ut mot kokosolja och mjölkfri mörk choklad. Sötman kommer från dadlar och för att göra dom äggfria så har jag använt aquafaba (kikärtsspad).

Kikärtsspad som äggersättning

Kikärtsspad som även kallas aquafaba är den vätska som kikärtorna ligger i när du köper färdiga att äta på tetra pak, eller det spad som blir när man kokar kikärtor. Om man vispar kikärtsspad hårt blir det ett fluff som kan liknas till vispad äggvita. Det kan därför vara ett mycket bra veganskt alternativ till ägg i väldigt många recept. Cirka 3 msk kikärtsspad ersätter 1 ägg.

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Förvärm ugnen till 180°C och klä en ugnsfast form med bakplåtspapper. En form med storlek 20×20 cm är perfekt för denna mängd smet.
  2. Mixa dadlar, raw kakao, mandelmjöl och havssalt tills dadlarna har blivit helt finfördelade.
  3. Smält kokosoljan och 125 gram mörk choklad i ett vattenbad och ställ åt sidan så länge. Hacka 75 gram mörk choklad till mindre bitar och ställ även den åt sidan.
  4. Ta en ny skål och vispa upp kikärsspadet till ett fast fluff som liknar hård vispad äggvita.
  5. Vänd ner den smälta chokladen/kokosoljan i fluffet tills allt blandats väl. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten med hjälp av en slickepott tills du fått en klumpfri smet.
  6. Blanda ner 2/3 av den hackade mörka chokladen och häll över smeten i den ugnsfasta formen i ett jämnt lager. Strö till sist över resten av den hackade chokladen.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter.
  8. Låt kakan svalna innan nu skär upp den.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

6 Kommentarer

  1. Lisette

    Ser ljuvligt gott ut! 🙂

    Svara
  2. Mia

    Men mums så gott! Tack för receptet!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du uppskattar det. 🙂

  3. Tina W

    Det måste jag göra. Ser så gott ut!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill göra receptet! 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × tre =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds