– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Masala chai betyder kryddat te och har en kraftigt aromatisk smak som nog är bekant för de flesta. Kryddblandningen är inte bara god, den är även fullpackad med antioxidanter. Här följer hur du gör masala chai kryddblandning som du sedan kan använda för att göra chai te eller chai latte som vi brukar kalla det i Sverige.
Kort om masala chai
Inom den ayurvediska traditionen är kryddblandningen masala chai avsedd för att värma och stärka kroppen, stödja matsmältningen, öka cirkulationen och minska inflammation.
Vad man tror går masala chai tillbaka mer än 5000 år i tiden, när en kung i det som idag är Indien beordrade att en läkande dryck skulle skapas för användning inom Ayurveda.
De värmande kryddorna ingefära och svartpeppar ansågs redan då stimulerande för matsmältningen. Kryddnejlika var bland annat känd för att lindra smärta och kardemumma användes som en stämningshöjare. Kanel var uppskattad för att hjälpa cirkulationen och andningsfunktion. I originalversionen gjorde man inte masala chai med teblad, utan det tillkom senare.
Masala chai kryddblandning:
- 1/2 dl mald ceylonkanel
- 2 msk mald kardemumma
- 1 msk mald ingefära
- 1/2 tsk mald svartpeppar
- 1/2 tsk mald kryddnejlika
- 3 krm malda fänkålsfrön
- 3 krm mald muskotnöt
Blanda samtliga ingredienser i en burk med lufttätt lock och skaka om ordentligt, sen är den klar att användas. Tillsätt cirka 1 tsk masala chai kryddblandning per kopp (cirka 3,5 dl vätska), eller efter eget tycke.
Recept Chai latte (1 kopp):
- 2 dl vatten
- 1 msk teblad (svart te är traditionellt, men man kan även använda grönt te)
- 1,5 dl valfri mjölkdryck (t.ex. havre-, mandel-, eller kokosmjölk)
- 1 tsk masala chai kryddblandning
Gör så här:
- Koka upp vattnet i en kastrull och stäng av värmen.
- Tillsätt 1 msk teblad och 1 tsk masala chai kryddblandning. Sätt på locket och låt dra i cirka 5 minuter på eftervärmen.
- Värm upp mjölken i en kastrull och vispa upp den med hjälp av en lattevisp. Har du ingen lattevisp så går det bra att hoppa över det steget.
- Sila över teet i en kopp och häll på den varma skummade mjölken.
Själv föredrar jag min chai latte helt osötat, men om du vill kan du tillsätta sötning efter tycke. Kokossirap, kokossocker, yaconsirap eller fibersirap kan vara bra alternativ.
Så himla gott! Ska prova din blandning. <3
Ja såå gott! Roligt att du vill prova. 🙂
Så gott! Älskar chai. 🙂
Visst är det så gott! 🙂
Älskar Chai Masala. En av mina favoriter. 🙂
Håller med! Så gott 🙂
Det är ju bara så gott med masala chai. Tack för recept!
Roligt att du uppskatta receptet. Så gott. 🙂