Så stöttar du ditt immunförsvar

av | mar 22, 2020 | Fysisk hälsa, Hälsa, Livsstil | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektivt. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus, bakterier och andra ovälkomna mikrober.

Så stöttar du ditt immunförsvar

Ge ditt immunsystem rätt förutsättningar

Kroppens immunsystem har till uppgift att skydda oss från patogena mikroorganismer så som virus och elakartade bakterier. För att immunförsvaret ska fungera bra så behöver vi ge kroppen rätt förutsättningar. Försvarsceller och antikroppar byggs upp med hjälp av näringsämnen som inkluderar en rad vitaminer, mineraler, fettsyror och proteiner. Vid dålig tillförsel av essentiella näringsämnen kommer immunförsvaret därför inte att fungera optimalt. En bra, varierad och näringstät kost är alltså av en stor betydelse.

Det är även viktigt att ta hand om sitt lymfsystem eftersom det är en del av kroppens immunsystem och reningssystem. Inte minst är en frisk och balanserad tarmflora viktigt, eftersom cirka 80 % av immunförsvaret finns i tarmen.

Kroppen behöver dessutom tillräckligt med motion och rörelse, sömn och stresshantering. Man ska heller inte underskatta betydelsen av att ta hand sin mentala hälsan. En positiv livssyn och sinnesro främjar inte bara välbefinnandet, utan även kroppens friska processer. Med sunda kost- och livsstilsvanor kan man göra mycket för att stödja ett balanserat och normalt fungerande immunsystem.

Sömn och återhämtning

Vikten av bra sömn ska inte underskattas. Under sömnen pågår en intensiv reparation och återuppbyggnad av kroppen. Får vi inte tillräckligt med sömn och återhämtning så påverkas immunförsvaret negativt. Genom forskning har man sett att vår känslighet för virusinfektioner påverkas av vår inre dygnsrytm (1). Om dygnsrytmen av någon anledning blir störd så blir vi mer mottagliga för infektioner. Se därför till att prioritera en bra sömn. En vuxen person behöver normalt sova 6-8 timmar per natt för att bli tillräckligt utvilad. Skulle man råka ut för en infektion så är extra sömn och vila något som hjälper kroppen att återhämta sig snabbare (2).

Stresshantering

Stress och oro har en stark negativ inverkan på vår helhetshälsa och inte minst på vårt immunförsvar (3). När vi är under stress ökar kortisolnivåerna tillsammans med en rad andra stressreaktioner. Det hämmar immunsystemet som gör att man blir mer mottaglig för infektioner. Se därför till att få in en bra stresshantering i din vardag. Mer om ämnet kan du läsa på sidan ”Stress och stresshantering”.

Var fysiskt aktiv

Att leva ett fysiskt aktivt liv gynnar hälsan på många nivåer. När vi tränar och rör på oss ökar antalet vita blodkroppar och produktionen av T och B-celler som behövs ett välfungerande immunförsvar. Vissa studier har indikerat att högintensiv träning försvagar immunförsvaret tillfälligt för att sedan stärkas när kroppen får återhämtning. Andra studier har visat att det enbart är stärkande för kroppens försvar (4). Vad alla dock är överens om är att ett fysiskt aktivt liv är mycket gynnsamt för ett normalt fungerande immunsystem och för att generellt hålla sig frisk från sjukdomar.

Se efter tarmfloran

Tarmfloran och hela matsmältningssystemet har en direkt koppling till immunsystemet. En sund och ren kost, att man äter i lugn och ro gynnar en balanserad mage och tarm. Man främjar även tillväxten av goda tarmbakterier genom att få i sig mjölksyrabakterier och fibrer som fungerar som mat för de nyttiga bakterierna. Det är även viktigt att röra på sig mycket för att hålla i gång tarmen. En bra stresshantering så man kan uppleva sinnesro spelar också roll, eftersom ett upprört sinne kan resultera i en upprörd mage och tarm. Mer om hur du stödjer mag-tarmhälsan kan du läsa i inlägget ”Så håller du magen och tarmen i toppform”.

Se efter lymfsystemet

Lymfsystemet är ett av kroppens största system och en viktig del av immunsystemet. Några av lymfsystemets viktigaste uppgifter är att bilda vita blodkroppar och antikroppar som försvar mot patogener som virus och dåliga bakterier. Förutom att vara fysiskt aktiv och leva sunt så kan man stödja lymfsystemet genom att inkludera torrborstning, lymfmassage, bastubad och djupandning i sin livsstil. Mer om hur du stödjer lymfsystemet kan du läsa i inlägget ”Så får du fart på ett trögt lymfsystem”.

Kost och näring

Vitaminer, mineraler, många fettsyror och aminosyror är essentiella, vilket betyder att vi måste få i oss dom via kosten, eftersom kroppen inte själv kan tillverka dom. Vid brist kommer inte alla kroppens funktioner fungera optimalt. Genom att äta en välbalanserad, varierad och näringstät kost förser vi oss med bra näring som ger kroppen rätt förutsättningar för att hålla sig frisk, stark och hälsosam.

Ät mycket frukt och grönt i regnbågens alla färger, hälsosamma fetter och bra proteinkällor. Använd gärna mycket kryddor och örter som innehåller koncentrerat med antioxidanter och andra hälsofrämjande växtämnen. Om man vill kan man även inkludera Greens som alger, spannmålsgräs och andra så kallade ”superfoods” i sin kost för att öka näringstätheten. Se även till att du dricker tillräckligt med rent vatten varje dag. Några av de viktigaste näringsämnena för ett normalt fungerande immunsystem är zink, C-vitamin och D-vitamin.

Zink

Zink är en viktig mineral för ett normalt fungerande immunsystem av flera anledningar (5). Dels är de vita blodkropparna beroende av att det finns tillräckliga nivåer närvarande för att fungera optimalt. Mineralet är också avgörande för normal utveckling och funktion av det medfödda immunförsvaret (6). Zink verkar även ha antivirala egenskaper som till viss nivå förhindrar viruset att replikera och fästa på cellmembranet (7). Studier har visat att kroppen helt enkelt är beroende av zink för ett balanserat och normalt fungerande immunsystem (8). I kosten hittar vi bland annat zink i frön, nötter, baljväxter, kött och mejeriprodukter. Om man känner behov kan man även komplettera kosten med ett zinktillskott.

C-vitamin

C-vitamin är en viktig antioxidant som fyller många funktioner i kroppen. Vitaminet bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Det är involverat i uppbyggnaden av vävnader och inblandat i en lång rad viktiga kroppsprocesser. Vitaminet har även en betydelse för att vårt immunsystem ska fungera normalt och för att vi ska kunna bekämpa infektioner. Dessutom bidrar C-vitamin till att minska trötthet och utmattning. Studier har också visat att C-vitamin har förmågan att stoppa förökningen av patogena bakterier och virus i kroppen (9).

I naturen förekommer C-vitamin alltid tillsammans med bioflavonoider. De kompletterar varandra och bioflavonoiderna hjälper kroppen att bättre ta upp och använda C-vitaminet rätt. Väljer man att komplettera kosten med ett tillskott så är det därför bra att välja en produkt där man även inkluderat bioflavonoider. Exempel på kosttillskott är Thorne Research Vitamin C med flavonoider, Holistic C-vitamin med biflavonoider och Alpha Plus C-vitamin med bioflavonoider.

D-vitamin

D-vitamin tillhör de fettlösliga vitaminerna och är unikt eftersom det även fungerar som ett prohormon. Vitaminet spelar en betydande roll för en stor mängd kroppsprocesser och kroppsfunktioner. Inte minst behövs D-vitamin för ett normalt fungerande immunsystem. D-vitamin spelar en betydande roll för att kroppen ska kunna reagera effektivt mot virus, bakterier och hantera infektioner (10).

Solen är vår främsta källa till D-vitamin. Men eftersom vi bara kan tillverka vitaminet den vägen under sommaren, måste vi tillgodose vårt behov genom kosten resten av året. Fet fisk som lax, sill och makrill, D-vitaminberikade mejeriprodukter, svamp som kantareller och Karl Johan är livsmedel som innehåller D-vitamin. Om man väljer att komplettera kosten med ett kosttillskott så finns det både animaliska och veganska alternativ; Vegansk D3-vitamin (från lav) och animalisk D3-vitamin (från ullfett).

 

Källor och Referenser:

(1) Interplay between circadian clock and viral infection. J Mol Med (Berl). 2017; 95(12): 1283–1289. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5684296/

(2) The Bidirectional Relationship between Sleep and Immunity against Infections. J Immunol Res. 2015; 2015: 678164. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4568388/

(3) Current Directions in Stress and Human Immune Function. Curr Opin Psychol. 2015 Oct 1; 5: 13–17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4465119/

(4) Debunking the Myth of Exercise-Induced Immune Suppression: Redefining the Impact of Exercise on Immunological Health Across the Lifespan. Front Immunol. 2018; 9: 648. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5911985/

(5) Zinc in Human Health: Effect of Zinc on Immune Cells: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/

(6) Zinc and immune function: the biological basis of altered resistance to infection: http://ajcn.nutrition.org/content/68/2/447S.abstract

(7) Journal of Virology 2009; 83(1):58-64 – Antiviral Activity of the Zinc Ionophores Pyrithione and Hinokitiol against Picornavirus Infections: http://jvi.asm.org/content/83/1/58.full

(8) Journal of Pakistan Medical Association 2000 – Zinc Lozenges – a Cure for Common Colds: http://jpma.org.pk/full_article_text.php?article_id=3063

(9) Vitamin C and Infections. Published online 2017 Mar 29. doi: 10.3390/nu9040339. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409678/

(10) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 222-229, ISBN: 91-631-7910-5.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Björkaska – Så använder du den

Björkaska – Så använder du den

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Björkaskans rika innehåll av mineraler gör den till en uppskattad hälsokostprodukt. Faktum är att den har en lång historisk användning för att stödja kroppens syra-basbalans och används ofta i...

4 övningar i mindfulness för olika tillfällen

4 övningar i mindfulness för olika tillfällen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus -  Mindfulness är ett förhållningssätt som handlar om att leva i mer medveten närvaro. Att utveckla sin uppmärksamhet och medvetenhet om sig själv och det som sker runt omkring i stunden. Det kan hjälpa dig...

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

2 Kommentarer

  1. Anna

    Tack för bra tips!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskattade inlägget. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 4 =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds