Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Så gör du hemmagjord sockerskrubb

av | feb 4, 2022 | Aromaterapi & Eteriska oljor, Hälsa, Kroppsvård & skönhet | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Känslan av en silkeslen hud som precis blivit bortskämd med en vårdande hemmagjord kroppsskrubb är fantastisk. Den bidrar till att eliminera döda hudceller samtidigt som fukt och näring tillförs. Dessutom hjälper själva massagen till att sätta fart på blodcirkulationen och lymfflödet.

Så gör du hemmagjord sockerskrubb

Fördelar med en kroppsskrubb

Att använda en kroppsskrubb någon gång i veckan ger verkligen nytt liv till huden och ger den mer lyster och spänst. Det är dessutom väldigt snabbt och enkelt att blanda ihop sin egen kroppsskrubb.

Jag har tidigare delat recept för hur du gör saltskrubb och kaffeskrubb, så idag tänkte jag ge tips för hur du gör en enkel hemmagjord sockerskrubb, med enbart 2 eller 3 ingredienser. Jag har tillsatt eterisk olja för att göra den ännu mer effektiv, men den kan uteslutas om man vill.

Sockerkristallerna är finare än saltkornen, vilket gör en sockerskrubb lite mildare än en saltskrubb. Det gör också att den även passar bra för personer med väldigt känslig hud. Du kan använda både vitt strösocker eller kokossocker. Själv använder jag kokossocker, eftersom jag aldrig har vitt socker hemma.

Recept för sockerskrubb

Recept för hemmagjord sockerskrubb:

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en skål. Det du inte använder direkt kan du hälla över i en ren glasbuk med lufttätt lock för att använda vid ett senare tillfälle.

Göra egen sockerskrubb

Vegetabiliska oljor att använda i hemmagjord sockerskrubb:

Jojobaolja

Jojobaolja är egentligen ingen olja, utan består av flytande vaxämnen. Den är bland annat rik på den enkelomättade fettsyran gadoljesyra som finns naturligt i hudens fettvävnad. Det är också anledningen till varför oljan är så effektiv för att binda fukt och balansera hudens talgproduktion.

Förutom gadoljesyra består jojobaolja även av palmitinsyra, palmitolsyra, oljesyra och erukasyra. Den innehåller också en betydande mängd A-vitamin och antioxidanter som är uppskattade i hudvård för att hålla huden frisk och vital. En härligt mjukgörande, vårdande och skyddande olja som passar lika bra för ansiktet som för kroppen. Den är fantastisk för alla hudtyper, från torr och mogen hud till fet och aknebenägen.

Mandelolja

Mandelolja är en halvfet olja som till största del består av den enkelomättade fettsyran oljesyra. Den innehåller även E-vitamin och fytosteroler som stödjer en frisk och balanserad hud. Det är en mjukgörande, icke-irriterande olja som absorberas lätt av huden. Den lämpar sig bra för alla hudtyper och är mycket uppskattad vid känslig hud som lätt blir torr. Oljan passar även bra vid hudinflammationer.

Arganolja

Arganolja är en halvfet och tunn olja som absorberas snabbt av huden. Den är rik på hudvårdande ämnen så som E-vitamin, karotin, triterpener och fytosteroler. Arganolja är känd för att vara cellstimulerande och hudregenererande som gör huden mjuk, smidig och elastisk. Passar lika bra för kroppen som för ansiktet. Oljan är bra på att bevara fukt, ger omedelbar lyster och passar även den allra känsligaste huden.

Kokosolja

Kokosolja är rik på de medellånga mättade fettsyrorna kaprylsyra, kaprinsyra och laurinsyra. Den sistnämnda är känd för sina antimikrobiella och antifungala egenskaper. Det gör oljan riktigt bra vid hudproblem, torr och irriterad hud. Kokosoljan har även en balanserade effekt på talgproduktionen. Det är en riktigt härlig kroppsolja som bidrar till att återfetta, ge fukt och näring som gör huden mjuk och smidig. Om kokosoljan är fast (beroende på temperaturen i rummet) så kan du ställa burken i en skål med varmt vatten från kranen. Den smälter vid ungefär 25 °C.

Sockerskrubb recept

Eteriska oljor att använda i hemmagjord sockerskrubb:

Eterisk lavendelolja

Eterisk lavendelolja är en avslappnande och rogivande olja för både kropp och sinne. Inom aromaterapi används den bland annat för att reducera stress, negativa känslor och för att främja god sömn. Som ingrediens i hudvård är den uppskattad för sina antiseptiska, lugnande, balanserande och regenererande egenskaper. Fantastisk för irriterad hud, solsveda och problemhud.

Eterisk pepparmyntsolja

Eterisk pepparmyntsolja är en uppiggande och stimulerande olja. Inom aromaterapi används den för att pigga upp, höja koncentrationen och för att avhjälpa mental trötthet. Inom hudvård är den uppskattad för sin kylande effekt och för att stilla hudirritationer. Det är även en olja som kan vara användbar för värkande muskler, leder eller trötta fötter.

Eterisk jasminolja

Eterisk jasminolja är en riktigt lyxig olja med sin ljuvligt söta och blommiga doft. Inom aromaterapi används den bland annat för att värma emotionellt och för att öka självkänslan. Den ses även som en afrodisiakum. Inom hudvård är den uppskattad för sina lugnande och inflammationshämmande egenskaper och är användbar vid hudirritationer och hudsprickor.

Eterisk citronolja

Eterisk citronolja är en upplyftande, vitaliserande och renande olja. Inom aromaterapi används den bland annat för att stimulera och rensa sinnet, skärpa uppmärksamheten och beslutsförmåga. För hudvård är den uppskattad för sina antibakteriella egenskaper och för att stimulerar blodcirkulation. Observera att eterisk citronolja är fototoxisk, vilket innebär att den kan skapa hudirritation om man använder oljan och sen vistas i starkt solljus. Det är därför inte optimalt att använda citronolja på huden under sommaren.

Eterisk Grapefruktolja

Eterisk Grapefruktolja är en renande, stimulerande och sammandragande olja. Inom aromaterapi är den uppskattad för att stödja matsmältningen och det endorkina systemet. Den används även för sina antiseptiska och lymfstimulerande egenskaper och hittas inte sällan i anticellulitprodukter.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

 1. Amanda

  Underbart med kroppsskrubb. <3

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst känns huden så underbar efteråt. 🙂

 2. Malin

  Tack för tips! Älskar att göra min egen hudvård. Provade att göra ditt recept för bodybutter härom veckan och det blev så bra! Ska absolut prova denna med. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Så roligt att du gillar mina tips! <3

 3. Carro

  Åhh. Ska absolut göras. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Så glad jag blir! 🙂 Låt mig gärna veta vad du tyckte.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close