Algen kelp som livsmedel och kosttillskott

av | feb 24, 2022 | Hälsa, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Glimja –

Algen kelp är mycket uppskattad som både livsmedel och kosttillskott. Det är en rik källa till jod, vilket gör det till ett populärt tillskott för den viktiga mineralen. Som mat går algen ofta under namnet kombu och är främst omtyckt för sin goda umamismak.

Algen kelp som livsmedel och kosttillskott

Vad är kelp?

Kelp är en tångart som tillhör gruppen brunalger. Det är en havsalg som växer längs kusterna runt om i världen i klara, näringsrika vatten i temperaturer under 20 °C. På cirka 15-25 meters djup bildar de stora undervattensskogar av alger. De kan bli 10-80 meter höga och leva i över tio år.

Efter att man skördat kelp får den ligga och torka långsamt. Algerna pulvriseras därefter till kelppulver som användas i livsmedel och som kosttillskott. Kelp kan även ätas som mat och går då ofta under det japanska namnet Kombu.

Vad innehåller algen kelp?

Precis som andra ätbara alger är kelp/kombu rik på näring. Det är bland annat en bra källa till vitaminer som A, B, C, E och K. Den är också en mycket bra källa till mineraler som natrium, kalcium, zink, koppar, fosfor och framförallt jod som är den främsta anledningen till varför kelp är uppskattat som ett kosttillskott.

Kelp innehåller även alginsyra som har fördelar för matsmältningen och mag-tarmhälsan. Algen är också naturligt rik på aminosyran glutaminsyra som ger upphov till det som japanerna kallar den femte grundsmaken umami.

Kombu som livsmedel

Den främsta användningen av Kombu är för att göra den japanska buljongen dashi. I det japanska köket används den flitigt istället för annan buljong eftersom den på samma sätt bidrar med en fyllig bassmak. Inte minst brukar dashi vara grunden för misosoppa.

För att göra en enkel vegansk dashi blötlägger man cirka 10 gram torkad kombu i 1 liter vatten under 30 minuter. Därefter kokar man upp den långsamt och låter den småputtra i 5-10 minuter. Kombun tas sedan bort och dashibuljongen är klar att användas.

Kombu har som nämnt en umamismak som kan förhöja smakupplevelsen i en mängd olika maträtter. Algen kan även ätas färsk, picklad eller kokas och tillsättas i soppor, grytor och såser.

Eftersom kelp/kombu innehåller alginsyra är algen uppskattad att tillsätta när man kokar bönor och andra baljväxter för att göra dom mer lättsmälta. Det kan minska problem med magen som vissa kan uppleva när dom äter baljväxter av olika slag. Återförsäljare av kombu hittar du här.

Kelp som jodtillskott

Förutom alger som kelp finns jod främst i animaliska livsmedel som mager fisk, skaldjur, ägg, mejerier och joderat salt. Veganer/vegetarianer och dom som inte använder joderat salt bör därmed vara extra uppmärksamma på sina jodnivåer.

Eftersom kelp är en rik källa till jod kan ett kelptillskott vara ett bra alternativ för personer som känner att de är i behov av extra jod.

Varför behöver vi jod?

Jod är ett essentiellt grundämne som är involverat i en rad viktiga kroppsfunktioner. Mineralet finns i alla kroppens celler, men cirka 75 procent av allt jod i kroppen finns i sköldkörteln och i musklerna. Det gör det till ett viktigt näringsämne för sköldkörtelns normala funktion och för normal produktion av sköldkörtelshormonerna Tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Sköldkörtelshormonerna styr bland annat kroppens ämnesomsättning och energiförbrukning och påverkar vår energinivå, kroppsvikt, kroppstemperatur, tillväxt och utveckling.

Jod bidrar också till nervsystemets normala funktion och en normal kogni­tiv funktion. Dessutom har mineralet betydelse för hudkvalitén, eftersom så mycket som nästan 10 procent av kroppens jod finns i huden.

 

Exempel på kosttillskott med algen kelp:

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

4 Kommentarer

  1. Ida

    Så bra info! Tar kelp-jod sedan några år tillbaka efter påvisade låga jodnivåer. Nu har jag mer energi, sover bättre, huden är mycket finare osv… En så viktig mineral!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Så bra att du kom till rätta med din jodbrist. 🙂

  2. Amanda

    Så intressant inlägg! Tack för en bra blogg. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Så roligt att du uppskattar min blogg. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + 8 =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda vitaminet genom solens strålar? Dom frågorna och...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds