– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Glimja –
Algen kelp är mycket uppskattad som både livsmedel och kosttillskott. Det är en rik källa till jod, vilket gör det till ett populärt tillskott för den viktiga mineralen. Som mat går algen ofta under namnet kombu och är främst omtyckt för sin goda umamismak.
- Vad är kelp?
- Vad innehåller algen kelp?
- Kombu som livsmedel
- Kelp som jodtillskott
- Varför behöver vi jod?
- Kosttillskott med kelp
Vad är kelp?
Kelp är en tångart som tillhör gruppen brunalger. Det är en havsalg som växer längs kusterna runt om i världen i klara, näringsrika vatten i temperaturer under 20 °C. På cirka 15-25 meters djup bildar de stora undervattensskogar av alger. De kan bli 10-80 meter höga och leva i över tio år.
Efter att man skördat kelp får den ligga och torka långsamt. Algerna pulvriseras därefter till kelppulver som användas i livsmedel och som kosttillskott. Kelp kan även ätas som mat och går då ofta under det japanska namnet Kombu.
Vad innehåller algen kelp?
Precis som andra ätbara alger är kelp/kombu rik på näring. Det är bland annat en bra källa till vitaminer som A, B, C, E och K. Den är också en mycket bra källa till mineraler som natrium, kalcium, zink, koppar, fosfor och framförallt jod som är den främsta anledningen till varför kelp är uppskattat som ett kosttillskott.
Kelp innehåller även alginsyra som har fördelar för matsmältningen och mag-tarmhälsan. Algen är också naturligt rik på aminosyran glutaminsyra som ger upphov till det som japanerna kallar den femte grundsmaken umami.
Kombu som livsmedel
Den främsta användningen av Kombu är för att göra den japanska buljongen dashi. I det japanska köket används den flitigt istället för annan buljong eftersom den på samma sätt bidrar med en fyllig bassmak. Inte minst brukar dashi vara grunden för misosoppa.
För att göra en enkel vegansk dashi blötlägger man cirka 10 gram torkad kombu i 1 liter vatten under 30 minuter. Därefter kokar man upp den långsamt och låter den småputtra i 5-10 minuter. Kombun tas sedan bort och dashibuljongen är klar att användas.
Kombu har som nämnt en umamismak som kan förhöja smakupplevelsen i en mängd olika maträtter. Algen kan även ätas färsk, picklad eller kokas och tillsättas i soppor, grytor och såser.
Eftersom kelp/kombu innehåller alginsyra är algen uppskattad att tillsätta när man kokar bönor och andra baljväxter för att göra dom mer lättsmälta. Det kan minska problem med magen som vissa kan uppleva när dom äter baljväxter av olika slag. Återförsäljare av kombu hittar du här.
Kelp som jodtillskott
Förutom alger som kelp finns jod främst i animaliska livsmedel som mager fisk, skaldjur, ägg, mejerier och joderat salt. Veganer/vegetarianer och dom som inte använder joderat salt bör därmed vara extra uppmärksamma på sina jodnivåer.
Eftersom kelp är en rik källa till jod kan ett kelptillskott vara ett bra alternativ för personer som känner att de är i behov av extra jod.
Varför behöver vi jod?
Jod är ett essentiellt grundämne som är involverat i en rad viktiga kroppsfunktioner. Mineralet finns i alla kroppens celler, men cirka 75 procent av allt jod i kroppen finns i sköldkörteln och i musklerna. Det gör det till ett viktigt näringsämne för sköldkörtelns normala funktion och för normal produktion av sköldkörtelshormonerna Tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Sköldkörtelshormonerna styr bland annat kroppens ämnesomsättning och energiförbrukning och påverkar vår energinivå, kroppsvikt, kroppstemperatur, tillväxt och utveckling.
Jod bidrar också till nervsystemets normala funktion och en normal kognitiv funktion. Dessutom har mineralet betydelse för hudkvalitén, eftersom så mycket som nästan 10 procent av kroppens jod finns i huden.
Exempel på kosttillskott med algen kelp:
Relaterade inlägg:
- Guide: ätbara alger – del 1
- Guide: ätbara alger – del 2
- Skillnaden mellan spirulina & chlorella
- Därför är Omega-3 från alger ett bra alternativ
Så bra info! Tar kelp-jod sedan några år tillbaka efter påvisade låga jodnivåer. Nu har jag mer energi, sover bättre, huden är mycket finare osv… En så viktig mineral!
Tack! Så bra att du kom till rätta med din jodbrist. 🙂
Så intressant inlägg! Tack för en bra blogg. 🙂
Tack! Så roligt att du uppskattar min blogg. 🙂