– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Näringssammansättningen av spirulina gör den till en uppskattad superfood och det finns många anledningar till att inkludera den i sin dagliga kost. Genom studier har man bland annat sett att algen kan stödja immunsystemet och hjälpa vid inflammatoriska tillstånd i kroppen.
De antiinflammatoriska egenskaperna av spirulina
Forskning har visat att det är ämnet Fykocyanin som ligger bakom spirulinans antiinflammatoriska egenskaper. Fykocyanin är ett blågrönt fotosyntetiskt pigment med starka antioxiderande egenskaper som ger spirulinan sin färg. Det är ett av det viktigaste fykobiliproteiner (ett proteinkomplex) i spirulina som bidrar till att förebygga skador på cellerna som fria radikaler kan orsaka (6).
Den inflammationsdämpande effekten av spirulina beror på att fykocyaninerna reducerar verkningarna av COX (cyklooxigenas) och då minskar inflammation och smärta. En mängd studier har genom åren visat att spirulina därför kan vara effektivt vid olika ledbesvär som artrit och andra inflammatoriska tillstånd i kroppen (2) (3) (4) (5).
Man har även sett att fykocyanin kan bidra till att rensa ut tungmetaller ur kroppen. Detta beror på att fykocyanin innehåller kvävemolekyler som binder tungmetaller till sig. Det är en av anledningarna till varför spirulina är så uppskattat att inta vid detox och hälsokurer (1) (6).
Förutom att spirulina kan stödja immunsystemet och dämpa inflammation så är det ett fantastisk livsmedel på många andra sätt. Spirulina är en av naturens mest koncentrerade näringskällor och en av naturens mest kraftfulla energidrycker. Så om du vill få en riktig energiboost under dagen så kan du ta spirulina. Det är även ett livsmedel som enligt studier kan bidra till viktkontroll och hudens välmående, vilket du kan läsa mer om här.
Att inkludera spirulina i kosten
Man kan med fördel inkludera spirulina i sin dagliga kost. Spirulina finns både som spirulinapulver och spirulinatabletter beroende på vad man föredrar, men de flesta tycker det är mycket lättare med tabletter eftersom algen har en mycket speciell smak. För bästa upptag rekommenderas det att man tar spirulina cirka 30 minuter före måltid.
Återförsäljare av spirulina hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Spirulina den gröna mirakelalgen- https://shop.textalk.se/shop/ws89/48789/art39/77119639-825a78-spirulina.pdf
(2) Om spirulina och hälsan: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag,ISBN: 91-631-7910-5.
(3) C-phycocyanin: a biliprotein with antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotective effects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12769719
(4) Spirulina och C-phycocyanin minska cytotoxiciteten och inflammationsrelaterade gener uttryck av mikrogliaceller. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22687570
(5) Inhibitory effects of Spirulina in zymosan-induced arthritis in mice. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12061427
(6) Supermat – Läkande mat från naturens hjärta. Författare: John Opsahl. ISBN: 978-82-99-89383-1
Spirulina är verkligen fantastisk! Tar både chlorella och spirulina varje dag. Mår så bra av det och känner att jag får mycket mer energi. Kan starkt rekommendera.
Ja det är verkligen två underbara alger som ger bra näring och energi.
Tack för tipset! 🙂 Och måste säga att du har en underbar blogg. Läser ofta och har lärt mig mycket. Kram
Tack Kerstin, va roligt att höra. 🙂
Verkligen supermat 🙂 Mår himla bra av det.
Underbart! Visst är det fantastiskt!
Hur mycket bör man äta per dag av Chlorella respektive spirulina? Då menar jag i pulverform.
Rekommendationerna brukar vara från ½ tsk till 1 matsked per dag av chlorella och samma för spirulina. Börja med låg dos och trappa upp.