– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Under hösten och vintern är det högsäsong för grönkål, så då bör man ta tillvara på tillfället och äta lite mer av de gröna bladen. Grönkål har nämligen ett imponerande näringsvärde och dessutom är det väldigt gott. Här följer ett recept på grönkålspesto som ett alternativ till klassisk pesto.
Ingredienser för grönkålspesto:
- 2 dl grönkål (hackad)
- 1 dl valnötter
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1 dl parmesan eller 2 msk näringsjäst (veganskt alternativ)
- 1 dl hampafröolja (riktigt god smak med en bra balans mellan omega-3 och omega-6)
- 1/2 tsk havssalt
- 2 krm svartpeppar
- Chiliflingor efter tycke (Kan uteslutas)
- Färskpressad citron (Kan uteslutas)
Så här gör du grönkålspesto:
- Mixa grönkålen med valnötterna och vitlöken.
- Tillsätt parmesan/näringsjäst och hampafröolja och mixa några sekunder till.
- Tillsätt havssalt, peppar och eventuellt chiliflingor. Smaka av tills du är nöjd med kryddningen. Beroende på vad du ska ha peston till är det även gott att tillsätta lite färskpressad citronsaft.
Kort om grönkål
Grönkål är en relativt lättodlad grönsak som trivs bra i vårt kalla klimat. Den tål både kyla och snö med temperaturer upp till 20 minusgrader. Det gör att grönkål kan odlas hela hösten och vintern och skördas efterhand som den ska säljas. Grönkålens näringsvärde är imponerande. Den är fiberrik och innehåller en betydande mängd kalcium, järn, C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och folsyra. Grönkål innehåller även lutein och zeaxantin som är bra för våra ögon.
Kort om hampafrö och hampafröolja
Hampafröet är ett fascinerande litet frö som anses vara en riktig ”superfood”. Det är faktiskt ett av de mest näringsrika fröer som finns. Dom är fiberrika och har en bra balans mellan omega-3 och omega-6. Hampafrön innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det en bra källa för fullvärdigt protein. Det är definitivt ett livsmedel som kan bidra med mycket värdefull näring. Kallpressad hampafröolja har en vacker grön färg och en god nötaktig smak. Hampafröolja passar utmärkt för att ringla över salladen, eller tillsätta i kalla såser och dressingar.
Relaterade inlägg:
- Fördelarna med hampaprotein
- Recept på hampamjölk
- Krispiga grönkålschips
- Så stöttar du ditt immunförsvar
Låter ju riktigt gott! Det ska jag absolut prova 🙂
Grönkålspesto är verkligen riktigt gott så det tycker jag du ska prova. 🙂
Så gott det låter och jag älskar ju grönkål så det kan ju aldrig vara fel. tack för tipset!
Riktigt gott är det 🙂
Låter så gott! Hur länge håller den?
Jag skulle säga att den håller sig i 5 dagar i alla fall.
Tack för receptet! 🙂
Det blir riktigt gott. Tycker absolut du ska prova! 🙂
Letade efter recept med grönkål hittade ditt. Ska prova. Lät gott.
Så trevligt att du hittade hit och så roligt att du vill prova receptet. 🙂