Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Recept på grönkålspesto (kan göras vegan)

av | feb 11, 2017 | Hälsa, Kost & Näring, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Tillbehör - Snacks | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Under hösten och vintern är det högsäsong för grönkål, så då bör man ta tillvara på tillfället och äta lite mer av de gröna bladen. Grönkål har nämligen ett imponerande näringsvärde och dessutom är det väldigt gott. Här följer ett recept på grönkålspesto som ett alternativ till klassisk pesto.

Recept på grönkålspesto

Ingredienser för grönkålspesto:

  • 2 dl grönkål (hackad)
  • 1 dl valnötter
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 dl parmesan eller 2 msk näringsjäst (veganskt alternativ)
  • 1 dl hampafröolja (riktigt god smak med en bra balans mellan omega-3 och omega-6)
  • 1/2 tsk havssalt
  • 2 krm svartpeppar
  • Chiliflingor efter tycke (Kan uteslutas)
  • Färskpressad citron (Kan uteslutas)

Så här gör du grönkålspesto:

  1. Mixa grönkålen med valnötterna och vitlöken.
  2. Tillsätt parmesan/näringsjäst och hampafröolja och mixa några sekunder till.
  3. Tillsätt havssalt, peppar och eventuellt chiliflingor. Smaka av tills du är nöjd med kryddningen. Beroende på vad du ska ha peston till är det även gott att tillsätta lite färskpressad citronsaft.
Vegansk grönkålspesto

Kort om grönkål

Grönkål är en relativt lättodlad grönsak som trivs bra i vårt kalla klimat. Den tål både kyla och snö med temperaturer upp till 20 minusgrader. Det gör att grönkål kan odlas hela hösten och vintern och skördas efterhand som den ska säljas. Grönkålens näringsvärde är imponerande. Den är fiberrik och innehåller en betydande mängd kalcium, järn, C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och folsyra. Grönkål innehåller även lutein och zeaxantin som är bra för våra ögon.

Grönkålspesto recept

Kort om hampafrö och hampafröolja

Hampafröet är ett fascinerande litet frö som anses vara en riktig ”superfood”. Det är faktiskt ett av de mest näringsrika fröer som finns. Dom är fiberrika och har en bra balans mellan omega-3 och omega-6. Hampafrön innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det en bra källa för fullvärdigt protein. Det är definitivt ett livsmedel som kan bidra med mycket värdefull näring. Kallpressad hampafröolja har en vacker grön färg och en god nötaktig smak. Hampafröolja passar utmärkt för att ringla över salladen, eller tillsätta i kalla såser och dressingar.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

  1. Kerstin

    Låter ju riktigt gott! Det ska jag absolut prova 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Grönkålspesto är verkligen riktigt gott så det tycker jag du ska prova. 🙂

  2. Mia L.

    Så gott det låter och jag älskar ju grönkål så det kan ju aldrig vara fel. tack för tipset!

    Svara
  3. Jessika

    Låter så gott! Hur länge håller den?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Jag skulle säga att den håller sig i 5 dagar i alla fall.

  4. Sophie

    Tack för receptet! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det blir riktigt gott. Tycker absolut du ska prova! 🙂

  5. Irene Nylén

    Letade efter recept med grönkål hittade ditt. Ska prova. Lät gott.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så trevligt att du hittade hit och så roligt att du vill prova receptet. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close