Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Därför kan spirulina främja viktminskning

av | feb 6, 2017 | Blogg, Hälsa, Hälsokost, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Superfoods, Viktkontroll | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Spirulina är en av naturens mest koncentrerade näringskällor och ett livsmedel som är högt uppskattat bland hälsomedvetna. Algens näringsinnehåll och näringstäthet har även väckt stort intresse inom forskning. Bland annat har man genom studier sett att spirulina kan tillgodose kroppens näringsbehov och främja viktminskning.

Därför kan spirulina främja viktminskning

Kort om spirulina

Att spirulina har fått smeknamnen ”den gröna mirakelalgen” och ”havets naturliga penicillin” säger nog rätt så mycket. Spirulina innehåller en unik sammansättning av näringsämnen i en betydande mängd och listan av dess näringsinnehåll kan göras väldigt lång. Bland annat är spirulina rikt på enzymer, klorofyll, essentiella fettsyror, vitaminer, mineraler och inte minst aminosyror.

Spirulina består av ca 65 % protein som inkluderar alla essentiella aminosyror, vilket gör det till en komplett och bra vegetabilisk proteinkälla. Kroppen måste till exempel få tillräckligt med protein för att kunna bygga muskelmassa och öka fettförbränningen (3). Vad som gör spirulina till en ledande proteinkälla framför andra proteinrika livsmedel som till exempel kött, beror på att spirulina innehåller spjälkade aminosyror. När man äter kött så måste aminosyrorna i proteinet först brytas ner för att sen återigen forma nytt protein som kroppen kan använda för återuppbyggnad. Att få i sig spjälkade aminosyror har därför stora fördelar eftersom dom är lättare för kroppen att använda.

WHO (World health organisation) har kommit att kalla spirulina för ett av ”superfödoämnena på jorden”. NASA använder sig av spirulina vid rymdfärder eftersom det är en väldigt näringsrik mat som tar liten plats (2). Spirulina är mycket populärt bland idrottsmän och hälsomedvetna för att öka energin, proteinintaget och näringstätheten. Det kan även vara ett fördelaktigt livsmedel för personer som lever under mycket stress eller för dom som vill gå ner i vikt.

Studier om spirulina och viktminskning

Vid en dubbelblind placebokontrollerad studie (4) som genomfördes vid University of Medical Sciences, Poznan, Polen, ville man se vilken effekt spirulina har på vikten och hjärthälsan. I studien ingick 40 patienter med hypertoni (högt blodtryck). Deltagarna delades in i två grupper. Under tre månaders tid fick en grupp 2 gram spirulina per dag och den andra gruppen fick placebo. IBM, systoliskt blodtryck (SBP), diastoliskt blodtryck (DBP), och styvhet index (SI) med hjälp av digital pletysmografi mättes före och efter studien. Efter tre månader kunde forskarna rapportera att man såg en förbättring i blodtryck och blodkärlens funktion (endotelfunktion) samt en betydande viktminskning hos gruppen som fått spirulina. Inga förändringar noterades i placebo-gruppen.

En annan studie visade att 2-4 gram spirulina per dag kan bidra till viktminskning (5). Eftersom algen är rik på aminosyran fenylalanin så kan intag av spirulina 30-60 minuter innan måltid bidra till ökad mättnadskänsla, minskad aptit och bidra till att man slipper dom akuta hungerkänslorna. Även blodsockret stabiliseras, vilket i sin tur kan bidra till att man inte överäter. Det rika innehållet av aminosyror vet man också bidrar till ökad fettförbränning.

Att komplettera sin kost med spirulina

Spirulina kan intas dagligen som ett komplement till en annars näringsrik och välbalanserad kost. Spirulina finns både som spirulinapulver och spirulinatabletter beroende på vad man föredrar, men de flesta tycker det är lättare med tabletter eftersom algen har en mycket speciell smak. För bästa upptag rekommenderas det som nämnt att inta spirulina 30-60 minuter före måltid.

 

Återförsäljare av spirulina hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken (2006) Örtagårdens bokförlag, sidor: 122 – 124 , ISBN: 91-631-7910-5, 

(2) Abrams, karl J. Algae to the rescue. Everything you need to know about nutritional blue-green algae, 2:nd edition October, 1996. 

(3) High-protein meals may help overweight burn fat: http://www.reuters.com/article/us-high-protein-idUSTRE4AN55820081124?feedType=RSS&feedName=healthNews

(4) Effekter av spirulina förbrukning på kroppsvikt, blodtryck och endotelfunktion hos överviktiga hypertensiva kaukasier: en dubbelblind, placebokontrollerad , randomiserad studie. : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26813468

(5) Supermat – Läkande mat från naturens hjärta. Författare: John Opsahl. ISBN: 978-82-99-89383-1

(6) Hypolipidemiska, antioxidanter och antiinflammatoriska verksamhet Mikroalger Spirulina: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907180/

 

Relaterade inlägg:

4 Kommentarer

 1. Magda

  Spirulina är en fantastisk alg! Tack för en bra och intressant blogg!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tack, vad roligt att du tycker det. Ja, verkligen en fantastisk alg!

   Svara
 2. Karro

  Jag upplever att min mage fungerar så mycket bättre när jag intar chlorella och spirulina. Intas varje morgon innan frukost.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close