– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Meds –
Bovetegröt tillhör en av mina favoritfrukostar – naturligt glutenfritt, gott, mättande och lättsmält för magen. Man kan välja att göra gröt på helt bovete eller boveteflingor som kan tillredas RAW eller genom kokning. Här följer grundrecept för bovetegröt på 3 olika sätt.
Bovete är en naturligt glutenfri ört som ingår i samma familj som ängssyra och rabarber. Den har en mild och god smak, vilket gör det till ett väldigt användbart och uppskattat livsmedel. Helt bovete bör sköljas i kokhett vatten innan tillagning. Det gör man för att få bort eventuella rester av det röda färgämnet fagopyrin som annars kan irritera ögats slemhinna.
Helt bovete som kokas kan till exempel ersätta ris eller bulgur. Det är också gott att strö över salladen eller använda för att göra vegobiffar. Genom att blötlägga bovetet kan det ätas raw. Man kan även göra bovetegröt som jag delar med mig av recept för här. Perfekt till frukost eller som ett mättande mellanmål.
Bovetegröt på helt bovete (1 portion)
- 1 dl skalat helt bovete
- 2 dl vatten
- En nypa havssalt
- 1 krm vaniljpulver
Gör så här:
- Lägg bovetet i en sil och slå över kokhett vatten, följt av att du sköljer av det i kallt vatten.
- Ta en kastrull, lägg över bovetet och tillsätt vatten, vaniljpulver och havssalt. Koka på svag värme i cirka 15 minuter.
- Servera bovetegröten med valfri mjölkdryck som t.ex: kokosmjölk, mandelmjölk eller havremjölk. Toppa med färsk eller torkad frukt och gärna lite kanel, ingefära och kardemumma.
Bovetegröt på boveteflingor (1 portion)
- 1 dl boveteflingor
- 2 dl vatten
- En nypa havssalt
- 1 krm vaniljpulver
Gör så här:
- Till skillnad från helt bovete behöver boveteflingor inte sköljas med hett vatten. Mät upp boveteflingor, vatten, havssalt och vaniljpulver i en kastrull.
- Koka upp under omrörning tills gröten tjocknar.
- Servera med valfri mjölkdryck som t.ex: kokosmjölk, mandelmjölk eller havremjölk. Toppa med färsk eller torkad frukt och gärna lite kanel, ingefära och kardemumma.
Raw bovetegröt på helt bovete (1portion)
- 1 dl skalat helt bovete
- 1 banan eller annan frukt
- En nypa havssalt
- 1 krm vaniljpulver
Gör så här:
- Blötlägg bovetet över natten.
- Lägg över det blötlagda bovetet i en sil, skölj av det noga och låt rinna av.
- Mixa bovetet och bananen eller frukten tillsammans med vaniljpulvret och en nypa havssalt. Om du vill kan du även tillsätta lite ingefära, kanel och kardemumma.
- Servera med valfri mjölkdryck som t.ex: kokosmjölk, mandelmjölk eller havremjölk och toppa med färsk eller torkad frukt
Gott! Raw varianten har jag aldrig provat, men ska jag göra!
Ja, det blir riktigt gott när man blandar med banan eller annan frukt.
Bra alternativ till havregrynsgröt som jag äter ofta. 🙂
Ja ett fantastiskt alternativ och det är ju alltid bra att variera sig lite.
Mums! Ser gott ut. 🙂
Ja det är det! 🙂