Bovetegröt på 3 sätt

by Mikaela Bjerring on 22 januari, 2018 · 6 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Glutenfritt, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Laktosfritt, Recept, Vegansk kost

Bovetegröt tillhör en av mina favoritfrukostar – naturligt glutenfritt, gott, mättande och lättsmält för magen. Man kan välja att göra gröt på helt bovete eller boveteflingor som kan tillredas RAW eller genom kokning. Här följer grundrecept för bovetegröt på 3 olika sätt.

Recept på bovete gröt Raw, helt bovete och boveteflingor.

Bovete är en naturligt glutenfri ört som ingår i samma familj som ängssyra och rabarber. Den har en mild och god smak, vilket gör det till ett väldigt användbart och uppskattat livsmedel. Helt bovete som tillreds genom blötläggning kan ätas RAW eller kokas och t.ex ersätta ris eller bulgur. Det är även gott att strö över salladen eller använda för att göra vegobiffar. Man kan även göra bovetegröt som är god, mättande och lättsmält för magen – perfekt till frukost eller som mellanmål. Här följer hur du gör.

Bovetegröt – på helt bovete (1 portion)

Gör så här:

  1. Lägg bovetet i en sil och slå över kokhett vatten. Som alternativ kan man blötlägga boveten i minst åtta timmar eller över natten och därefter skölja av det ordentligt i en sil. Det gör man för att få bort eventuella rester av det röda färgämnet fagopyrin.
  2. Mät upp vatten, bovete, vaniljpulver, en nypa salt och koka på svag värme i ca 15 minuter.
  3. Servera med valfri mjölkdryck som t.ex: kokosmjölk, mandelmjölk eller havremjölk och toppa med färsk eller torkad frukt och gärna lite kanel och kardemumma.

Bovetegröt – på boveteflingor (1 portion)

  1. Till skillnad till helt bovete behöver boveteflingor inte sköljas eller blötläggas. Koka upp vattnet i en kastrull. Vispa ner boveteflingorna och tillsätt 1 krm vaniljpulver. Koka 2-3 minuter under omrörning. Salta och smaka av.
  2. Servera med valfri mjölkdryck som t.ex: kokosmjölk, mandelmjölk eller havremjölk och toppa med färsk eller torkad frukt och gärna lite kanel och kardemumma.

Bovetegröt – RAW, på helt bovete (1portion)

Gör så här:

  1. Blötlägg bovetet över natten. Skölj av det blötlagda bovetet ordentligt i en sil och låt rinna av.
  2. Mixa bovetet och bananen eller frukten tillsammans med vaniljpulvret och en nypa salt med hjälp av en matberedare eller en stavmixer. Om du vill kan du även tillsätta lite ingefära, kanel och kardemumma.
  3. Servera med valfri mjölkdryck som t.ex: kokosmjölk, mandelmjölk eller havremjölk och toppa med färsk eller torkad frukt

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Marie januari 24, 2018 kl. 09:04

Gott! Raw varianten har jag aldrig provat, men ska jag göra!

Svara

2 Mikaela Bjerring januari 24, 2018 kl. 09:27

Ja, det blir riktigt gott när man blandar med banan eller annan frukt.

Svara

3 Karin februari 11, 2018 kl. 14:52

Bra alternativ till havregrynsgröt som jag äter ofta. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 11, 2018 kl. 15:01

Ja ett fantastiskt alternativ och det är ju alltid bra att variera sig lite.

Svara

5 Sanja februari 16, 2018 kl. 20:13

Mums! Ser gott ut. 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring februari 16, 2018 kl. 20:21

Ja det är det! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: