Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Bovete är trots namnet inte besläktat med vete och är inget sädesslag. Det är en ört som är naturligt glutenfri och som ingår i samma familj som rabarber och ängssyra. Namnet bovete kommer från holländskans boekweit som betyder bok-vete, eftersom kornen liknar bokollon och dess smak påminner om vete.

Den glutenfria örten bovete

Om bovete

Bovetet kommer ursprungligen från Asien, men nämns i svensk litteratur redan på 1600-talet. Man tror att den fördes till Europa av Mongolerna. Kina och Ryssland har länge varit de största producenterna av Bovete. I Sverige kan örten bara odlas i de södra delarna eftersom den är känslig för kyla och frost.

Bovete har länge använts inom många kulturer. Japanska sobanudlar, nederländska och ryska plättar, en typ av italiensk pasta och bakverk från Bretagne är några exempel på där bovete är den primära ingrediensen. Bovete är naturligt glutenfritt och har en mild smak som påminner lite om vete, vilket gör att den är lätt att använda för bakning och matlagning.

Näringen i bovete

Bovete är ett av få grödor från växtriket som innehåller alla essentiella aminosyror. Man hittar även flavonoiden rutin som fungerar som en antioxidant. Rutin tros kunna minska för höga nivåer av kolesterol i blodet. Bovete är även en rik källa till aminosyran tryptofan som bidrar till att hjärnan ska kunna tillverka signalsubstanser som behövs för vårt välbefinnande. Vidare är bovete rikt på B-vitaminer, fibrer och mineraler som kalium, järn och magnesium. Dessutom är örten väldigt lättsmält för magen.

Att tillreda och använda helt bovete

I bovetets skal finns ett färgämne som kallas fagopyrin som kan framkalla allergiska reaktioner. Genom att skölja det i hett vatten förstörs ämnet. I skalat bovete bör det inte vara något fagopyrin kvar, men man kan ändå skölja det för säkerhets skull eller lägga det i blöt över natten.

När man kokar bovete börjar man därför med att skölja det i hett vatten eller kokar upp det i vatten som sedan hälls bort och ersätts med nytt kokvatten för att få bort eventuella rester av fagopyrin. Man kan även tillreda och äta bovete RAW genom att blötlägga det över natten. Vid blötläggning startar en process i grynet som gör att den skyddande hinnan släpper och fröet börjar frisätta levande enzymer i tron om att det ska börja gro. Under den processen bryts antinutrienterna ner och näringsämnena aktiveras, vilket gör att kroppen lättare kan tillgodogöra sig dom. Börja med att skölja bovetet i varmt vatten. Lägg det i en skål, täck med en generös mängd vatten och blötlägg i ett dygn. Efter blötläggningen sköljer du av bovetet noga och det är sedan redo att ätas.

Helt bovete som tillredas genom kokning eller blötläggning kan t.ex. ersätta ris eller bulgur. Det är även gott att strö över salladen eller använda för att göra bovetegröt. Bovetemjöl kan användas för att baka bröd eller göra pannkakor.

Att grodda bovete

Bovete går utmärkt att grodda och har ett högt näringsvärde och en god smak. Genom att grodda bovetekärnor ökar man näringsvärdet av örten mer än 20 gånger. Detta beror på den ökade biotillgänglighet av näringsämnena som sker genom groddning.

Gör så här: Häll upp bovetet i en skål, täck ordentligt med vatten och låt stå över natten. På morgonen sköljer du av bovetet noga i en sil och lägger över det i en groddburk. Skölj bovetet 2-3 gånger per dag. Efter cirka 3-4 dygn har du groddat bovete.

 

Här hittar du återförsäljare av:

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

  1. Monika

    Jag bakar ofta bröd på bovete och det blir verkligen gott!

    Svara
  2. Sandra Larsson

    Bovete är gott och jag blir inte lika tung i magen från vete.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja en fördel med bovete är att det är väldigt lättsmält.

      Svara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Karamelliserat bovete så sagolikt gott mariasfeelinggoodlife.se - - […] Så rekommenderar jag att du klickar över till en jätteduktig bloggkollega till mig som heter passionforhalsa. Helt bovete brukar…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close